E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiObama'ya ticareti geliştirme yetkisine onay---

Obama'ya ticareti geliştirme yetkisine onay

Obama'ya ticareti geliştirme yetkisine onay
25 Haziran 2015 - 06:49 borsagundem.com

ABD Senatosu, ABD Başkanı Barack Obama'ya "Ticareti Geliştirme Yetkisi" verilmesine ilişkin tartışmalı yasa tasarısını onayladı

ABD Senatosu, Başkan Barack Obama'ya "Ticareti Geliştirme Yetkisi" (TPA) verilmesine ilişkin tartışmalı yasa tasarısını onayladı.

ABD Kongresi'nin, Obama'nın imzaladığı anlaşma şartlarını değiştirme hakkından vazgeçmesini öngören TPA yasa tasarısı, Senato'da 38'e karşı 60 oyla kabul edildi.

Aynı zamanda "Hızlı Yasama Yetkisi" olarak da adlandırılan kanun teklifi, ABD Temsilciler Meclisi'nden geçen hafta yapılan oylamada geçmişti.

Böylece Kongre'nin her iki kanadında da onaylanan TPA yasa tasarısı, son olarak Obama'nın imzasına sunulacak. 

Obama'nın zaferi

ABD Basını, Beyaz Saray'ın öncelikleri arasında yer alan Trans Pasifik Ortaklığı (TPP) ve Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) açısından kritik olan tasarının Kongre engelini aşmasını, yönetim adına büyük bir zafer olarak değerlendirdi. 

Obama'ya müzakereleri süren anlaşmaları hızlandırma imkanı tanıyacak yasa tasarısı, özellikle Pasifik Okyanusu’na kıyısı bulunan 12 ülke arasında imzalanması planlanan TPP için büyük önem taşıyordu. 

Küresel ekonominin yüzde 40'ını temsil edecek TPP’nin Obama'ya verilen "Hızlı Yasama Yetkisi" sayesinde sene sonuna kadar hayata geçirilebileceği belirtiliyor. Buna karşın, ABD ve Avrupa Birliği arasında müzakere edilen TTIP'in 2017'den önce yürürlüğe girmesi mümkün görünmüyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)