E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYaşam-MagazinPiyasalara pozitif hava hakim---

Piyasalara pozitif hava hakim

Piyasalara pozitif hava hakim
12 Temmuz 2013 - 09:19 borsagundem.com

Küresel piyasalar Bernanke'nin genişlemeci politikanın desteklenmesi gerektiğini açıklamasının ardından pozitif seyrediyor

Küresel piyasalar ABD Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke'nin genişlemeci politikanın desteklenmesi gerektiğini açıklamasının ardından pozitif seyrederken, yurtiçi piyasalarda satış eğiliminin yavaşlasa da devam ettiği görülüyor.
Dün ABD'de hisse senedi piyasaları Bernanke'nin açıklamalarının ardından hızlı bir şekilde yükselişe geçerek tarihi kapanış rekorlarını geliştirdi. Dow Jones endeksi 25 Haziran'dan bu yana devam eden yükseliş trendini sürdürerek günü yüzde 1,11 oranında artışla tarihi kapanış rekoru olan 15.461 puandan tamamladı. S&P 500 endeksi de yüzde 1,36 oranında yükselişle kapanış rekorunu 1.675 puana taşıdı. Bernanke'nin açıklamalarının ardından parasal genişlemeye yönelik iyimserliğin arttığını ifade eden analistler, bundan sonraki süreçte açıklanacak makroekonomik verilerin piyasalar üzerindeki etkisinin artabileceğini kaydediyor.
Avrupa tarafında da genel olarak pozitif bir seyir izlenirken avro/dolar paritesi, Bernanke'nin açıklamalarının ardından doların zayıflaması ile 1,2760 kritik destek seviyelerinden yükselişe geçerek 1,31'in üzerini gördü. Almanya'da DAX endeksi günü yüzde 1,14 oranında yükselişle 8.159 puandan tamamlarken, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,74, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,59 oranında yükseliş kaydetti.
Yurtiçinde ise dün güne hızlı yükselişle başlayan BIST 100 endeksi, son dört günde olduğu gibi yine 73.000 puanın üzerinde tutunamayarak, ikinci seansta kazançlarının yarısını geri verdi ve günü yüzde 1,01 oranında yükselişle 71.790 puandan tamamladı.
Analistler, yurtdışı piyasalardan negatif yönde ayrışmanın devam ettiğini belirterek, bunda en önemli etkenin gelişmekte olan piyasalarda görülen sermaye çıkışının olduğunu kaydediyor. Gösterge tahvilin bileşik faizinin yüzde 9,59'a yükselmesi ve dolar/TL'nin Merkez Bankası'nın satış müdahalelerine rağmen 1,95'in altında kalıcı olmaması nedeniyle hisse senedi piyasalarında da satış baskılarının etkili olduğunu ifade eden analistler, döviz kurunun seyrinin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını tahmin ediyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)