E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalarda haber akışına göre soluklanma ---

Piyasalarda haber akışına göre soluklanma

Piyasalarda haber akışına göre soluklanma
09 Mart 2022 - 08:46 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor.

Ukrayna barış görüşmelerinde ilerlemenin çok yavaş olması ve Rusya'dan petrol ithalatının yasaklanma ihtimali, yatırımcıların enflasyon ve yavaşlayan ekonomik büyüme konusundaki korkularını tetiklemesiyle petrol fiyatları dalgalı seyirde ve Asya hisseleri negatifti sonra Rusya’nın saldırıyı durdurmak için “Ukrayna Nato’ya girmesin, Kırımın Rusya toprağı olduğunu ve Donest ile Luhansk’ın bağımsızlığını tanısın, Silahlanmasın “ şartlarına Zelenskiy’nin , Luhansk ve Donetsk Halk Cumhuriyetleri ile ilgili olarak, “Bence bu geçici işgal edilen toprakları Rusya haricinde kimsenin tanımadığı bu sözde cumhuriyetler bunlar. Fakat bu bölgelerin nasıl yaşayacağı ile ilgili görüşebiliriz, ardından da NATO’nun Ukrayna’yı kabul etmeyeceğini anladık açıklamalarına, Avrupa'nın Rusya'dan enerji ithalatına yasak konusunda yakın zamanda bir adım atmayacağı yorumlarıyla tam normalleşmeye yöneliyorduk ki, ABD Başkanı Biden'ın Venezuela ile ( ABD yaptırım uyguluyordun ) yapılan anlaşma ile birlikte bu gece Rusya'dan petrol ihracatının yasaklayacağı haberlerinin gelmesi ve ardından da Bıden’ın ABD’nin Rusya’dan petrol ve doğalgaz ithalatını yasakladığını resmen açıklaması ile birlikte Brent petrolün 131 dolar seviyesine çıkması yeniden çok ciddi enflasyon tehdidi oluşturması ile negatif seyire geri döndük.

ABD Enerji Bilgi İdaresi'ne göre ABD, 2021'de Rusya'dan ayda ortalama 20,4 milyon varilden fazla ham ve rafine ürün ithal etti, bu ABD sıvı yakıt ithalatının yaklaşık %8'ini oluşturuyor ve yasağın zaten yüksek benzin fiyatlarını daha artırması ve enflasyonu yükseltmesi bekleniyor.

AB Komisyonu tarafından hazırlanan yeni enerji strateji planında da REPowerEU ile AB ülkelerinin Rus enerji ürünlerine bağımlılığını azaltarak, Rusya’nın savaş kasasını daraltmak için hızlı bir şekilde Rusya dışında kaynak ülkelerden sıvılaştırılmış doğal gaz alımı ve yenilenebilir enerji üretimi atağı yapağının açıklanması da genel anlamıyla “tarihin en önemli ekonomik yaptırım paketinin” ortaya çıkmasına imkan tanıdı. Petrol şoku doğası gereği bir kereye mahsus değil, ve piyasanın 100 dolara dönmeden önce 150 doları bulma potansiyeli yatırımcılar için sürpriz de olmayacak. Çünkü ; tedarik olasılıkları geliştirmeden yaptırımları yürürlüğe koymak, Brent ham petrolünü çok daha yüksek risklere sokar burada da Venezuellanın devreye girerek fiyatları aşağı çekmesi bekleniyor.

Sonuç olarak ise ; Piyasalar oynak olmaya devam ediyor ve küresel ekonominin karmaşık durumu göz önüne alındığında haber akışının sonuçlarını güvenle fiyatlayamıyor. 07.18 itibariyle piyasalara baktığımızda ise Hisse senedi piyasalarında, MSCI'nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisseleri endeksi %1,14 ve Avustralya’nın emtia ağırlıklı ASX 200'ünde %0,80, Tokyo'da Nikkei’nin %1.1 yükseldiğini görmekteyiz. Hisse senetleri bir soluk alınca dolar endeksi %0.12 kayıpla 98.997'ye gerilerken, Euro %0,15 artışla 1,0915$'dan işlem görürken, 10 yıllık ABD Hazine tahvilleri getirisi %1.8577'den ve 2 yıllıklar ise 1.6129'dan ve spot altın %0.66 düşüşle ons başına 2.038’dan işlem görmekte.

Günün önemli şirket haberleri 09/03/2022

 

Borsada açığa satış tedbirleri bugün de devam edecek

 

Petrolde 'ambargo' etkisi: Yükseliş sürüyor

 

Borsada 2000 seviyesi önem kazandı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)