E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıOns altında 2.500 dolar beklentisi---

Ons altında 2.500 dolar beklentisi

Ons altında 2.500 dolar beklentisi
05 Nisan 2024 - 08:21 borsagundem.com

2 bin 313.60 dolar seviyesine kadar yükselerek yeni bir rekor kıran ons altında 2 bin 500 dolar beklentisi gündeme geldi.

Altın fiyatları Amerika Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın enflasyondaki son yükselişin genel görünümü değiştirmediğini vurgulamasının ardından rekor seviyeye yükseldi.

Ons altın dün sabah 2 bin 313.60 dolar seviyesine kadar yükselerek yeni bir rekor kırdı. Ardında da 2 bin 300 dolar civarında yatay seyir izledi.

Altın son 1 ayda yüzde 17.28 ve yılbaşından bu yana yüzde 14.12 yükseldi. Son 1 yıldaki yükseliş ise yüzde 12.70. 

Dünya'dan Emre Ergül'ün haberine göre, JPMorgan Emtia Araştırma Başkanı Natasha Kaneva, altın fiyatıyla ilgili 2 bin 500 dolara ulaşması “olasılığını” gündeme getirirken; Capital.com kıdemli piyasa analisti Kyle Rodda, "Bu şekilde devam edersek kesinlikle bir tür hava cebi olması gerektiğini düşünüyorum ya da bir düzeltmeye gireceğiz.

Hareketi buna bağlamak için açık ve herkesin ulaşabileceği özellikle iyi, temel bir neden yok gibi görünüyor" diye konuştu. Fiyat artışındaki bir diğer faktör de merkez bankalarının altına olan güçlü ilgisi oldu.

"Varlıklı' tüketiciler grubu mücevher tüketimindeki büyümeyi artıracak"

Dünya Altın Konseyi (WGC) Avrupa, Ortadoğu ve Asya analisti Krishan Gopaul, merkez bankalarının altın alımlarını artarda 9’uncu ayda artış gösterdiği şubat ayında 19 ton artırdığını belirtti. WGC, bankaların "kriz müdahalesinde, çeşitlendirme niteliklerinde ve değer saklama kimlik bilgilerinde altının değerini" tercih ettiğini söyledi. Goldman Sachs da şubat ayında yayınladığı raporda talebe dikkat çekmişti.

Raporda, "Hindistan'da hızla büyüyen 'varlıklı' tüketiciler grubu mücevher tüketimindeki büyümeyi artıracak" denildi: "Ayrıca son birkaç yılda büyük politika değişiklikleri yaşayan bazı ülkelerde (Türkiye, Çin) alternatif yatırımların olmayışı da altın tüketimini destekledi." Powell'ın konuşmasının ardından gümüş fiyatı da neredeyse son üç yılın en yüksek seviyesine kadar yükseldi. Spot gümüş, ons başına 27.3355 dolarla Haziran 2021'den bu yana en yüksek gün içi seviyesine ulaştıktan sonra 27.15 dolar seviyesinde işlem gördü.

Jeopolitik korkular altın fiyatlarını destekleyecek

 Bridgewater Associates yöneticisi Karen KarniolTambour, dolar ve altındaki son değerlenmelerin "anomali" olduğunu ve doların ABD'nin bütçe açığı nedeniyle bu kadar güçlü olmaması gerektiğini söyledi. Dolar endeksi bu yıl yaklaşık yüzde 3 artış gösterdi. Karniol-Tambour, piyasaların Fed'in ilk faiz indiriminin bu yılın ikinci yarısına ertelenmesi olasılığına hazırlandığını söyledi; jeopolitik korkuların altında yüksek fiyatların açıklayabileceğini de sözlerine ekledi.

Altın fiyatına 'jeopolitik gerilim' desteği

 

Bitcoin ve borsalar düşerken altın nasıl yükseldi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)