E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemNebati: Türkiye faiz artırırsa yıl sonunda küçülmeye başlar---

Nebati: Türkiye faiz artırırsa yıl sonunda küçülmeye başlar

Nebati: Türkiye faiz artırırsa yıl sonunda küçülmeye başlar
03 Ağustos 2022 - 22:30 borsagundem.com

Bakan Nebati "Türkiye faiz artırırsa yıl sonunda küçülmeye başlar" açıklamasında bulundu

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, ekonomideki son duruma ilişkin açıklamalarda bulundu.

Nebati, enflasyonda aralık ayından itibaren net bir düşüş görüleceğini belirtti. Nebati, "Gıda ve emtiya fiyatları sakinleşti" dedi.

Bakan Nebati, özetle şunları söyledi;

"Kur korumalı sistemin açıklandığı tarih, yeni bir enstrümanla ülke içerisinde oynanan manipülatif ihanete varan söylemlerle bitirildiği, ardı ardına gelen tedbirlerin geldiği bir adımdı. 6'ay sonra 7 ay geçti ve bir kabusu yaşayarak geçirdik bu süreci.

Rusya-Ukrayna savaşı tüm dünyadaki dengeleri altüst etti. Bunun ortaya koyduğu enflasyon tedarik zorlukları gibi şeyler salgın döneminin de ötesine geçti.

2022'nin Ocak ayı ile 2020'nin Ocak ayı arasında bir dejavu yaşandı. Pandemi olmasaydı Türkiye çok farklı olacaktı.

20 Aralık'ta tedbirler paketi açıklandı ve toplumun her kesimi destek verdi. Başka bir sabaha uyanıldı. Salgın boyunca Türkiye farkını ortaya koydu, küçülecek denirken büyümüş ve ayrışmış, ticaret ve üretim canlı. Tüm bunların üzerine inşa ederek yolumuza devam edelim.

Salgın dönemi boyunca Türkiye farkını ortaya koydu. Ticaret canlı ve yepyeni pazarlar bulundu.

Ekonomide bu işi biz bitireceğiz dediğimizde savaş planlarımızı öteledi. Savaş Türkiye'ye fiyat artışı olarak yansıdı. Türkiye altyapısını tamamlanmış bir ülke ve kapasitesi çok büyük. Yanı başımızda savaş varken bile çarklar döndü.

Enflasyonun kalıcı olmaması için gerekli tedbirlerin alınması önemli

Emtia fiyatları gerginlikten dolayı yükseliyordu, savaşla arttı. TÜİK bugün rakamları açıkladı. Enflasyonun kalıcı olmaması için gerekli tedbirlerin alınması önemli.

Enflasyonun ilk dönemleri tatlıdır. Ticaret canlanır. Ama sabit gelirli sıkıntı yaşar. Bu sıkıntıyı bertaraf edecek hükümet ve sayın cumhurbaşkanımız var. Bu kesim desteklemeli, destekliyoruz. Asgari ücret artırıldı. İkinci yarıda artırıldı. Ciddi destek sağlanmış oldu. Emekli, dul yetim tamamında maaş artışına gidildi.

Bunu hisseden bir kesim var. Bu iş ne kadar sürer diye bakınıyor. Temmuz ayındaki artışla kendini iyi hissedenler ne kadar devam edecek diye bakınıyor. Adımlar atıyoruz. 90'lı yıllarda dar gelirliler sıkıntıyla karşı karşıya kaldığında, mesela hasta olduğunda hastaneye gitme şansı yoktu. Ama Türkiye gibi bir yerde dar gelirli hastalandığımda bana sahip çıkan bir devlet var diye biliyor.

Türkiye faiz artırırsa yıl sonunda küçülmeye başlar

Anlaşma sonrası tahıl fiyatları düştü. Tahıl koridoruyla dünyanın temel problemleri çözüldü. Tahıl fiyatlarındaki düşüş Sayın cumhurbaşkanınızın başarısıdır. Fiyatlar belli bir trendi yakaladı. Muhalefet hala görmüyor, tebrik etmiyor. Önemli bir sıkıntı giderilmiş oldu.

132 ülke negatif faiz uyguluyor. Türkiye 20 Aralık itibariyle KKM verdi. Türkiye uzun zamandır birileri geleceğiz enflasyonu halledeceğiz diyor. Eski zihniyetle manşet enflasyona yakın faiz vermesi. 132 ülkenin dışına çıkarak pozitif faiz vermesini istiyorlar. Sonuç dükkanlar kapanacak, fabrikalar kapanacak ülke küçülecek, insanlar işlerini kaybedecek demektir.

Şu an 31 milyona yakın insan istihdam ediliyor. 30 milyonun altına düşsün diyorlar. Türkiye yüzde 14'lük manşet faize ulaşması için 2 yıl kaybediyor. Türkiye böyle karar alsa küçülmeye başlar.

Büyümeden taviz vermiyoruz. Büyümeden taviz vermeyince enflasyonla mücadele vakit alır. Emtia fiyatları dünyada zirveye geldi. Gıda fiyatlarında tahıl koridoru açılmasıyla gevşeme oldu. Emtia fiyatları gevşemeye başladı. En önemli sorunumuz petrol. Gıda fiyatlarında, emtia fiyatlarında, petrolde sakinleşme var. Enflasyondan rahatsızlık duyan toplumsal beklenti oluştu.

Bu durumların dengelenmesi enflasyon baskısını azaltacak. Attığımız adımlarla enflasyonun engellenmesi için önemli adımlar atıyoruz.

Enflasyondan kurtulmaya başlayacağız

1 ay öncesine kadar petrol fiyatlarındaki artışlardan dolayı adete dayak yedik. 30 lirayı aşan bir fiyatlama geldi. Şimdi 22 civarında. Muhalefet yüksek sesle petrol fiyatları şuraya gider mi diye üzerimize geldiler. Fiyatlar düştü. Yıl sonunda olağanüstü durumla karşılaşmazsak baz etkisiyle düşüş direncine girmiş olacağız. Enflasyondan kurtulmaya başlayacağız. Şubat-martta daha net hissedeceğimiz evreye girmiş olacağız.

Dün akşam gıda komitesini topladık. Kış geldiğinde söylem aynı, domatesin fiyatı katlandı. Sera alanlarının genişletilmesi yönünde Tarım ve Ticaret bakanımız ve ilgili bakanlıklarla hızlandırılması için adımlar attık.

İhracat kısıtı ve girdi fiyatlarıyla ilgili de kararlar aldık. Lütfen kışın domates, patlıcan, biber fiyatlarını kış fiyatlarıyla karşılaştırın."

Temmuz ayı enflasyon rakamları açıklandı

 

Richmond Fed Başkanı'ndan enflasyon ve resesyon açıklaması

 

İstanbul'da enflasyon yüzde 99

 

Bakan Nebati yanıtladı: 500 liralık banknot basılacak mı?

 

Nebati: Gerekli görülen adımları kararlılıkla atmaya devam edeceğiz

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (17)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KERİM04 Ağustos 2022 09:11

    BAKANIN GÖZLERİNDEKİ PAROLTI KAYBOLMUŞ..

  • kamı04 Ağustos 2022 08:42

    Bu adam  :)  :)  :)  :) 

  • Yılmaz 04 Ağustos 2022 08:36

    Bahane bulmakta ustasınız...Bütün dünya enflasyon belası için faiz artırımı yaparken bir tek TÜRKİYE faiz indirimi yaptı..inat ve zorlamayla(ekonomimiz süperya)sonuç dövizi coşturdun iğneden ipliğe herşeye zam,ekonomi karneniz 0(sıfır)...sonrada işi savaşa bahane et..Bu keyfi yapılan faiz indirimleri yüzünden şuanki cefayı çekiyoruz..gerisi koca bir masal,ekonominin başındakiler masal okuyor,nebati,kavcıoglu gibi..biliyoruzki başkanın gözüne bakmadan tek kelime edemezler.Birde oyuncak gibi ekonomi,maliye,merkez bankası başkanı değişiyor.Daha yazılacak çok şey varda en basit gördüklerim vatandaş olarak,savaş masalını bize yıkmaya devam edin ben yutmuyorum.

  • Yunus04 Ağustos 2022 08:10

    Dolara bağlı faiz veriyorsunuz yahu kimi kandırıyorsunuz. 500 bin liraya 3 ayda 124 bin lira faiz almışım. Dolar sağolsun sayenizde hep yükselecek.

  • düzeni üzen04 Ağustos 2022 01:17

    dalgamızı geçelim tabi bundan önceki hükümetlerinde yaptıgı gibi fütürsuzca harcamanın sonu enflasyonu patlatmak olmuş millet yedimi yemedimi sandıkta görücez ozamana kadar dalgaya devam

  • vatandaş04 Ağustos 2022 00:59

    GÖZLER NE ALEMDE SAYIN BAKANIM ,SİZE BİR ŞEY OLMASIN BİZ ZATEN ACI PATLICANIZ 

  • Mucise Reis : )04 Ağustos 2022 00:11

    Aman zenginler küçülmesin :D  3,500 emekli maaşı, 5,500 asgari ücretli ...yüzde 80 6 bin tl maaş altında yaşıyor. Biz çalışırız, efendiler itibarı korusun diye şükür eder :D ... Yahu , kim büyüyor ? kim büyüdü ? ... TL değerlense , 18 değil 10 tl ye düşse, otomatıkman herkes büyür bakan efendi :D neden TL yi itibarsızlaştırıp bu hale soktunuz ? Türkiye nasıl büyüyecek ? itibarsız hali ile TL ve firmalar, nereden kaynak bulup büyüyecek ? Yabansı sermeye gelmıyor scd 900 lerde kimse kredi vermiyor ucuza, bankalar yuzde 4 kredi veriyor.. Büyüyen hangi sektör efendi ? ağır yazılımlar, büyük boing uçaklarun üretimi, cip fabrikaları :D bilgisayar ve teknolojık telefonlar vb. neremiz büyüyor ? saçma sapan açıklama.

  • Kafkas 03 Ağustos 2022 23:56

    Yahu ne anlatıyorsunuz politika faiz 14 diyorsun ama 2 hafta once devlet vatandaştan alacağı gecikme faiz 24 yaptı faizler zaten yüksek anca siz kendi alt tayfanızı kandırın geri kalan millet yemiyor artık

  • Çakır 03 Ağustos 2022 23:35

    Tarım kredi kooperatifleri 🍅 domatesi 19 liradan satılıyor basit örnek

  • Mucise Reis : )04 Ağustos 2022 00:13

    tarım kredi koperatifi domates salçası TC de 35 tl satılıyor. ABD de 1 usd altında , TL karşılığı 15 tl ye satılıyor :D ABD li nasıl ülkesine alıp market rafına koyup, o fiyata domates salçasını TKK malını satabiliyor ? Bu olay gerçek. TTK açıklamna yapsın. muhalefet araştırtsın.

  • Sema03 Ağustos 2022 23:33

    Devlet hastanerinde doktarin eliyle yapilan iş bırakma eylemrinin olduğu gorduk yaşadık. Son 1 yıldır diğer kamu kurumlarinda bilinçli olarak iş yavaşlatma eylemi yapılıyor gizliden gizliye memurun iş akışını degistiriliyor . ilk üç piramitce ( amir ,müdür, şef) buna birde tejubesiz memurlar eklenince tuz biber oluyor.

  • Emmi03 Ağustos 2022 23:30

    Allahım akıl ne büyük bi nimet yokluğunda ne hale düşüyorlar

  • acacu03 Ağustos 2022 23:28

    20 senede enflasyon yaratmadan cari açığı kapatacak şekilde istikrarlı bir büyüme modeli bulamadınız. Uyaranları da biz ne yaptığımızı biliyoruz deyip ciddiye almadınız. Şimdi son 10 ayda tüm tuşlara basarak bölüm geçmeye çalışıyorsunuz ama artık yemez. Selametle..

  • Bik03 Ağustos 2022 23:18

    Türkiye'de kişi başı milli gelir 2013 yılından beri düşerek zaten yoksullaşmakta.

  • Ekonomist vural03 Ağustos 2022 23:17

    Hormonlu buyeceksek büyütmeyelim sayın bakanım,

  • Erdi03 Ağustos 2022 23:05

    Faiz arttırmaya gerek yok ki. 12 lirayken dolar fiyatından kkm ye paramı koydum yüzde 50 faiz verdiniz. 2 ay mnce 15 lira dolardan kkm ye para koydum yüzde 20 faiz verdiniz. Yüzde 14 faiz zaten yok. Faiz dolara bağlandı. Faiz arttırmayın düşürün.

  • İşsiz03 Ağustos 2022 22:57

    Maşallah maşallah ne güzel