E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemÖzgür düşünce yoksa girişimci de yok---

Özgür düşünce yoksa girişimci de yok

Özgür düşünce yoksa girişimci de yok
02 Nisan 2014 - 10:54 borsagundem.com

Özyeğin Üniversitesi Girişim Fabrikası Direktörü İhsan Elgin, özgür düşüncenin olmadığı bir yerde girişimcinin zor durumda kalabileceğini söyledi

Son zamanda gündemden düşmeyen hukuk tartışmalarının, girişimciliği olumsuz etkileyeceğini belirten Özyeğin Üniversitesi Girişim Fabrikası Direktörü İhsan Elgin, bu durumun, yatırımcıları tedirgin edebileceğini söyledi. "Herhangi bir nedenle hukuki sistem tartışılıyorsa, bu yatırımcının güvenini etkiler. Yabancı yatırımcı korkar"diyen Elgin, "Belirsizlikler tüketimi azaltır. Kimse tüketimi azalttığında yeni bir şey denemez. Zorunlu olanları almaya çalışır. Özgür düşünmenin tartışıldığı bir ortamda, girişimci çıkarmanın motive edilmesi de biraz zor" değerlendirmesini yaptı.

Girişimciliği, özgür düşüncenin bir ürünü olarak tanımlayan Elgin, belirsizliğin uzun süreli olmaması şartıyla olumlu bir tablo da çizdi. Elgin, "Şirketler kendilerini TL ile hesap biçtiklerinde yatırım yapmak daha kolay hale geldi. Belirsizlik ortamı daha fazla devam etmezse, girişimciler de daha çok yatırım alabilir. Global olacağı düşünülen yatırımlar ucuzlayacağı için yatırımlar artabilir" diye konuştu.

Özyeğin Üniversitesi, girişimcilere verdiği destek kapsamında, üç yıl içinde yaklaşık 24 projeye destek verdi ve 16 tanesi de şirketleşti. Üç yıl içinde 4.9 milyon TL'lik bir para toplanırken, verilen eğitimler sayesinde bini aşkın kişiye ulaşıldı. Fabrika bütçesinin yıl sonuna kadar 10 milyon dolarlık bir fona ulaşması amaçlanıyor. Fabrika, tüm bunların yanında uluslararası bir 'girişim merkezi' olmak için çabalıyor.

"Girişimciler için yatırımın merkezi olmalıyız"

Geçtiğimiz yıl aralık ayında Girişim Fabrikası Yunanistan programını açtıkları bilgisini veren Elgin, "Yatırımcılar, Yunanistan'da para yatıracak girişimci bulamıyor. Oradan ilk programla 3 girişim getirdik. İkinci programı mart sonunda tekrar getireceğiz. Bu krizdeki Yunanistan için büyük fırsat. Oradaki en yetenekli girişimcileri Türkiye’ye getiriyoruz, yatırımcıların yatırım yapması için" diye konuştu. Elgin, "Neden Türk girişimciler varken Yunanistan’dan girişimcileri Türkiye’ye getiriyoruz?" sorusuna ise  şu yanıtı verdi, "Yatırımın merkezi Türkiye olmalı. İran’dakileri de buraya getirin diyorlar. Bölgenin merkezi olmak sonunda Türkiye’ye yarayacak."

Elgin, Suudi Arabistan ve İran'dan da girişimcileri Türkiye'ye getirmeyi devam edeceklerini söyledi ve yurtiçinde de farklı bölgelerde merkez açma çalışmaları olduğunu ifade etti. Gaziantep ve Kayseri'de açmayı planladıkları Girişim Fabrikası ile hem şehrin hem de bölgenin girişimcilerine destek vereceklerini kaydeden Elgin, en büyük destekçilerinin ise bölgedeki işadamlarının olduğunu söyledi.

"Bizden Facebook çıkmaz, çıkmasın da..."

Türkiye'den Facebook gibi bir şirketin çıkacağına inanmadığını belirten Elgin, bunun çok da gerekli olmadığının altını çizdi. "İyi para kazanan, istihdam yaratan, dünyada yıldız değil de ikinci, üçüncü sınıf şirketler yaratmaya çalışalım. Gerisi zaten gelir" diyen Elgin, girişimcilere, "İş sorunsuz yürüyorsa şirketleşsinler" derken yatırımcılar içinse "Yöneticiler, Amerika’ya seyahate gideceğine, o parayı girişimcilere ayırsın. Ancak bu şekilde girişimciliği yükseltebiliriz" önerisini yaptı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)