E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisPetrol Ofisi satılıyor mu?---

Petrol Ofisi satılıyor mu?

Petrol Ofisi satılıyor mu?
30 Aralık 2013 - 10:29 borsagundem.com

Avusturya merkezli enerji devi OMV, 2010 yılında Doğan Grubu'na ait POAŞ'ı yüzde 54.17'lik hissesini 1 milyar euro karşılığında satın almıştı

Petrol Ofisi'ni satın almayla OMV şirketteki hisse oranını yüzde 41.58'den yüzde 95.75'e  çıkarmıştı. Mevcut durumda POAŞ'ın yüzde 97 hissesini elinde bulunduruyor. Ancak çok güvenilir enerji kaynaklarından aldığımız bir habere göre, OMV, Petrol Ofisi'ndeki hisselerini satarak Türkiye pazarından çekilme planı  yapıyormuş. Bu konuda ise iki güçlü müşteriyle görüşmelerin sürdüğünü öğrendik.
Konuyu OMV, merkezine de sorduk. OMV yönetimi bu konuda herhengi bir açıklama yapmak istemedi. Yani daha açık bir ifadeyle '' öyle bir süreç yok '' demedi. Bunlardan en güçlüsü, Türkiye'de Petkim ve TANAP yatırımlarıyla bilinen Azeri petrol şirketi Socar. Azeri şirket, halihazırda akaryakıt işine girmek için Türkiye'de satın alacak şirket arıyordu. Yine gelen bilgilere göre, ikinci bir satış opsiyonu ise POAŞ hisselerinin yarısını kapsıyor.
Bu konuda talipli ise Shell. Yani OMV, Petrol Ofisi'nin ya tamamını Socar'a satarak Türkiye pazarından çıkacak ya da yarısını Shell'e satacak.
OMV,Türkiye'de akaryakıt,gaz ve elektrik olmak üzere üç ana pazarda faaliyetlerini sürdürüyor. Akaryakıt dışında Samsun'da 2013 yılında faaliyete geçen 867 MW'lik bir doğalgaz çevrim santrali bulunuyor.
Ayrıca Batı Hattı'ndan doğalgaz ithalatı yapan Enerco'nun da yüzde 40 hissesine sahip. Şirket geçtiğimiz günlerde Türkiye ile ilgili çok önemli mesajlar vermişti. Türkiye'yi en önemli enerji bağlantı merkezi olarak
gördüklerini açıklayan OMV yöneticileri, Türkiye'nin istikrarlı ekonomisine dikkat çekmişlerdi. OMV Petrol Ofisi, Türkiye akaryakıt dağıtım sektörünün en büyüğü. 2013 yılı Mart ayı itibarıyla sektörde toplam 61 şirket 12 bin 526 istasyonla faaliyet gösteriyor.
Para Dergisi'nin haberine göre, OMV Petrol Ofisi, 2 bin 246 istasyonuyla yüzde 18'lik bir paya sahip. Şirketin satış yelpazesinde bulunan ürünler benzin, motorin,oto-LPG, jet yakıtı,siyah ürünler ve madeni yağlar. Şirket, 2013 yılının ilk üç
ayını benzinde yüzde 21.7, motorinde yüzde 25.6, oto-LPG'de  yüzde 15.7 ve siyah ürünlerde yüzde 63.3 pazar payı ile kapattı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • mmn02 Ocak 2014 13:54

    bunlar bize aydın amcamdan miras kaldı

  • cetin ganioglu01 Ocak 2014 02:22

    omv türk vergi sistemini dolandırıyor.ben geçen genel kurulda bunu omv yöneticilerinin yüzüne söyledim.söyleki omv türkiyeyi alınca kendi şirketinden 2.3 milyar dolar borç almış senede 200 milyon dolar buna faiz ödeyerek zarar yazıyor veya karı az gösteriyor dolayısı ilede burayas vergi vermiyor .petrol ofisi türkiyenin 2. büyük şirketi burayı satın aldıgından beri kar yok vergi yok sayın maliye bakanına bunu kaç kez yazdım ondanda haber yok