E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemNebati: Hedefimiz enflasyonu düşürmek---

Nebati: Hedefimiz enflasyonu düşürmek

Nebati: Hedefimiz enflasyonu düşürmek
11 Nisan 2022 - 14:09 borsagundem.com

Mardin'de iş dünyası ile buluşma toplantısında katılan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, ekonomi ve piyasaların gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Mardin'de iş dünyası ile bir araya geldi. İşte Nebati'nin iş dünyası ile buluşma toplantısındaki açıklamalarından satır başları:

"Mardin’in bitkisel üretim değeri son 10 yılda yüzde 248 oranında artış sağlayarak 4.3 milyar lira düzeyine ulaşmıştır. Mardin’in tarımsal gelişimini hızlandırmak için 12 kat artırdık.

Geçen ay Urfa’da önemli iki büyük proje açıkladık. Bu bölgenin temel ihtiyacı olan iki şeyi karşılıyoruz. Birincisi elektrik probleminin kökten çözümü için bireysel kooperatiflere GES ile ciddi bir kaynak ayırdık. İkincisi Ziraat Bankası’nın önderliğinde barajı bitmiş, sulamaya hazır alanların kanal projelerinin tamamlanması için gene aynı projeyi ilan ettik.

SULAMADA ELEKTRİKTEKİ KDV ORANINI DÜŞÜRDÜK

GAP sulama projeleri kapsamında Şanlıurfa-Mardin kanalı olmak üzere sulama kanallarını tamamladık. Mardin depolaması cazibesi projesi tamamen bittiğinde 30 bin dekar tarım arazisinin sulanabilmesini öngörüyoruz.

Tarımsal sulamada elektrikteki KDV oranını düşürdük. Mardin yıllık ortalama 3 bin saat güneşlenme süresine sahip. Bu sürenin iyi değerlendirilmesi lazım. Rahatlıkla Allah’ın bize bahşetmiş olduğu ovada güneşin enerjisinden faydalanacak projeleri yapmamız lazım. Tarımsal üretimde de kendi kendine yeten ve fazlasını ihraç eden önemli bir adımı atmış olacağız.

Bu yıl yağmur yağdı. Kar senesi bereket senesi inşallah bütün Türkiye’de güzel imkanı en iyi şekilde kullanmış olacağız.

Bizim iddiamız tarımda ve enerjide ithalata bağımlı olmayan bir ülke konumuna gelmektir. Bizim iddiamız Türkiye’nin stratejik konumundan maksimum seyretmektedir.

Bizim özgüvenimiz kuru bir özgüven değildir. Son 20 yılda ülkenin nereden nereye geldiğini gösteren kanıtlayan net rakamlarla ortaya koyduk. 20 yıl öncesinin Türkiye’si değiliz. 21.yy’a damga vuran bir ülkeyiz. Küresel anlamda liderlik konumunu pekiştiren her türlü olumsuzluğu yöneten bir ülkeyiz. Biz kendimize güveniyoruz. Siz ülkenize güvenin. Cumhurbaşkanına güvenin. Kabine’sine güvenin. Atacağımız daha çok adımlar var. Bunun için de yepyeni bir dönüşümü gerçekleştirelim dedik.

G20 ÜLKELERİ ARASINDA EN FAZLA BÜYÜME GÖSTEREN ÜLKE OLDUK

Zorlukları kestirerek ve bu zorlukların üstesinden nasıl geleceğimizi bilerek adımlarımızı atıyoruz. Rusya, Ukrayna kimsenin bu noktaya geleceğini beklemediği bir ortamda çalışıyoruz. Eğitimden sağlığa, ihracata, bankacılıktan kamu kesimi ve sosyal güvenliğe kadar birçok alanda önemli kazanımlar elde ettik.

Son 2 yılda salgın koşullarını bu güçlü temellerimizle atlattık. G20 ülkeleri arasında en fazla büyüme gösteren ülke olduk. Bu büyümeyi iç talep ve dış talepte dengeli bir kompozisyon elde ederek önemli bir başarıya imza attık.

Turizm sektöründe, Cumhurbaşkanımızın Rusya-Ukrayna savaşındaki yapıcı rolü ve turizmdeki çeşitlendirmemiz ile turizmde yüksek gelir elde etmeye devam edeceğiz.

Enflasyon sadece bizim değil tüm dünyanın meselesi olsa da bu sorunu kalıcı şekilde ortadan kaldırmak için var gücümüzle çalışıyoruz, enerji sarf ediyoruz ve elimizden gelen her türlü gayreti gösteriyoruz.

"40 BİNE YAKIN İŞLETMEYİ DENETLEDİK"

Yüksek enflasyon ile mücadele ediyoruz, alım gücünün eksisinin de üzerine çıkarmak istiyoruz. Finansal istikrarı sağladık, yatırım ortamını güçlendirdik.

Döviz, üretim, yatırım ve ihracat açısından uygun, yönetilebilir bir noktaya gelmiştir. Hedefimiz enflasyonu makul seviyelere düşürmek. Kur korumalı mevduat 728 milyar TL olmuştur.

TÜFE'deki artış geçici, vatandaşlara sınırlı yansımasına yönelik adımlarımızı atmaya devam ediyoruz. Fahiş fiyat ve stokçuluğa asla izin vermiyoruz, 40 bine yakın işletmeyi denetledik. Enflasyonu yıl sonunda makul bir seviyeye getireceğiz"

Nebati: Aralık ayından itibaren enflasyon düşecek

 

Bakanlar Varank ve Nebati'den TOGG ile Deneme Sürüşü

 

Bakan Nebati: Enflasyonu er ya da geç alaşağı edeceğiz

 

Nebati: Kur ve faizin üstesinden geldik, sırada enflasyon var

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (20)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ali KOCABAŞ 28 Nisan 2022 08:51

    Paradan 6 sıfır atarken ne denmiş 1=1gelinen nokta=14 koy6 sıfırı 14750000.00 gelinen yer batmış kimse görmüyor

  • xyz11 Nisan 2022 21:21

    Yalan, yalan vallahi yalan. Arkadaş bu insanlarla bu ülke düze çıkmaz. Tek gerçek bu. Bizim ülkenin sıkıntısı gırtlaga kadar her alanda kalitesizliğe batmış olmak. Siyasetçisi kalitesiz, bürokrasi kalitesiz, üniversiteler ve eğitim kurumlarì kalitesiz, öğrenciler kalitesiz vb. tabi arada bir iyi ürün çıkıyor ama kaideyi bozmuyor.

  • Hehe11 Nisan 2022 20:44

    Koltuklar salaniyor isildak sallaniyor

  • Hoca11 Nisan 2022 20:43

    Nas ortada ramazanda yalan atan cennete giremez

  • okiman0711 Nisan 2022 20:20

    neden yıllarca bir şeyleri bozduktan sonra düzelteceğiniz diyorsunuz? hep sağ gösterip sol vuruyorsunuz... çiftçiliği bitirdiniz, çiftçilere destek diyorsunuz. hayvanlığı bitirdiniz, hayvancılığa destek vercez diyorsunuz. dövizi çıkarıyorsunuz, bir akşamda düşürdük diyorsunuz, çıktığının yarısı kadar düşüyor ve bazıları halay çekiyor... vatandaşın aklı ile alay etmektir bunlar...

  • Formül Şu11 Nisan 2022 18:48

    Eğer amaç servet transferi yada fakirleştirerek mecbur bırakmak değil de gerçekten enflasyonu düşürmek isteyen şunları yapar :  1- Tüketime verimsiz yatırıma giden her türlü para basma saçma durmalı reel sıkı para politikasına derhal geçilmeli (en az 1 yıl) 2- Araç  ev kredi faizleri artmalı sadece evi olmayana normal faizli kredi verilmeli, ikinci üçüncü evi arabası olana, vergiden kaçmak için şirketine lüks araç alana  çok yüksek faiz uygulanmalı 3- Petrol fiyatlarındaki vergi azaltılıp pompada hemen % 20 indirime gidilmeli ve herkesden % 5 -25 arası ürünlerinde indirim yapması istenmeli  (bu olumlu bir algıyı başlatır) 4- Tüm fiyatlar dondurulmalı 5- Kira memur emekli asgari ücret vb artışları max yıllık % 15 olmalı 6-  Geçmiş değil gelecek (perspektif) enflasyonu baz alınmalı (herkesin biri birinden görerek zam yapmasına kuyruğunu kovalayan kedi formasyonuna beklenti enflasyonuna derhal dur denilmeli) 7- Şirketler iç piyasaya değil ihracata yönlendirilmeli

  • ALİ HAYDAR YEZİDSEVMEZ11 Nisan 2022 17:38

     :o)  :o)  :o)  :o)  :o)  :o)  :o)  :o)  :o)  :o)  :o)  :o)  :o)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6) 

  • vatandaş11 Nisan 2022 17:32

    NİYE ÇIKARDINIZ Kİ ,DEMEKKİ GÖZLERDEKİ IŞILTININ EKONOMİYE HİÇ BİR FAYDASI OLMAZMIŞ DENEY YAPMIŞ OLDUNUZ SONUÇ ORTADA ,IŞILTI NE OLDU DEVAM EDİYORMU EĞER DEVAM EDİYORSA VAY HALİMİZE ,ÖZETLE HA BU GÜN HA YARIN DİYE SONA GİTMEKTEN KURTULAMIYQACAKSINIZ BARİ SUSUNDA DAHA FAZLA TEPKİ ÇEKMEYİN İYİ NİYETLE SÖYLÜYOM VALLA BAK 

  • Türkoğlutúrk11 Nisan 2022 17:26

    Bence enflasyon sizi dusurecek

  • Rüzgar 11 Nisan 2022 17:13

    gelmiş geçmiş en sevimli bakan. Ocak olmadı Nisan dedi olmadı temmuz dedi olmadı. Sen ne dersen de olmaz bakan. Millet ağlarken, gülüşünüz harika.

  • reserpin11 Nisan 2022 17:10

    Inanan var mı acaba ? Gerçi tüik halleder o işi.

  • ortadirek11 Nisan 2022 17:09

    3 ay önce "enflasyon yok..bunlar dış güçlerin uydurması...gılıçdaroğlu ssk batırdı"...     

  • KERİM11 Nisan 2022 16:37

    ENFLASYON FAİZ VE VERGİ ARTIRIMI OLMADAN ENFLASYON DÜŞMEZ

  • Bik11 Nisan 2022 15:26

    2002 yılında 3 kilosu 1 TL olan domates, 20 yıl sonra 35 TL oldu. 

  • Pala11 Nisan 2022 14:31

    Tarım uretimi artışını TL ustunden açıklıyor, dolar son 10 yilda 7 kat arttı. Tarımsal üretim %250 artmış yani 2.5 kat. Adam resmen tarımı bitirdik diyor ama ne dediğinin farkında değil

  • Mucise Reis ;)11 Nisan 2022 15:34

    Bazı kahramanlar pelerin takmaz... :D Adam yapmış yahu. Yalan mı diyecek. :D...Herkesi Baran yada ahmet Özbir mi sanıyorsun...

  • bir dost11 Nisan 2022 14:27

    ileri tarihe  umut vermek hiç bitmeyecek

  • asena11 Nisan 2022 14:26

    herşey yüzde ikiyüz artmış sizdenbir cacık olmaz az kaldı güle güle

  • Sıkıldık sizden11 Nisan 2022 14:24

    Yahu ne diye hergün aynı konuyu haber yaparsınız veya bunlarda her gün aynı seyi söyler hadi ya bizde yükseltmek olduğunu sanmıştık tövbe tövbe ya.

  • Mucise Reis ;)11 Nisan 2022 14:22

    Kafam almıyor... Kulakları mı iyi açtım :D Mantık matematik oturmuyor. zihnimde. Hep pozitif düşündüğüm halde, mantıksız geliyor.  - Adım adım hedeflere ulaşıyoruz tamam. enflasyon hedefi ne ? USD hedefi ne ? TL ehdefi ne ? herşey programda çatır çatır iyiye gidiyoruz , işsiz neden eziliyor ? olumlu geri gelen rakamlardan işsiz ve asgari ücretli ve öğrenciler neden hibe, sıfır kredi, işsizlik maaşı süre uzatımı vb desteklenmiyor ? .Niçin işkurda 1 yıldan uzun süredir iş arayanlar hala kayıtlarda işsiz ? Madem harika bir Aralık ayı var, Niçin bu tariğe kadar EYT lileri işsizler, çocuklar hibelerden yararlanmıyor ? verile rmi yanlış, söylemler mi yanlış, ulaşılan hedef mi yetersiz?  Plan ne ? program ne ? inanın, kulakları açın, çalışın, üretin , eee ? bunları  herkes diyor zaten. Eski bakanlar ürettirmedi, çalıştırmadı mı ? :D fark net yani= ? 14 tl=1 usd neden düşmüyor ?