E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıOtel müdüründen yangın uyarısı---

Otel müdüründen yangın uyarısı

Otel müdüründen yangın uyarısı
30 Eylül 2015 - 09:54 borsagundem.com

Sermaye piyasalarında son dönemde artan dalgalanmaları analiz eden ilginç bir yazı...

Dünya piyasaları yılın son çeyreğine tedirgin bir havada başlıyor. Üçüncü çeyrekte gelişmiş ülke borsalarında %10, gelişmekte olan ülke borsalarında %20 değer kaybı yaşandı.   Uluslararası Finans Kurumu (IIF) tarafından hazırlanan rapora göre yılın son çeyreğinde gelişmekte olan piyasalardan 40 milyar dolar çıkış yaşandı. Söz konusu rakam 2009 krizinden sonra yaşanan en büyük satış dalgasına işaret ediyor.
Uluslararası Para Fonu (IMF)  dün yayınladığı Küresel Finansal İstikrar raporunda Fed’in faizleri artırmaya başlamasıyla birlikte gelişmekte olan ülke şirketlerinde büyük iflaslar yaşanabileceği uyarısında bulundu. Otel müdürü konumundaki IMF yetkililerinin yangın uyarısını ciddiye almamız gerekiyor.
Gelişmekte olan ülkelerin borcu geçtiğimiz on yılda 14 trilyon dolardan fazla artarak milli gelirlerinin %74’üne ulaştı.  Borçluluktaki artışın büyük kısmının dolar cinsinden olması gelişmekte olan ülkeleri Fed’in faiz artırdığı bir senaryoda dışsal şoklara karşı savunmasız kılıyor.
Yapılan karşılaştırmalarda Türkiye Çin’den sonra borçluluğu en çok artan ülke olarak öne çıkıyor. Döviz kurundaki yükseliş devam ederse açık pozisyonu yüksek enerji ve inşaat şirketlerinin kredi kalitesinde rahatsız edici bir bozulma görebiliriz.
Borsa İstanbul politika cephesinde yaşanan şoklara ve barış sürecinin tersine dönmesine rağmen dünya piyasalarından negatif ayrışmadı. MSCI Türkiye yılın son çeyreğinde %20 değer kaybederek gelişmekte olan piyasalara paralel bir seyir gösterdi.  Son haftalarda dünya borsalarına göre daha iyi performans gösterilmesinde Fed’in faiz artışlarının ötelenmesi ve düşük emtia fiyatları etkili oldu.  
Yüksek betalı Türkiye piyasalarında küresel risk iştahındaki düzelmeye paralel olumlu bir açılış bekliyoruz. Asya borsaları ve ABD vadelilerindeki yükseliş ve Türk lirasındaki değer kazancı Borsa İstanbul’da %0,5 civarında bir yükselişe işaret ediyor.  Avrupa borsalarındaki yükselişin devam etmesi durumunda Borsa İstanbul 75.000 civarındaki kısa vadeli direncini aşmayı deneyebilir.   Ancak yükselişin kalıcılığı konusunda şüphelerimiz var.
Serhat Gürleyen İş Yatırım Araştırma Direktörü

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)