E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemOruç Reis de Akdeniz’e iniyor---

Oruç Reis de Akdeniz’e iniyor

Oruç Reis de Akdeniz’e iniyor
27 Ağustos 2019 - 21:40 borsagundem.com

Oruç Reis, Mersin’in Taşucu Limanı’na gitmek üzere İstanbul Haydarpaşa Limanı’ndan yola çıktı. Çanakkale Boğazı’na ulaşan Oruç Reis Gemisi, bölgede sismik araştırmalar yapmak üzere Akdeniz’e iniyor.

Türkiye’nin ilk yerli ve milli sismik araştırma gemisi 86 metre uzunluğundaki MTA Oruç Reis, Mersin’in Taşucu Limanı’na gitmek üzere İstanbul Haydarpaşa Limanı’ndan yola çıktı.

Çanakkale Boğazı’na ulaşan Oruç Reis Gemisi, Fatih ve Yavuz sondaj gemileri ile Barbaros Hayreddin Paşa sismik araştırma gemisinin ardından bölgede sismik araştırmalar yapmak üzere Akdeniz’e iniyor.

Türkiye; Yavuz ile Karpaz-1 kuyusunda, Fatih ile Finike-1 kuyusunda, sondajlarına devam ederken, Barbaros Hayreddin Paşa gemisiyle de sismik çalışmalarını Doğu Akdeniz'de sürdürüyor. Türkiye, bu 3 geminin ardından, MTA Oruç Reis'i de bölgeye göndereceğinin mesajını geçtiğimiz ay verdi. 


Marmara Denizi’nin tabanını karış karış inceleyen, açık denizlerde iki ve üç boyutlu derin sismik arama yapabilecek kapasitede sevk ve manevra sistemlerine sahip olan MTA Oruç Reis gemisi, bugün İstanbul Haydarpaşa Limanı’ndan hareket etti. Marmara Denizi’ni geçen Oruç Reis, TCG Yıldırım fırkateyni eşliğinde saat 20.00 sıralarında Çanakkale Boğazı’na girdi. 36 millik Çanakkale Boğazı’nı geçişinden sonra Ege Denizi’ne açılacak olan Oruç Reis, ardından da varış limanı olan Mersin’in Taşucu Limanı’na doğru yol alacak. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 16 Temmuz'da Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Fatih ve Yavuz sondaj gemilerimiz ve Barbaros Hayreddin Paşa Sismik Arama gemimizle bölgede sürdürdüğümüz faaliyetlerimize şimdi dördüncü gemimizi de dahil ediyoruz. Ağustos 2017’den bu yana Karadeniz ve Marmara’da sismik araştırmalarını sürdüren MTA Oruç Reis Sismik Araştırma Gemimiz de Marmara Denizi'ndeki çalışmalarının hemen ardından, Akdeniz’deki sismik araştırmalarını yapmak üzere bölgeye gönderilecek” ifadelerini kullanmıştı.

MTA ORUÇ REİS

Oruç Reis Gemisi’nde 55 mürettebat yer alıyor. Boyu 86, genişliği 22 metre olan gemi modern sevk ve manevra sistemleriyle birlikte, jeofizik, 2 ve 3 boyutlu haritalama, derin sismik, gravite (petrol yoğunluğu), manyetik sistemler ve deniz tabanı ayrıntılı görüntüleme ile haritalama sistemleri, uzaktan kumandalı sualtı aracının (ROV) yanı sıra, su kolonu ve deniz tabanından jeolojik örnekleme yapabilecek ekipman ile donatılmış durumda.

Gemide alınan verilerin işlenmesi, analizi ve değerlendirmesine yönelik jeoloji, jeofizik, hidrografi, oşinografi (anadeniz bilimi) ve biyoloji araştırma laboratuarları yer alıyor. Gemide ayrıca uluslararası standartlarda bir helikopter pisti bulunuyor. Oruç Reis, petrol ve doğal gaz araştırmalarının yanı sıra kara alanlarımızın deniz altındaki devamlılıklarının izlenmesi bağlamında kıta sahanlığı gibi stratejik öneme sahip bilimsel araştırmalar da etkin şekilde görev yapabiliyor.

Ayrıca, gemi ile deniz tabanından itibaren 15 bin metre derinlikteki jeolojik yapılar görüntülenebiliyor, modern uzaktan kumandalı su altı aracı (ROV) ile bin 500 metre su derinliğindeki deniz tabanı ayrıntılı olarak izlenebiliyor. Ayrıca ROV ile deniz suyundan ve tabanından numune alınarak ölçüm ve analizler anında yapılabiliyor.




Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (23)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ...28 Ağustos 2019 19:00

    bişbordlardaki otomobil ve milli uçak gibi... bu gemiler yetersiz. ne bulur, ne sondaj yapıp çıkartır..kendimizi kandırıyoruz. rum kesiminde işin usta profesyonel teknolojılerı ve işinde uzman okyanuslarda petrol bulan, plartform kuran firmalar var.. biz sismik gemilerle anca deprem haritası çıkartırız.. kandırmayalım birbirimizi... bi devletle ortak olup çözelim bulalaım bir an önce

  • ..28 Ağustos 2019 18:58

    .bide bulsak ve çıakrtsak... bizde taka alır gezeriz vatan mille tiçin sorun deil. maaş parada istemeyiz. Atif aga nın taka ile ağda atarız... am açıkmıyorsa boş iş gardaşlar... aylardır o gezmelere rağmen hi tık yok hala.. nerede sorun var ??? farklı çözüm üretmek lazım artık..millet bulup çıkartmaya başlıyo artık

  • HADİ ORADAN28 Ağustos 2019 10:32

        Bunlar Türk milletini oyalama taktikleri bakın bizde oradayız demek içindir. İsrail çıkartıyor hala biz arayacakmışız..?? UYAN MİLLET UYUTULUYORUZ...!!!

  • Türkoğlutürk 28 Ağustos 2019 08:44

    Ufukta seçim var.

  • Cego28 Ağustos 2019 07:14

    Oğuzhan kav ben okie dokie ye katılıyorum. Ancak hamsi bilemedin istavrit tutarlar. Benide aklına yaz.

  • Cego 28 Ağustos 2019 07:11

    Borsa gündem taraflısın CHP için kötüleri yaz. Akp için yorum yazılınca yazma.

  • HALİL TÜRK28 Ağustos 2019 10:20

    türkoğlu denen dingil.bu sismik gemi ile yeri bulunmadan sontaj yapılmaz sonra bu gemi yeni yapıldı suya indirildi.senin gibi art niyetliler olur ise işimiz cok zor.bak chp lideri gemideki TÜRK bayrağını abd bayrağı zannettiği gibi sen de öylesin.

  • Türkoğlutürk 28 Ağustos 2019 08:37

    Önce sondaj yaptığını bağır sonra sismik gemisi gönder. Buna komik derler. Sondaj başladıysa sismik ne iş.

  • CEMAL BABASIİMAM28 Ağustos 2019 00:18

    kemal kılıçtaroğlu na müjdeli haberi hep birlikte verelim.çünkü hükümetin başarısı onu çılgına çeviriyor.sonra bizim gemileri yabancı gemiler sanıyor.

  • HALİL TÜRK27 Ağustos 2019 23:25

    CHP iktidarda olsa idi bu işler olabilirmi idi sizlere soruyorum.

  • Türkoğlutürk 28 Ağustos 2019 08:42

    Kıbrısa nasıl çıktık, incirliği nasıl kapattık, hemde dolar faizi dünyada yüksekti. Bakanlarımızı memurlar tarafından kapı önüne AKP sayesinde kondu. Abd den nasıl özür dilediniz. A haber kuşları.

  • Ahmet Öztürk 28 Ağustos 2019 00:39

    Bence gene yolsuzluk vs olurdu birader ak partiyi mumla ararsınız

  • ALAATTİN CAMGÖZ27 Ağustos 2019 23:24

    Eğer doğal gazı bulur ise ve bir de rezey yüksel olur ise bakın görün dövizi pat diye 4 TL olur.umarım CHP lideri gemilere iyi bakar abd nin petrol arama gemileri olmadığını görür.

  • Azerbaycan’da gaz yok mu ?28 Ağustos 2019 00:40

    Azeri gazı bulmuşta neresine pompalamış halk fakir aç

  • fatih istanbul27 Ağustos 2019 22:21

    ALLAHIN  İZNİYLE  BULALIM  ŞU  DOĞALGAZI  PETROLİ  EKONEMİZ İÇİN  BU ÇOK ÖNEMLİ  HAYDİ RASGELE 

  • Ali27 Ağustos 2019 22:14

    Hadi hayırlısı,

  • Okie Dokie27 Ağustos 2019 22:12

    1 Eylül'de balık av yasağı kalkıyor. Kasalarca hamsi tutarlar umarım da vatandaş balığa doyar.

  • Okie Dokie28 Ağustos 2019 09:07

    Oğuzhan Kav insanların bol bol balık yemesini temenni eden yorumdan neden rahatsız oldun? Benim musevi ya da başka bir dinden olmam hiçbir kimseyi ilgilendirmez. Yorumlarım beni bağlar. İstediğin yere şikayet edebilirsin. Senin gibilerle tanışmayı çok isteriz biz. Şimdi derhal gidip bu kişinin vatandaşların balık yemesinden rahatsız olduğuna dair şikayette bulun ve boyunun ölçüsünü al.

  • fatih istanbul28 Ağustos 2019 08:12

    BU SEFER BALIĞIN  BÖYÜNÜ  TUTACAĞIZ  SENDE ÜZÜNTÜNDEN  TEZZAMANDA  GEBERİRSİN  Okie  Dokie

  • Oguzhan kav (sakarya adapazarindan.)28 Ağustos 2019 02:48

    Okie dokie seni aklima yazdim oglum iyice senin bi haince insanlari kiskirtan bi yorumunu goreyim sikayet etmeyen o.c dur.adimi soyadimi da yaziyom acik acik beni tani

  • Ali28 Ağustos 2019 00:32

    Oki boku bi sus ya. Balıkları tutup filistinlilere vadece. Onlar güçlenip şekillenecek size bela olcak

  • CAFER KILIÇ28 Ağustos 2019 00:18

    oralarda gezme yoksa sen de balık toruna takılırsın.

  • vatansever27 Ağustos 2019 21:48

    ALLAH,yolunuzu acik/guvenli eylesin.