E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrolün 50 dolarda kalması Suudileri etkiler mi?---

Petrolün 50 dolarda kalması Suudileri etkiler mi?

Petrolün 50 dolarda kalması Suudileri etkiler mi?
08 Ocak 2015 - 15:46 borsagundem.com

Bank Of America uzmanının “Bütçe açığı % 20’ye yükselir” analizi Financial Times’ta yayınlandı

AYÇA KARACA – BORSAGUNDEM.COM

Financial Times’ta bugün yer alan bir haberde OPEC’in petrol üretimi politikasını etkileyen başrol oyuncusu S. Arabistan’ın petrol fiyatlarının 50 dolar olmasından nasıl etkileneceği analiz ediliyor.

Haberde,  Suudi yetkililerin sürekli olarak fiyatların düşmesinin kendileri için bir sıkıntı yaratmadığını ve ülkenin mali açıdan iyi durumda olduğunu söyledikleri belirtiliyor. Ayrıca ülkenin  toplam rezervlerinin 740 milyar dolar olduğuna ve kamu borcunun bulunmadığına dikkat çekiliyor. Kamu harcamalarının sürekli düşen ihracat gelirlerine rağmen güçlü seyrettiğine de değiniliyor.

Ancak,  haberde Bank of America uzmanı Jean Michel Saliba tarafından yapılan analizde son bütçenin petrol fiyatı ortalama 75 dolar baz alınarak hazırlandığına ve bunun da GSMH’nın %9’u oranında bütçe açığına yol açtığı belirtiliyor.  Petrol fiyatları 50 dolarda kalırsa bütçe açığının GSMH’nın %20’sine yükseleceği öngörülüyor.

Saliba tarafından yapılan çeşitli modelleme senaryolarına göre kamu harcamalarının 2013 seviyesinde olması ve petrol fiyatının 50 dolar düzeyinde kalması halinde hükümetin Merkez Bankası’nda bulunan 445 milyar dolar tutarındaki rezervlerinin 2023’te tükeneceği ve kamu borcunun GSMH’ya oranının %40’a yükseleceği tahmin ediliyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)