E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemOPEC beklenen kararı açıkladı: 509 bin varil---

OPEC beklenen kararı açıkladı: 509 bin varil

OPEC beklenen kararı açıkladı: 509 bin varil
12 Şubat 2020 - 15:28 borsagundem.com

OPEC'in korona virüs etkisinden dolayı petrol üretiminde arz kesintisine gideceği biliniyordu. Örgütün bünyesinden yapılan açıklamaya göre OPEC 509 bin varillik bir kesintiye gidecek.

Korona virüs nedeniyle petrol talebinin azalması Petrol İhrac Eden Ülkeler'i (OPEC) arz kesintisine gitmeye yöneltmişti. OPEC kaynaklarından açıklamaya göre bu düşüş yıllık günlük 509 bin varil olacak. Böylece OPEC günlük petrol üretimi 28 milyon 860 bin varile gerileyecek.

Ocak’ta küresel petrol arzı bir önceki aya kıyasla günlük 10 bin varil azalarak yaklaşık 100 milyon 120 bin varile düşmüştü. OPEC kaynakları konuyla ilgili yaptığı açıklamada salgının 2020 yılında petrol piyasasında belirsizliklere yol açtığını ve yakından izlenmesi gerektiğini söyledi.

OPEC kaynakları “OECD petrol stokları aralık ayında aylık bazda 6.6 milyon yükseldi, 5 yıllık ortalama ise 29.5 milyon varilde kaldı. 2020 yılında OPEC petrolüne olan günlük talep beklentisi 200 bin varil azalarak 29.3 milyon varile düştü. 2020’de OPEC dışı petrol arz büyümesinin günlük 100 bin varil düşüşle 2.25 milyon varil olmasını bekliyoruz” açıklamasında bulundu. OPEC açıklamasında yıllık beklentilerini de paylaştı. Açıklamaya göre korona virüs etkisiyle yıllık bazda petrol talebi günde 230 bin varil azalarak 990 bin varile düşecek.

OPEC'in beklentilerinin aşağı yönde haraket etmesi ve arz düşürmesinin altında Çin'in dünya çapında günlük 3.7 milyon varille en fazla petrol tüketen ülkesi olması. Korona virüsün ülke çapında üretimi sekteye uğratması bu petrol talebinin düşmesindeki en büyük etken. Bununla beraber British Airlines, Lufthansa gibi büyük havayolu şirketlerinin Çin'e uçuşlarını durdurması jet yakıtı olarak kullanılan petrolün azalması da petrol talebininde düşüşe neden olan etkenlerden biri. 

"OPEC ülkeleri fiyatları etkileme yeteneğini kaybetti"

 

İran, OPEC'in petrol arzında kesinti kararını destekleyecek

 

OPEC petrol talebi için acil toplanıyor

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)