E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündem​Öcalan’dan mesaj, Kandil’den görüntü---

​Öcalan’dan mesaj, Kandil’den görüntü

​Öcalan’dan mesaj, Kandil’den görüntü
21 Mart 2015 - 06:28 borsagundem.com

2 milyon kişinin katılmasının beklendiği Nevruz kutlamasında Öcalan PKK’ya silah bırakılması yönünde irade beyanında bulunacak

Çözüm sürecinde tarihi öneme sahip Diyarbakır’daki Nevruz kutlamalarına yönelik hazırlıklar tamamlandı, kutlamalara bugün 2 milyon insanın katılması hedefleniyor. Öcalan’ın sürecin geleceğine yönelik mektubunun okunacağı kutlamada verilecek mesajın ipuçları da ortaya çıktı. Milliyet'teki habere göre Öcalan’ın, silahlı mücadele ve silah bırakmaya yönelik irade beyanında bulunacağı öğrenildi. Öcalan’dan görüntülü ve sesli mesaj beklentisinin karşılanmaması ise hayal kırıklığı yarattı.

Bugünkü Nevruz kutlamaları nedeniyle kentte otellerde yer kalmadı, evler misafirlere açıldı. Demokratik Toplum Kongresi’nin (DTK) organize ettiği çalışmalar tamamlandı. Kutlamalar, 150 dönümlük bir alanda yapılacak. Nevruz alanı yetmediği için gelecek yıl daha büyük bir alan hazırlanması çalışmalarına da başlandı.

Dev pankartlar

Kutlama için oluşturulan dört katlı platform mesaj ve posterlerle giydirildi. Platformun ön tarafına büyük puntolarla Kürtçe ve Türkçe, “Artık Yeter Önder Apo’ya Özgürlük” yazılı dev pankart asıldı. Ayrıca platformun sağ ve soluna, çatışmalarda ölen PKK’lılar, Kobani ve Şengal’de YPG saflarında yaşamını yitirenler ile polis kurşunuyla ölen çocukların fotoğraflarına yer verildi.
Diyarbakır’daki Nevruz kutlamalarını izleyecek yurtiçi ve yurtdışından davetli isimler de netleşmeye başladı. DTK, Nevruz’a katılmaları için Yunanistan, İspanya, Fransa başbakan ve cumhurbaşkanlarının da aralarında yer aldığı çok sayıda önemli ismi ve Avrupa’dan 25 ülkenin büyükelçisini Nevruz’a davet etti. Ayrıca Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, eski Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin de aralarında yer aldığı çok sayıda önemli Kürt politikacıya davetiye gitti.
Nevruz’a Ortadoğu ülkelerinden, Şengal ve Kobani’den de önemli konukların katılması bekleniyor. PYD Eş Başkanı Asya Abdullah ve kanton eş başkanlarının da bulunduğu 32 kişilik bir heyetin Nevruz’da yer alacağı öğrenildi.
Gezi eylemlerinde hayatını kaybeden Berkin Elvan, Ethem Sarısülük, Medeni Yıldırım ve ahmet atakan’ın ailelerinin de Nevruz platformunda yer alacağı öğrenildi.

Dünya medyası geliyor

Bu arada Nevruz’a yurtiçi ve yurtdışından sayıları bine yaklaşan gazeteci akredite olurken, hava durumunun yağışlı olması bekleniyor. Valilik’ten yapılan açıklamaya göre kutlamalarda toplam 5 bin 36 polisin görev yapacak.
Nevruz bayramına ilişkin Diyarbakır’daki ilk ateş, dün Büyükşehir Belediyesi çalışanları tarafından yakıldı. Halayların çekildiği kutlamada konuşan Eş Başkan Fırat Anlı, “Nevruz’u güzelliklerle, başımız dik ve özgürlüğün aydınlığıyla kutlayacağız” dedi.
Öcalan’ın görüntü ve mesajlarından oluşan slayt gösterisi ve Kandil’den verilen görüntülü Nevruz mesajlarının yayınlanacağı alanda görüntüler beş led ekranla yansıtılacak. Geçen yıllarda olduğu gibi Öcalan’ın mesajını İmralı heyetinde yer alan Sırrı Süreyya Önder’in Türkçe, Pervin Buldan’ın ise Kürtçe okuyacağı bildirildi.

Öcalan’ın mesajı

Milliyet’in edindiği bilgiye göre Öcalan mesajında ağırlıklı olarak müzakere sürecine vurgu yapacak ve örgütten silah bırakmaya kadar gidecek sürece hazır olmasını isteyecek. Öcalan, “Demokratik siyasetin önündeki engellerin aşılması için müzakere sürecine başlama evresindeyiz” diyerek, PKK’nın kongresini bir an önce toplayarak silahlı güçlerin çekilmesi ve sonrasında silahsızlanmayı gündemine alması konusunda niyet beyanında bulunacak.
Öcalan hükümete ise, “Müzakerelerin başlatılması için taraflar üzerine düşeni yapmalı” mesajı verecek.

‘Bizlere sorarak düzenledi’

Sırrı Süreyya Önder, İmralı’da yapılan görüşme içeriği ve Öcalan Nevruz mesajını MEDNUÇE TV’ye değerlendirdi. Önder, “Mektubun birkaç eksiği vardı, bizlere sorarak düzenledi. Mektubu bitirdi, bize teslim etti” dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)