E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol 5 ayın zirvesinden geriledi---

Petrol 5 ayın zirvesinden geriledi

Petrol 5 ayın zirvesinden geriledi
25 Nisan 2016 - 06:46 borsagundem.com

Petrol, küresel arz fazlasının devam edeceği beklentisi ile beş ayın en yüksek seviyesinden düştü

Petrol fiyatları, Orta Doğulu üreticilerin üretimi artırması ile birlikte, küresel arz fazlasının devam edeceğine ilişkin işaretlerin etkisi ile, beş ayın en yüksek kapanışından düştü.

Vadeli petrol kontratları New York'ta yüzde 1.5'ten fazla geriledi. Suddi Arabian Oil Co., plan hakkında bilgiye sahip iki kaynağa göre, Shaybah petrol sahasındaki genişlemeyi Mayıs sonunda tamamlayacak ve bunun sonucu, dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan toplam günlük 12 milyon olan üretim kapasitesini devam ettirecek. İran, Shana'nın Petrol Bakanı Bijan Namdar Zanganeh'e dayandırdığı haberine göre, yaptırımların kaldırıladığı Ocak ayından bu yana üretimi günlük 1 milyon varil artırdı.

Petrol bu yıl, son 12 yılın en düşük seviyesini görmesinin ardından, ABD'de petrol üretiminin düşmesi ile birlikte küresel arz fazlasının azalacağı beklentisine bağlı olarak sıçrama yaptı. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), Perşembe günkü açıklamasında, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) dışındaki üretimin bu yıl günlük 700,000 varil düşmesinin beklendiğini kaydetti. Bu, son 25 yılın en büyük düşüşü olacak.

Haziran vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, yüzde 1.8 kadar gerileyerek varil başına 42.95 dolara kadar düştükten sonra, Melbourne saati ile 11:17'de 43.10 dolara geldi. Kontrat Cuma günü 55 sent yükselerek 43.73 dolar ile 10 Kasım'dan bu yana en yüksek kapanışını gerçekleştirdi ve haftayı yüzde 8.4 kazançla geçti. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yaklaşık yüzde 31 altındaydı.

Haziran vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, yüzde 1.6 düşüşle varil başına 44.41 dolara kadar indi. Fiyatlar geçen hafta yüzde 4.7 yükseldi ve yükselişini üçüncü güne taşıdı. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 1.48 doalr primli işlem gördü.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)