E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYatırımcı KöşesiOtokar ve Hun Enerji sorusu---

Otokar ve Hun Enerji sorusu

Otokar ve Hun Enerji sorusu
15 Ağustos 2023 - 09:01 borsagundem.com

Yatırımcılar sordu, Yatırımcı Masası yanıtladı. İşte o analizler...

FAİZ YÜKÜ ZARARA DÖNDÜRDÜ

SORU- Otokar daha ne kadar yükselir?

Tahir Şahin

CEVAP- Otokar uzun vadede yükselen fiyat hareketiyle dikkat çekiyor. Hissenin fiyatı dolar bazında takip edildiğinde de güçlü çıkış sergilediği gözlenmekte. Ağustos 2018’de dolar bazında en düşük 1,49 seviyesine kadar inen hisse şimdilerde 13,30 Dolar seviyesinde işlem görüyor. Geride kalan beş yılda dolar bazında fiyatını yüzde 793 oranında artırdı. Şirket büyümesini sürdürdüğü ölçüde hissenin fiyatı da yükselişini koruyor. Son açıkladığı 2023 altı aylık verilere göreyse 234,2 milyon TL zarar söz konusu. Şirket cirosunu yüzde 75,3 oranında artırmasına rağmen dönem sonunda zarara dönmesinde yüksek finansman giderleri etkili oldu. Firma yılın ilk çeyreğinde 1,7 milyar TL finansman gideri yazdı. Bir önceki yılın altı ayında ise oluşan finansman gideri tutarı 346,4 milyon TL idi. Finansman giderlerine daha yakından bakıldığındaysa 1 milyar TL’nin üzerindeki tutarın faiz gideri, 562 milyon TL’sinin ise kur farkı gideri olduğu görülüyor. Şirketin finansman giderlerinin artmasında kısa vadeli yükümlülüklerinin yüzde 276 oranında artarak 15,9 milyar TL’ye çıkması etkili oldu. Şirketin kârını koruyabilmesi için faiz yükünü azaltabilmesi önemli.


BÜYÜK ORTAK YÜZDE 5 PAYI BORSADA SATACAK

SORU- Hun Enerji’ye üç beş yıl sonrası için yatırım yapılır mı? Şu an değeri düşük mü? Güçlü alım yapılır mı?

Celal Arasoğlu

CEVAP- Borsada uzun vadeli beklentilerle hareket edilmesi doğru bir yaklaşım tarzıdır. Özellikle bireysel yatırımcıların kısa süreli beklentiler yerine büyüyen şirketlere uzun vadeli hedeflerle yapacakları yatırımlarla getirilerini artırmaları mümkün. Bu şekilde risklerini de minimize edebilirler. Uzun vadeli yatırımlarda önemli olan husus büyüyen şirketlerin tercih edilmesidir. Hun Enerji, istikrarlı şekilde kârlılık büyümesi sergileyen firmalar arasında yer almıyor. Şirketin her ne kadar cirosunda istikrarlı bir artış olsa da geçen yıl kârı geriledi. Bu yıl ise henüz altı aylık mali verilerini yayınlamadı. Açıklamış olduğu ilk çeyrek mali tablolara göre dönem sonunda zarar söz konusu. Şirketin dönem sonunda zarar açıklamasında düşürmesine rağmen oluşan finansman giderleri etkili oldu. Finansman giderlerine kur farkı ve faiz giderleri yaklaşık aynı oranlarda etkili oldu. Şirketin uzun vadede büyüyen bir kârlılığı yakalayabilmesi önemli. Mevcut veriler henüz bu istikrarlı büyümenin yakalanacağına dair güçlü işareti verme noktasında zayıf duruyor. Tüm bunlardan ayrı olarak şirketin büyük ortağı Orhun Kartal sahip olduğu yüzde 5,17 oranındaki payı borsada satabilmek gayesiyle işlem gören niteliğe dönüştürdü. 26 Temmuz 2023 tarihli açıklamada SPK’nın talebi onayladığı belirtildi. Büyük ortağın paylarını hızlı şekilde elden çıkarmak istemesi halinde fiyatı üzerinde baskıya neden olabileceği göz ardı edilmemeli.

Yabancıların en fazla alım satım yaptığı hisse senetleri

 

Yatırımcı ilgisinin arttığı hisseler (15/08/2023)

 

12 göstergesi "al" veren hisseler (15.08.2023)

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALİ KODUŞ15 Ağustos 2023 10:30

    Olsun ne fark eder ki her gün bilançosu karda olsun zarar da olsun hepsi prim yapıyor.Borsa daki çöp tabiri şirketler dahi tarihil zirvelerinde 10-150 kat olanlar var.HER ŞEY GÜZEL HER ŞEY BARBİE