E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasada risk iştahı bozuldu oynaklık artabilir---

Piyasada risk iştahı bozuldu oynaklık artabilir

Piyasada risk iştahı bozuldu oynaklık artabilir
03 Ağustos 2016 - 09:54 borsagundem.com

İş Yatırım, sabah raporunda Avrupa bankalarında yaşanan satış dalgasının piyasaya etkisini değerlendirdi.

Stres testi sonrası İtalyan bankaları ile başlayan satış dalgası genele yayılıyor. Avrupa bankalarında ayın ilk iki günündeki satış %8’e ulaştı. Brexit sonrasındaki gibi genele yayılan bir satış dalgasından bahsedemeyiz. Ancak risk iştahı bozulmaya başladı ve önümüzdeki dönemde oynaklık daha da artabilir.

Küresel risk iştahına duyarlı Türkiye piyasaları Avrupa piyasalarındaki satış dalgasından payına düşeni fazlasıyla aldı. Darbe girişimi sonrası hayatın normalleşmesi ve politika risk priminin düşmeye başlaması Borsa İstanbul’u ayrıştırmaya yetmedi. Yüksek betalı MSCI Türkiye %1,3 gerileyerek dünya borsalarının iki katına yakın değer kaybetti.

Bıktık kardeşim bu küreselleşmeden. Avrupa bankalarında sorun varsa bizi neden cezalandırıyorlar diye soran yatırımcılarımız için Avrupa’nın derdinin bizi neden ilgilendirdiğini hatırlatalım.

İhracatımızın yarıdan fazlasını, yurtdışı borçlanmamızın üçte ikisini oluşturan Avrupa ekonomisinin gidişatı bizim için hayati önem taşıyor.

IŞİD dolayısıyla Ortadoğu’ya ihracatımızın tıkandığı, uçak düşürme krizi nedeniyle Rusya ile ilişkilerimizin durma noktasına geldiği 2015 -2016 yıllarında Türkiye ekonomisini Avrupa’ya olan ihracatımızın artması kurtardı.

2009 küresel krizini asgari hasarla atlatmamız, 2013 - 2014 yıllarındaki dışsal ve içsel şoklardan kurtulmamız dış finansmanının üçte ikisini Avrupa bankalarından sağlayan bankacılık sektörünün ekonomiye kaynak sağlamaya devam etmesi sayesinde oldu.

Ancak Avrupa bankalarının durumunun kötüye gitmesinin Türkiye’ye etkisi bununla sınırlı değil. Avrupa bankalarında yaşanan sorunlar ağırlaşırsa, piyasalar bu gelişmeyi varlık alımları (QE) ile başlayan, eksi faiz politikası (NIRP) ile devam eden genişleyici para politikalarının sonuna gelinmesi olarak okuyabilir.

Toparlayalım. Avrupa bankalarındaki satış dalgasının genele yayılacak ve küresel risk iştahını bozacak bir kanarya olup olmadığını henüz bilmiyoruz. Ancak kaldıraç kullanan ve piyasalardaki oynaklığa dayanamayacak oyuncuların pozisyonlarını küçültmesinin doğru olacağı bir döneme giriyoruz.

İş Yatırım

5 hisse için hedef fiyat tavsiyesi

 

Şirket haberleri ve tavsiyeleri 03.08.2016

 

Günün önemli şirket haberleri 03.08.2016

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)