E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiNisan ayı enflasyonu için beklenti yüzde 6---

Nisan ayı enflasyonu için beklenti yüzde 6

Nisan ayı enflasyonu için beklenti yüzde 6
04 Mayıs 2022 - 13:27 borsagundem.com

Nisan ayı enflasyon beklentisi artan enerji ve gıda fiyatlarının etkisi ile 20 yılın yeni zirvesi olan yüzde 68'ye yükselebilir. Nisan ayı enflasyon oranı bugün saat 10:00'da açıklanacak.

İktidar temsilcilerinden sürekli değişen enflasyon tahminleri gelirken Merkez Bankası da (TCMB) yılsonu enflasyon beklentisini her seferinde güncelliyor. Bu sırada enflasyon rekor üstüne rekor kırarken ekonomistlere göre nisan ayı enflasyonu ise 20 yılın yeni zirvesine çıkabilir.

ENFLASYON ORANI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Nisan ayı enflasyon TÜİK tarafından 5 Mayıs 2022 Perşembe günü duyurulacak. Saat 10:00’da verilerin açıklanması bekleniyor.

NİSAN ENFLASYON ORANI BEKLENTİSİ NE?

Reuters'ın 14 katılımcıyla gerçekleştirdiği ankette Nisan ayı için yıllık enflasyon tahminleri %64.2 ila %70.85 arasında değişiyor. TÜFE en son Şubat 2002 döneminde %73.1 artış kaydetmişti. Aylık enflasyonun ise %6 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor, tahminler %3.5 ila %7.8 bandında yer alıyor.

Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle artan emtia fiyatlarının ekonomiye etkisini yansıtır şekilde, Merkez Bankası (TCMB) yılın ikinci enflasyon raporunda yıl sonu enflasyon tahminini neredeyse iki katına çıkararak 2022 sonu enflasyon orta nokta tahminini %42.8 olarak belirledi. Enflasyon raporunda TCMB tarafından paylaşılan grafiklere göre enflasyonun zirveyi bu yıl yaklaşık %70 seviyelerinde görmesi ardından düşüşe geçmesi bekleniyor. Kavcıoğlu da Mayıs ayı ardından enflasyonda düşüş başlayacağını belirtti. Mart ayında yıllık enflasyon TL'deki birikimli değer kaybının etkisiyle gıda ve ulaştırma kalemleri öncülüğünde beklentilerin de üzerinde %61.14'e yükselmişti. Ankette yıl sonu enflasyon tahminlerinin medyanı %52 olarak gerçekleşti. Hükümet düşük faiz ile üretim ve ihracatı destekleyen bir ekonomi programı uygulayarak kronik cari açığı fazlaya çevirdikten sonra enflasyon ile mücadele etmeyi hedefliyor. Fakat Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle yükselen enerji faturası ve döviz getirici turizm sektörü riskleri Türkiye'nin programını tehlikeye sokabilir. Enflasyonun hanehalkı bütçesine etkisini azaltmak için hükümet temel gıdalarda katma değer vergisi indirimi uygulamış, belirli tüketici gruplarının enerji faturalarının bir kısmına destek açıklamıştı. Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), Ankara'da hesaplanan gıda enflasyonunun KDV indirimine rağmen Nisan'da bir önceki aya göre %8.02 arttığını; dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırının ise ilk kez 17,000 TL'yi aştığını açıkladı.

Yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 52

 

İstanbul'da enflasyon yüzde 80

 

Erdoğan:Enflasyon mayıstan sonra düşecek

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (13)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis ;)05 Mayıs 2022 09:17

    Enflasyon  - 25 çıktı... ama ekmeğe zam, mazota zam, süte zam, peynire zam. yani çıkacak enflasyon verisinin ne gibi faydası olacak ? hangi devlet kurumumuz enflasyon sonucuna göre ucuzluğu yansıtacak ? : )) gelenek yerini bulsun hadi bugun bir enflasyon rakamı açıklayalım... açıklansa ne olur? açıklanmasa ne olur ? çıkan enflasyon sonucu hangi kurumun ekonomık programını nasıl değiştirir? ki ekonomık program ne? maşallah ışık saçtım inşallah :D eskiden veriler ekonomı programına mudehale ettirirdi. ezilen memurlar işsizler öğrenciler. evet enflasyon ezdi ne yaptık ? hiç bişe :D ee ne diye açıklıyoruz rakamları kullanılmayacak ekonomı programı ile ?? mantıksız fikirsiz işler... o zaman enflasyon rakamıda açıklamayalaım nasıl ols aprogram yok , ekonomı program ezileni desteklemıyor ise.. 

  • Sami05 Mayıs 2022 08:34

    Enflasyonun düşmesi için önce vatanını seven iktidarın kuyusunu yabancı güçlerin fonladığı paralarla kazmayan gerçek bir Türkiye muhalefetinin olması lazım Abd nin oyun kurucusu olmadığı bir muhalefet

  • Anti05 Mayıs 2022 06:44

    6 mi bunlar markete gitmiyor sanırım 4 kişilik aileyiz hergun market gidiyorum en az 150 TL ortada hiç bir şey yok

  • hortumcu oligark04 Mayıs 2022 20:44

    enflasyon beklentim yuzde 9.6 dır.

  • astor04 Mayıs 2022 19:28

    bu gemi böyle gitmez birgün batar. aynı gemide olanlar sandalla kacar.

  • M.Turgut04 Mayıs 2022 18:40

           TÜİK gibi aslan parçası bir kuruluşun varsa hiç korkma enflasyon negatif bile gelebilir!!!

  • Kasbiyikburunkiliboyatan tamyobazfemi04 Mayıs 2022 18:03

    Gisganiyolaaaaaaaaa suni sorun yaratiuola ,yok açlık yokluk falan ,bizim derdimuz nolacak gillarimuzi boyatma sorun nasıl çözülecek sorun tapiuormuyuz huuohhhaaaaa

  • hedef kızılelma04 Mayıs 2022 17:50

    yaşım 60.yirmi yıldır yurttaşlarımız enflasyonun yuzde 5-yuzde 10 arasında gezdigi oranlara alıştıgı için bu pandemi dönemi ,tedarik zinciri , lojistik ag sorunları ve rus-ukrayna savaşının etkisiyle aylık yuzde 10 enflasyon oranları açıklanmaya başlamasıyla şok geçiriyor. eskiler yaşı 50 ve uzeri olanlar bilir biz ne enflasyonlar görduk be.sabah ögle akşam yemek yerine 3 ögun zam yerdik .yatın kalkın bu hukumete dua edin.kahrolsun nankörler,kahrolsun hainler.

  • Sıfırcı04 Mayıs 2022 23:01

    Kardeş sen elmayı fazla kaçırmışsın kimsenin kimseye bir şey etmesine gerek yok başarılı olurken alkışlanan başarısız olduğında eleştirilirde değiştirilirde bu heryerde böyledir,abartma otur sıfır.

  • Mucise Reis ;)04 Mayıs 2022 16:26

    Ben enflasyonu yarı yarıya düşürür eksi yaparım.... Çok da kolay yaparım. Çözümü de var.  1 hafta plan proje rota çizimi. 1 ay uygulama. 1 ay sonrada kademli alım gücü artar, kademli ucuzluk başlar, Sermayeler artar, parasal değerler yatırıma üretime girer. En azından insanlar ne diye problem ve yokluk çektiğini bilip, kademli iyileşme gördükçe inançları ve destekleri de artar... Ama hala zırvalık sistemi ile boş yere yokluk fakirlik çekiyor insanlarımız.

  • KILIÇ04 Mayıs 2022 13:57

    yaşım 60 bu ülkede enfalyonsuz bir yıl görmedim ama bu kadar enflasyonun yüksekliginide 60 yıldan beri ilk defa görüyorum zamlar 100 5.10.20 gelmiyor zamlar okkalı okallı geliyor .

  • sedat04 Mayıs 2022 13:51

    yabancıya sattıkları milli saraylar gişeleri sattıkları tarihte 2 sene önce topkapı sarayı girişi 30 liraydı. şimdi 300 lira oldu. hangi kurumu fabrikayı sattılarsa o ürün bize 10 katı zamlanarak geri döndü.

  • osman04 Mayıs 2022 13:39

    yüzde 56 olmasın