E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalar tarım dışından sonra gelecek bilançolara odaklandı---

Piyasalar tarım dışından sonra gelecek bilançolara odaklandı

Piyasalar tarım dışından sonra gelecek bilançolara odaklandı
10 Nisan 2023 - 09:20 borsagundem.com

Dinamik Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende piyasalar mercek altına alınıyor.

Küresel piyasalarda paskalya dönüşü birçok endeks kapalı olmaya devam edecek. Piyasaların kapalı olduğu günde tarım dışı istihdam verisini geride bıraktık. Veri, Mart’ta 239 bin kişilik beklentilere paralel şekilde 236 bin kişi olarak gerçekleşti. Şubat’ta tarım dışı istihdam artışı 311 bin seviyesinde açıklanmıştı. Ortalama saatlik kazançlar aylık bazda %0.3 artarak beklentilere paralel gerçekleşirken yıllık artış %4,3’lük beklentinin altında kalarak %4,2 oldu. Öte yandan işsizlik oranı, işgücüne katılım oranındaki hafif artışın da etkisiyle %3.6’dan %3,5’e geriledi. Ücret enflasyonundaki düşüşe rağmen istihdam piyasasının gücünü koruduğuna dair sinyaller Fed’in faiz artışlarına durdurabileceğine dair beklentileri tersine çevirdi ve piyasada yeniden 25 baz puanlık artış beklentisi hakim oldu. Verilerin ardından dolar endeksi 102.0’nin üzerine çıktı; %3.30’un altında seyreden 10 yıllık tahvil faizleri %3.40’ın üzerine çıktı. Bu sonuçlarla birlikte resesyon beklentileri azaldı.

ABD endeksleri Perşembe günkü işlemlerini pozitif kapatmıştı. ABD vadeliler ise an itibariyle yataya yakın karma bir seyirle işlem görüyor.

Avrupa endeksleri en son işlemlerini %1’in üzerinde değer kazancıyla tamamlamıştı.

Asya endekslerinde bugün Hong Kong, Yeni Zelanda ve Avustralya kapalı olacak. Bölgede, jeopolitik riskleri de takip etmeye devam ediyoruz. Çin’in Tayvan etrafında 3 gün sürecek bir tatbikat gerçekleştiriyor.

BIST100 Endeksi cuma günkü işlemlerini 11.82 (% 0.24) puanlık yükseliş ile 4.924 seviyesinden ve 39.225 milyon TL işlem hacmiyle kapattı. Borsa İstanbul’da dalgalı seyir sürüyor, son günlerdeki düşüş zayıf tepki alımlarıyla karşılaştı. İşlem hacmi düşük, hisse bazlı hareketlilik yoğun değildi. Döviz kurları ve gösterge tahvil faiz oranında yükseliş eğilimi devam ediyor.

Bu haftanın özelinde dışarıda ABD’den gelecek enflasyon ve FOMC toplantı tutanakları önemli olacak. Çarşamba 15:30’da açıklanacak ABD TÜFE enflasyonu olacak. Enflasyonun Mart’ta %6’dan %5.2’ye gerilemesi bekleniyor. Çekirdek enflasyonda beklenti ise %5.5’ten %5.6’ya artış yönünde. Piyasa enflasyon oranındaki düşüşten ziyade alt endekslerde katılığın devam edip etmediğini takip ediyor olacak. Bu yüzden Çarşamba açıklanacak veride manşet enflasyonun yerine çekirdek enflasyonun ön plana çıktığını görebiliriz. İçeride ise cari denge, işsizlik ve sanayi üretimi ve perakende satışlar takip edilecek. 10 Nisan Pazartesi günü Şubat ayı cari denge verileri açıklanacak. Cari hesabın Şubat ayında, geçen yılın aynı dönemindeki 5,3 milyar USD ve Ocak ayındaki 9,6 milyar USD’ye kıyasla 7,6 milyar USD açık vermesini bekliyoruz. Ayrıca bu hafta ABD’den bilanço sezonu başlayacak.

BİST100 endeksinde yataya yakın bir açılış bekliyoruz.

Borsada madencilik sektörüne ilgi yüksek

 

Küresel piyasalar yeni haftada temkinli

 

Gersan Elektrik ve Coca Cola İçecek sorusu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)