E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalar Fed tutanaklarını fiyatlıyor---

Piyasalar Fed tutanaklarını fiyatlıyor

Piyasalar Fed tutanaklarını fiyatlıyor
19 Şubat 2015 - 10:36 borsagundem.com

Fed 27-28 Ocak para politikası toplantı tutanaklarını açıkladı, piyasalar tutanakları fiyatlamaya başlandı

''Fed 27-28 Ocak para politikası toplantı tutanaklarını açıkladı. Fed yetkililerinin büyük bir çoğunluğunun, para politikasında  normalleşmenin daha ileri bir tarihte başlamasına ilişkin eğilimi güçlendi. Fed üyeleri, "sabırlı" ifadesinin metinden çıkarılmasının faiz artırımının zamanlaması konusunda piyasa beklentilerini etkilemesini de bir risk unsuru olarak değerlendiriyorlar. Tutanaklarda, ekonomik aktivitenin güçlü seyrini sürdürdüğü ve istihdam piyasasında iyileşmenin sürdüğü belirtildi.
 
ABD’de tahvil getirileri FED tutanakları sonrasında geriledi. Dün akşam açıklanan FED tutanaklarının piyasalar tarafından güvercin olarak yorumlanmasıyla, %2,16’ya kadar yükselen ABD 10 yıllık tahvil getirisi, %2,06 seviyelerine kadar geriledi. FED politikalarına daha duyarlı olan 2 yıllık tahvil getirisi ise paralel bir düşüş ile %0,68’den %0,58’e kadar geriledi. Yurtiçinde ise dün tahvil getirileri sınırlı yükselmeye devam etti. Gösterge ve 10 yıllık tahvil getirisi sırasıyla %8,13 ve %7,82 seviyelerinden günü tamamladı.
 
Fed tutanaklarının güvercin bir duruşa işaret etmesiyle, dolar bir miktar değer kaybetti; dolar endeksi DXY 94 seviyelerinde. Buna paralel €/$ ve USD/JPY’de de sınırlı hareketler görüldü; sırasıyla 1,1415 ve 118,7 seviyelerinden işlem görüyorlar. Gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde ise dün sınırlı hareketler görülürken, ruble Ukrayna ateşkesinin etkisiyle pozitif ayrışmaya devam etti; %2,7 değer kazandı. $/TL ise düşüşünü altıncı işlem gününe taşıdı; 2,5156 ile tüm zamanların en yüksek seviyesini gördükten sonra gerilemeye başlayan $/TL, bu sabah Fed tutanaklarının da etkisiyle 2,4420 seviyelerinde.
 
İngiltere Merkez Bankası (BoE) toplantı tutanaklarını açıkladı. BoE, baz senaryosu; enflasyondaki düşüşün geçici olacağı yönünde. Politika faiz artırımı – sınırlı bir miktar ötelenmiş olsa da- gündemde kalmaya devam ediyor. İlk faiz  artırımı için piyasa beklentisi 2016 ilk çeyrekte gerçekleşeceği yönünde. Ancak her zamanki gibi,  aşağı ve yukarı yönlü riskler mevcut. Ancak, BOE bu risklerin gerçekleşmesini dengeli görüyor. Karar sonrası GBP/EUR son 6 yılın, GBP/USD ise son 1,5 ayın en yükseğini gördü.
 
 Japonya’da dış ticaret açığı Ocak’ta 406 trilyon yene gerilerken, beklentilerin bir miktar altında geldi. Bunda ithalatın yıllık %9 düşüş göstermesi ve ihracatın ise %17 ile yüksek artış göstermesi etkili oldu.  Çin ve Kuzey Amerika’ya yapılan ihracat yıllık bazda güçlü artış gösterirken, Avrupa’ya yapılan ihracat ise zayıf kalmaya devam etti.
 
ABD’de ise konut verileri beklentilerin altında gerçekleşti. Konut başlangıçları Ocak’ta aylık %-2 (beklenti: %-1,7), inşaat izinleri de %-0,7 (beklenti: %1) düşüş gösterdi. Sanayi üretimi de Ocak’ta aylık %0,2 artarken, kapasite kullanım oranı %798,4 ile yatay seyretti.
 
ABD hisse senedi piyasaları dün günü yatay kaparken, Avrupa’da bir miktar azalan Yunanistan endişelerinin etkisiyle Almanya’nın DAX endeksi %0,6, Fransa’nın CAC-40 endeksi %0,9 yükseldi. Yurtiçinde BIST100 endeksi ise %1,2 yükseldi. Asya borsalarında bu sabah Japonya’nın Nikkei 225 endeksi  finans ve taşımacılık şirketlerinden gelen olumlu karlar ve olumlu dış ticaret verisinin etkisiyle Mayıs 2000‘den bu yana en yüksek seviyede.
 
Emtia piyasalarında petrol düşüş gösterirken, altın yükseldi. Petrol fiyatları dün ABD’de stokların artmaya devam etmesiyle düşüş gösterdi. Dün 62,2  $/varil seviyelerinde olan Brent bu sabah 59,4 $/varil’den işlem görürken, WTI petrolü de 53 $ seviyelerinden 50,6 $’a kadar geriledi. 1.198 $/ons’u test eden altın ise Fed tutanakları sonrasında bu sabah 1.215 $/ons seviyesinde.''
AKBANK EKONOMİK ARAŞTIRMALAR

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)