E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemOrta Avrupa'nın İklim Anlaşması şartı---

Orta Avrupa'nın İklim Anlaşması şartı

Orta Avrupa'nın İklim Anlaşması şartı
12 Aralık 2019 - 17:08 borsagundem.com

Orta Avrupa ülkeleri AB İklim Anlaşmasını desteklemek için para ve nükleer enerji talep ediyor.

Avrupa Birliği'nin (AB) iklim değişikliği ile mücadele amacıyla sera etkisi yaratan gazların salınımını sıfırlamak için yürüttüğü çalışma, Polonya, Macaristan ve Çekya'nın itirazları nedeniyle bloke olabilir.

Avrupa Komisyonu 2050 yılına kadar net sera gazı salınımını sıfırlamasını sağlayacak paketi dün açıkladı. Hukuki düzenlemeler, rakamsal hedefler ve uyum için mali yardımdan oluşan paket bugünkü AB liderler zirvesinde değerlendirilecek. AB'yi oluşturan 27 ülkenin devlet başkanının katıldığı zirvede iklim paketi hakkında sert tartışmalar yaşanması bekleniyor.

AB liderleri, iklim değişikliğine karşı önlem almakta isteksiz olan Orta ve Doğu Avrupa ülkelerini ilave parasal teşviklerle ikna etmeye çalışacak. Bazı Doğu Avrupa ülkeleri anlaşmaya karşı çıkmamaları karşılığında hem mali destek hem de sera gazı emisyonu yaratmayan nükleer enerjinin de bu yeni düzende rol oynamasını istiyorlar. Ancak Almanya ve diğer ülkeler nükleer enerjiden tümüyle vazgeçilmesini istiyor. Çekya Başbakanı Andrej Babis Brüksel'deki toplantı için yola çıkmadan önce yaptığı açıklamada, "Nükleer santral güç ünitelerinin inşaatında hiç kimsenin bizi durdurmayacağından emin olmamız önemli... Vatandaşlarımız ve şirketlerimiz için elektriğe sahip olmalıyız, ısınabilmeliyiz" dedi. Bir AB diplomatı, zirvede anlaşma sağlanma ihtimalini yarı yarıya olarak niteledi.

Zirvede kararların oybirliğiyle alınması gerekiyor. Ancak Polonya, Macaristan ve Çekya henüz anlaşmaya sıcak bakmıyor. Çekya, elektrik enerjisinin yaklaşık yarısını kömürden karşılıyor ve bunun kömür santrallerinin büyük bölümünü gelecek 20 yılda devre dışı bırakıp, kalanını nükleer santrallerle ile ikame etmek istiyor.

Macaristan enerji ihtiyacının yaklaşık üçte birini nükleer enerjiyle, %15'ten azını ise kömürle karşılıyor. Macaristan 2030 yılına kadar kömür yakmaktan vazgeçerek nükleer, doğalgaz, yenilenebilir enerji ve enerji ithalatına yönelmeyi düşünüyor. Polonya ise elektrik enerjisinin yaklaşık %80'ini kömürden karşılıyor. Ancak kısmen de yüksek maliyetli olması nedeniyle nükleer enerjiye geçme tartışmaları bir sonuca ulaşamadı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • mehmet yılmaz 12 Aralık 2019 19:24

    Siyonistlerin dünyayı soymak  ve sömürmek için sübyan gretayı pazarlayarak kullanıyorlar.Dünyayı küreselci soykırımcılardan başka kimse kirletmiyor.