E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaOrtalama yatırımcı için nakit tutmak mantıklı mı?---

Ortalama yatırımcı için nakit tutmak mantıklı mı?

Ortalama yatırımcı için nakit tutmak mantıklı mı?
09 Haziran 2023 - 13:29 borsagundem.com

Amerikalı zenginlerin büyük bir kısmı geçen yıl gayrimenkul ve özel sermaye piyasalarında oluşabilecek fırsatlar için nakit depoluyor. Ancak uzmanlara göre, yükselen getirilere rağmen sıradan yatırımcılar nakit tercihi mantıklı olmayabilir

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası’nın (FED) agresif faiz artışları ve ülkedeki bölgesel bankaların art arda iflas etmesi servet sahibi Amerikalıların paralarını hisse senetlerinden nakit ve nakit benzeri yatırımlara yönlendirmesine sebep oldu. CNBC’nin Milyonerler Anketi’ne göre son 12 ayda varlıklı büyüklerin büyük kısmı borsa yerine nakit varlıkları tercih etti. Ancak ortalama bir yatırımcı için milyonerlerin izini takip etmek mantıklı bir tercih olmayabilir.

CNBC’nin haberine göre mali danışmanlar doğru yatırım kararlarının birçok koşula ve değişkene göre farklılık gösterebileceğine dikkat çekiyor

Yüksek faiz nakdi cazip hale getirdi

Milyonerler Anketi’ne göre ABD’de 1 milyon dolar veya daha fazla yatırım yapılabilir varlığa sahip 764 kişinin %24’lük kısmı 2023’ün bahar aylarında varlıklarını nakde geçirdi.

Nisan 2023’te gerçekleştirilen ankete göre söz konusu yatırımcılar varlıklarını nakit ve nakit benzeri varlıklara yönlendirmeyi tercih etti. Bu oran 2022’nin sonbahar aylarına göre %16, 2022’nin ilkbahar aylarına göre ise %14 daha fazla.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre nakit benzeri yatırımlar para piyasası fonlarını, çekleri, tasarruf hesaplarını ve mevduat sertifikalarını içeriyor.

Capgemini Araştırma Enstitüsü’nün yakın tarihli bir anketi de varlıklı yatırımcıların portföylerindeki nakit varlıkların rekor bir paya yükseldiği gerçeğini ortaya koydu. Danışmanlarsa içerisinde bulunduğumuz dönemde yüksek miktarlarda nakit para sahibi olmanın yanlış bir hamle olmadığının altını çiziyor.

Nakit benzeri varlıklar 2008 Küresel Finans Krizi’nden bu yana geçen sürenin büyük çoğunluğunda rekor derecede düşük oranlarda faiz getirdi. Bu da yatırımcıların yüksek getiri için piyasanın başka bölgelerine yönelmesini zorunlu hale getirdi.

Ancak FED’in geçen yıl rekor seviyede yükselen ABD enflasyonunu kontrol altına almak için faiz oranlarını agresif bir şekilde artırması oyunu tamamen değiştirdi. Bugün ABD’de nakit benzeri hesaplar %5 civarında getiri sağlayabiliyor. Bu da Yeminli Mali Müşavir Ted Jenkin’e göre nakit varlıkları çok daha cazip bir yatırım aracı haline getiriyor.

oXYGen Financial’ın Kurucusu Jenkin, “Artık yatırımcıların bir seçeneği var” açıklamasında bulundu. Ancak YMM’ye göre enflasyonun ABD’de şu anda yıllık bazda yüzde 5 civarında olması nakit varlıklara yapılacak vadeli yatırımların sadece parasal değerini koruması anlamına geliyor.

Jenkin tüm hesapların tüketicilere rekabetçi rakamlar ödemediğini de sözlerine ekledi. Örneğin genellikle internet bankalarının sağladığı yüksek getirili faizler geleneksel şube bankalarının sağladığı mevduat faizlerinde görülemeyebiliyor.

YMM varlıklı yatırımcıların özel sermaye ve gayrimenkul gibi diğer yatırım fırsatlarının oluşmasını beklediğini ve bunun için kenarda fazladan nakit birikimine sahip olduklarını söyledi.

Nakit yatırımları her zaman mantıklı değil

Ancak Jenkins’e göre ortalama yatırımcı için eğer beş yıl içerisinde ihtiyaç olunmayacak bir fazladan nakit varsa, bu paranın yüksek getirili yatırımlar yerine nakitte bekletilmesi mantıklı bir hamle olmayabilir.

CNBC Milyonerler Anketi zengin Y kuşağı yatırımcılarının yaşlı yatırımcılara göre daha kolay nakde geçtiğini ortaya koydu. Genç yatırımcılar nispeten daha uzun süreli yatırım zamanına ve daha fazla risk alabilme kapasitesine rağmen nakdi daha hızlı tercih edebiliyor.

Ankete göre Y kuşağı milyonerlerinin %39’luk kısmı paralarını son iki ayda hisse senetlerinden tahvillere ve para piyasası fonlarına geçirdi. Bu oran X kuşağı için %26, babyboomer’lar içinse %18’di.

Ayrıca Y kuşağı yatırımcılarının %30’u da önümüzdeki yıl içerisinde nakde geçmeyi planlıyor. Bu gerçekleşirse Y kuşağının nakit yatırımları kendisinden önceki nesillerin 3 katına çıkabilir.

Yeminli Mali Müşavir Carolyn McClanahan genç yatırımcıların şu anda ekonomik iklim konusunda endişeli olduğunu ve aceleyle yatırımlarını nakde çevirdiğini söyledi. Aslına bakılırsa milyonerlerin önemli bir kısmı 2023’te zayıf bir borsa getirisine hazırlanıyor gibi görünüyor. Ancak borsalarda geleceğin ne olduğunu tahmin etmeye çalışmanın genellikle uzun vadede yatırımcılara pahalıya mal olan bir yöntem olduğu da biliniyor.

Finans firması Life Planning Partners’ın kurucusu olan McClanahan ortalama bir yatırımcının finansal hedefleri için en iyi olan strateji tarafından yönlendirilmesi ve güvenli alana kaçma dürtüsünden kaçınması gerektiğini söyledi. Zira hisse senetleri tarih boyunca uzun vadede nakit ve tahvil gibi daha muhafazakar varlıklardan daha güçlü performans gösterdi.

McClanahan, “Eğer 20, 30 yaşlarındaysanız 401 (k) (Amerikan bireysel emeklilik sistemi) varlıklarınızı nakit olarak tutmak akıllıca değildir. Çünkü bu paraya dokunamayacaksınız” dedi.

 

Nakit varlıkları artırmanın doğru zamanı nedir?

Ancak McClanahan’a göre bir kişinin nakit varlıklarını artırmasının mantıklı olacağı dönemler de söz konusu.

YMM’ye göre bir hane halkının uygun nakit birikimine karar vermesi için iki şeyi göz önünde bulundurması gerekiyor: Önümüzdeki beş yıl içerisinde pahalı alışverişlere ne kadar ihtiyaç duyulacağı ve öngörülemeyen masrafları karşılamak için gerekli olan acil durum fonunun miktarı.

McClanahan, “Bir ev satın almak, bebek sahibi olmak, kariyer değiştirmek gibi durumlar için kısa vadede paraya ihtiyaçları varsa, bunun için fazladan para tutmak kötü bir fikir değildir. İhtiyaçlarınızın ne olduğunu anladığınız sürece nakit tutmakta bir sorun yok” dedi.

Nakit tutmak şu an için yüksek faiz oranları nedeniyle avantajlı bir yatırım olarak görünse de bunun ne kadar devam edeceği kesin olarak belli değil. Zira FED gelecekte gösterge faiz oranlarını düşürecek olursa finansal kurumların da tüketici hesaplar için de aynısını yapması beklenir. FED’inse en azından bu yıl sonuna kadar faizleri düşürmesi beklenmiyor.

McClanahan FED’in faizleri düşürmesinden endişe duyan yatırımcıların nakit varlıklarının bir kısmı ile kısa vadeli mevduat sertifikaları alabileceğini ve garantili bir faiz oranına paralarını kilitleyebileceğini söyledi.

BofA: Yatırımcılar nakite ve tahvil fonlarına yöneldi

 

Boğa piyasası başladı

 

Kripto para borsasına yeni bir darbe

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)