E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemNebati: Kur ve faizin üstesinden geldik, sırada enflasyon var---

Nebati: Kur ve faizin üstesinden geldik, sırada enflasyon var

Nebati: Kur ve faizin üstesinden geldik, sırada enflasyon var
04 Nisan 2022 - 13:26 borsagundem.com

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati,Bursa İş Dünyası Buluşması toplantısında açıklamalarda bulundu. Bakan Nebati "Mart ayı itibarıyla %61,1'e yükselen enflasyonu kalıcı olarak düşürmek noktasında kararlı adımlar atmaktayız." dedi

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı:

"Otomotiv, tekstil, makine metal imalatı, tarıma dayalı sanayi gıda ve mobilyadaki güçlü üretim kapasitesiyle Türkiye’nin kalkınmasına katkı sunmaktadır. Bursa köklü sanayi geçmişi, sektörel çeşitliliği, pazara yakınlığı ve yaklaşık 3 milyonu aşkın nüfusuyla GSYH ile 203 milyar liralık katkısı ile ülkemiz ekonomisinin üreten gücü konumundadır. Ülkemiz ihracatının yüzde 5.2’sini Bursa’ya kayıtlı firmalar gerçekleştirdi.

Bizler ülkemize katkı sağlayarak tüm yatırımcılarımızın yanında olduğumuz gibi Bursa’daki yatırımcıların da yanında olduk. 2021 yılında Bursa’ya sağladığımız 810 teşvik belgesi ile 13 bin 800 kişiye istihdam oluşturmasını da öngörmekteyiz.

2021 yılında Bursa ilimizde vergi gelirlerimiz hedeflerin yüzde 50’sini aşmıştır. Özellikle son yıllarda artan tarımsal çeşitliliğe ve sanayiye, meyve suyu, konsantre salçada dünya ile rekabet etmektedir.

Bursa’nın kültür turizmi, macera ve gastronomi turizmi ile ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Yüzde 16’sı yabancı yüzde 84’ü yerli turist olmak üzere milyonları aşkın turistin gelirine sahip bir ilimiz. Bursa işsizlik oranında Türkiye ortalamasının altında yer almaktadır.

İki yıl süren salgın Türkiye'ye çok şey kazandırdı. Küresel bir merkez, tam bir üretim merkezi ve tüm tedarikçilerin ihtiyaçlarını karşılayacak devasa yatırımların tamamlandığı ve her alanda cevap verilebileceği imkanlar silsilesi içerisinde bu salgın tam bitti derken savaş ile birlikte emtia fiyatlarının tam normalleşeceği dönemde yükselmesine neden oldu. Yükselen enflasyonla oluşan belirsizlik küresel ekonominin yavaşlamasına sebep olmuştur. Birçok uluslararası kuruluş büyüme tahminlerini aşağı yönlü belirliyor.

"TÜRKİYE TURİZMDE LİDER ÜLKELERDEN BİRİSİ OLMUŞTUR"

Şubat ayında İspanya’da üretici fiyatları yıllık bazda yüzde 41’e yakın artmıştır. Dünyanın bir çok ülkesi enflasyonla karşı karşıya ve mücadele araçlarını da kullanma noktasında ağır davranarak ilerlemeye çalışıyor. 2021 yılında dünya küresel salgının etkilerini tam anlamıyla atlatamazken, ülkemiz toplumun tüm kesimlerine dokunan desteklerimiz ile yüzde 11 büyümüştür. Kapasite kullanım oranları ile diğer öncü göstergeler yurt içindeki iktisadi faaliyetin güçlü seyretmeye devam ettiğini gösteriyor. Büyüme oranları istihdam piyasasına olumlu yansıdı. 2021 yılında toplam istihdamı 2.1 milyon kişi artırmayı başardık.

"DÜNYA EKONOMİSİ RUSYA, UKRAYNA SAVAŞI NEDENİYLE BİR KEZ DAHA SARSILDI"

Mart ayında ihracatımız yaklaşık yüzde 20 artarak tüm zamanların rekorunu kırmıştır. 2021 yılın turizm sektörü için de başarılı geçmiştir. Geçtiğimiz yıl ülkemizi 30 milyon kişi ziyaret etmiş. 24.5 milyar dolar turizm geliri elde etmiştir. Türkiye turizmde lider ülkelerden birisi olmuştur.

"TARIM DESTEKLERİNİ 29 MİLYAR LİRAYA ÇIKARDIK."

Dünya ekonomisi Rusya, Ukrayna savaşı nedeniyle bir kez daha sarsıldı. Ekonomik etkiler tüm dünyayı etkisi altına aldı. Tarım ve enerji ürünlerinde tedarik sıkıntıları ülkeler üzerinde enflasyonist baskıyı daha da artırdı. İnşallah sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ev sahipliği yaptığımız müzakere olumlu sonuçlanacaktır. Küresel düzeyde yaşanan emtia fiyatları ve arz kısıntısını en aza indirmek için adımlarımızı atıyoruz. Tarım desteklerini 29 milyar liraya çıkardık.

Enerji ve emtia fiyatlarındaki kötü günlerin geride kalması ve olumlu bir iklim koşullarının da tarımda verimliliği artırmasıyla hızlı bir şekilde toparlanma için umudumuzu artıran gelişmeler var. Ülkemizin jeopolitik konumu ve ihracatçılarımızın pazar çeşitliliği sayesinde savaşın ihracatımıza etkisinin sınırlı olacağını beklesek de ihracatçılarımıza yönelik tedbirleri ihmal etmedik.

Karadeniz’deki gazın çıkarılması için de çalışmalarımıza devam ediyoruz. Son dönemde dünya ekonomilerinin en önemli sorunu artan enflasyon. Bu sorun her geçen ay yılları daha da geriye götürüyor. Dünya karşı karşıya kaldığı en büyük enflasyon dalgasıyla mücadele etmek durumunda.

KKM HESAPLARINDAKİ BAKİYE BELLİ OLDU

KKM hesaplarındaki bakiye, 1 Nisan itibarıyla 695 milyar TL'ye ulaşmış durumda. KKM ve katılım hesapları ile döviz kurunda stabilazasyon sağlandı ve enflasyon üzerindeki kur baskısını azalttık. Bu amaçla KKM ve bununla sunulan finansal enstrümanlar ile döviz kurundaki oynaklığı kısa zamanda giderdik.

Mart ayı itibarıyla %61,1'e yükselen enflasyonu kalıcı olarak düşürmek, fiyat istikrarını sürdürme noktasında kararlı adımlar atmaktayız.

Enflasyonun üzerinde faiz oranıyla işlem yapılmıyor, bankacılık sektöründe selektif kur politikaları ile iş dünyasının önünü açacak adımlar atılıyor.

ENFLASYON VE FAHİŞ FİYAT AÇIKLAMASI!

Enflasyonda beklentiye yönelik adımlarla yıl sonunda enflasyonun makul seviyeye geldiğini hep birlikte göreceğiz.

Bundan sonra yapmamız fiyatlardaki gereken şey davranış bozukluğunun giderilmesiyle, makro ekonomik göstergelerdeki iyileşme ile yatay geçişten sonra daha makul bir enflasyon sarmalından çıkacağımız döneme gireceğiz.

Kur ve faizin üstesinden geldik, sırada enflasyon var. Enflasyon ile mücadelenin çok önemli ayağı olan bireylerin davranışsal eğilimini değiştirecek adımlar, bu adımları atıyoruz, ataleti üzerimizden atacağız, yatay seyirden sonra yıl sonunda beklentilerimize uygun enflasyon düşüşünü yaşayacağız.

Bunun üstesinden nasıl geleceğini biliyoruz, inanç, kararlılık ve güven. Enflasyon, bununla ilgili yapılması gereken şeyleri, hep beraber yapacağız. Hayat pahalılığı karşısında milletimizi korumaya devam edeceğiz.

Fahiş fiyat uygulayan işletmeleri yakinen izliyoruz. Beklentilerini enflasyon daha da yükselecek kurgusu üzerine kuranlar ve bunun üzerinden fahiş fiyat uygulayan işletmeler takibimiz altındadır.

Elbette ki tüm sorunların tamamlanması gibi sıfırlanması gibi bir hayat, dünya yok, ama zorlukların üstesinden birlikte hareket ederek, dayanışma içerisinde yola çıkmak en temel başarı kriteridir.

Her zorlukta bir kolaylık vardır, biz bu zorlukları aşacağız, öldük, bittik, yandık yaygarası ile değil, bunları yapanlarla değil, ülkesine, işletmesine, vatanına, toplumuna inanan ve buna ilişkin olarak pozisyonunu belirleyenlerle bu zorlukların üstesinden geleceğiz.

Aldığımız ve alacağımız tüm önlemler ile döviz kurlarındaki istikrar ve emtia fiyatlarındaki normalleşme ile yıl sonunda enflasyonun yıl sonunda kalıcı bir şekilde inmesini bekliyoruz, bu beklentimizden geri adım atmış değiliz.

YERLİ VE YABANCI YATIRIMCI HAKKINDA

Türkiye'ye gelecek, yatırım yapacak yerli veya yabancı yatırımcı, son iki yılda kanıtlandığı üzere 26 trilyon dolarlık ticaret hacmine sahip ve her türlü talebi karşılayabilecek olan bir üretim üssünde yatırım yaptığında fazlasıyla kazanacağını bilerek ifade ediyor ve bu konudaki kararlılığımızı ortaya koyuyoruz.Türkiye ekonomik modeline uygun enstrümanlarımızı geliştirmeye devam ediyoruz.

Proje bankacılığı yaygınlaştıracağız, mega endüstri bölgelerinin kurulmasını teşvik edeceğiz. Yaptığımız tanıtımla birlikte sisteme giren altın miktarı iki katına çıktı. Yeşil üretimi destekliyoruz, yenilenebilir enerji üretimi artırmaya yönelik uygulayı hayata geçirdik."

Bakan Nebati: Bahreyn’deki görüşmeler yapıcı geçti

 

Bakan Nebati'den 1 Milyon İstihdam Projesi'ne ilişkin açıklama

 

Nebati: Türkiye ekonomisini kur-faiz sarmalından çıkardık

 

Bakan Nebati'den kur korumalı mevduat açıklaması

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (44)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mahmut celebi05 Nisan 2022 18:31

    Petrole %200 zam gelmis 5kg seker 30 liradan 88 liraya cikmis bakan ne anlatiyor tiyatrodan komik

  • Nuri05 Nisan 2022 09:20

    Ağam bizimle eğleniy.

  • EVET..EVET05 Nisan 2022 08:11

    BİZ DE SALAĞIZ...7.5 TL DEN 14.7 ÇIKMIŞ HALİ SİZİN BAŞARMIŞ HALİNİZ.

  • Tekno papaz05 Nisan 2022 07:30

    Yapamadıklarını yapmış gibi anlatmak ve buna bir kesimin inanması ilginç

  • reserpin05 Nisan 2022 07:11

    Biz halk olarak bunları göndermedikçe hiç boşuna ağlamayalım. Bu düzenden kim memnun. Kendileri ve yandaşları.

  • Mahmut celebi05 Nisan 2022 18:33

    5 kg seker 32ira yakit 9 lira et 60 lira 5kg cicek yag 50 lira dolar 10 lira olursa secimler kazanir akp yoksa coktan kaybetti

  • Necati kurt05 Nisan 2022 04:53

    Ne zaman nerde nasıl bu mücadele Allah Allah

  • Cego 05 Nisan 2022 00:35

    Kafa buluyorlar halkla. Bunların kalıp kalmaması ülkenin beka meselesidir

  • Şaka04 Nisan 2022 23:57

    Yani bir dolar 15 lira üstesinden gelinmiş haliyse diyecek bir şey yok o zaman tebrikler.

  • arda04 Nisan 2022 23:22

    ALLAH KAHRETSİN BÖYLE YAŞANTIYI, HAYATA KÜSTÜM BAŞIMI SOKACAK BİR EV ALMAK HAYAL OLDU,HERŞEY KATLADI GİTTİ.O SEÇİMLER BİR GELSİN SİZE OY VEREN ELLERİM KIRILSIN

  • muzaffer04 Nisan 2022 23:03

    Geldiğinden buyana neyi hallettin de şimdi sıra eflasyonda diyorsun.Allahını seversen o makama gelmeden önce halkımız hakkında "embesil mi" dediler.

  • VS04 Nisan 2022 22:43

    Ula domatesin etiketinde 30 TL yazıyor.apikoğlu sucukta 240 TL etiket var.kim yiyor bunları

  • Hakan varı 04 Nisan 2022 22:24

    Milletin aklı ile resmen dalga geçiyorlar ama iyi yapıyorlar herkes hak ettiği yaşarmış

  • Adnan04 Nisan 2022 22:11

    Ciddimisin bu söylediğine kendi inanıyormu acaba

  • okiman0704 Nisan 2022 21:02

    milleti iyice goyun sanıyorlar, hesap kitap bilmeyen sanıyorlar.

  • mahmut ahmet celebi05 Nisan 2022 18:36

    Koyun zannediyorlar belki haklilar kazakistanda akaryakit fiatlari artti halk sokaklara cikinca zam geri alindi

  • Atakan 04 Nisan 2022 19:37

    Enfeksiyon ocakta pik yapacaktı yıllık yüzde 40 olan enflasyon Mart’ta yüzde. 61 oldu hani istikrar gittikçe dibe batıyoruz maalesef

  • Kamil çok uzman04 Nisan 2022 18:59

    Kesinlikle dünya gisganiyo cehapa maveddi eskiden kuyruk vardi yasasinnnnn saç gas buyyig burun gilli boyama cehapa mavediii yasasiiinnn yeni akapa parti rejimi gusgananlar catlasun huuohhuh

  • Mucise Reis ; ) 04 Nisan 2022 18:39

    Dünyada kriz var, kriz yaşayan ne kadar emekli yada işçi varsa Türkiye ye tatile bekliyoruz. Turizm tahmini gelir 40 milyar dolar. Madem dünya krizde ne diye turist diye geliyor elin yabancıları ?. Bizde gidelim o zaman turist olarak başka ülkelere... :D

  • Pinokyo seni04 Nisan 2022 18:38

    Papağan gibi aynı laflar ıcraat yok....

  • MEHMET04 Nisan 2022 18:24

    dövizin üstünden geldik dedi 3 tl dolar 15 tl oldu. bu mu başarı. faiz de aynı şekilde gösterge faizini indirdiler kur koprumalı çıkardılar.3 ay önce giren bugun kac para faiz alıyor.konut kredileri bile 2 cıvarından veriliyor. yazık bunlara inanıp oy verenlere.

  • E g.04 Nisan 2022 16:46

    PARAMIZ DÖVİZ KURLARI KARŞISINDA SON 4-5 YILDA AŞIRI DEĞER KAYBETTİĞİNDEN 500 VE 1000 TL BANKONOTLARIN BASILMA/TEDAVÜLE VERİLME ZAMANI GELDİ

  • mahmut ahmet celebi05 Nisan 2022 18:37

    Tek kurtulus petrolu bulmak

  • baha04 Nisan 2022 14:58

    faizi yıllık %5 indirdi dolarıda 7 liraya çekti helal olsun bakanım çok çalıştığın belli yarin birgünde enflasyonu %3 lere çekersen türk milleti şaşırmasın  :D  :D  :D  :D 

  • asena04 Nisan 2022 14:52

    milletin cebinde kuruş kalmadı enfelasyon yüzde atmış boş bş konuşuyo

  • Türkoğlutúrk04 Nisan 2022 14:38

    TÜİK başkanını görevden aldığı zaman onudabitmis say.

  • zozo04 Nisan 2022 14:31

    nasıl hak edersen o şekilde yönetilirsin...bu millet geçinemiyoruz diye ağlayıp zırlamasın bu yönetenlere siz oy verdiniz sonuç bu...

  • baha05 Nisan 2022 09:23

    HAKAN SENİNGİBİ KARAKOYUNLARDAN DEYİLİZ AĞALAYIP ZIRLAYIP DURURSUNUZ LÜKS HAYAT İÇİNDE YAŞARSINIZ ONDAN SONRADA ENFLASYONMUŞ FAİZMİŞ VIDIVIDI EDERSİNİZ PİŞKİN PİŞKİN TAVIR YAPARSINIZ SEN NE ANLARSIN FAİZDEN ENFLASYONDAN

  • hakan04 Nisan 2022 20:10

    baha sen de 3 5 maaşlı ak koyunlardansın herhalde, İstanbul, Ankara, İzmir ve 8 Büyükşehir bu kadar ağlayacağınızı bilse idik elinizden almazdık. Şimdi bitmediğimizi mi sanıyosun. Enflasyon olmuş %142 (bana %61 falan deme) senin çarşı pazarla işin yok anlaşılan, bu kafayla devamke ver mehteri

  • baha04 Nisan 2022 16:33

    kime verecektik  istanbul ankara izmir  şahamı kalktı yoksa kırkyıl geriyemi gitti AKP OLMASAYDI TÜRKİYE  ŞU SIKINTILI DÖNEMDE BİTMİŞTİ yatın kalkın dua edin bu günlerimize

  • Mucise Reis ;)04 Nisan 2022 14:28

    1 işçisi,  25 yıl çalışsın, emekli olsun, ama o ekonomik modelde 1 ev sahibi olamasın ? . Geçiniyorum diyenlerde, kirada otursun yaşasın :D , Allah akıl fikir versin. Durum hoş değil bence. Gerçek veri Ev alma bilmektir.

  • vatandaş04 Nisan 2022 14:23

    Safi laf algı yalan dolan . Bu halk nasıl olsa yer anlayışına devam

  • hasan04 Nisan 2022 14:22

    Zaytungu okuyun bakan orada çok iyi anlatılmış

  • Alpertunga 04 Nisan 2022 14:21

    Ne güzel değil mi. Kerzler sayesinde dünyada cenneti yaşamak. Size hayat bedava nasılsa.

  • amanin amanin04 Nisan 2022 14:13

    Bakanımızın gözlerindeki ışık ışıldamaya devam ettiği sürece hiçbir sıkıntı yok elhamdürüllah... ışığı takip edin...  :))

  • yatırımcı04 Nisan 2022 14:05

    her hafta aşırı derecede enflasyon, kur ve faizle ilgili konuşarak zaten bir enflasyon yarattınız. Biraz aksiyona geçin de bari laf enflasyonunuz azalsın.

  • hayrettin04 Nisan 2022 14:01

    nasıl kur ve faizin hakkında gelmişsiniz dolar 15 e dayanmış faiz hemde kur korumalı çok komik vah halimize vah ki ne vah 

  • KERİM04 Nisan 2022 13:57

    ALLAH ALLAH BU BAKAN HANGİ ÜLKENİN BAKANI..BİZ BURDA ENFLASYONLA EZİLİYORUZ..PARAMIZ YOK CAMIŞ YOĞURDU KESTANE BALI ALMAYA.BU BUNLARI FAZLA KAÇIRMIŞ ANLAŞILAN

  • astor04 Nisan 2022 13:52

    dolar  15 lira faiz yüzde 2  hakından gelmişler. bu hakkından gelme ise gelmediginiz 30 olur. enflasyon görünen yüzde 65 görünmeyen yüzde yüz 65  nasıl dalga geçiyorlar koyunlarla. 

  • Bik04 Nisan 2022 13:51

    Eurobond faizleri uçmuşken, nasıl faiz sorunu çözülmüş oluyor! Kur sorunu çözüldüğüne göre bedava ense traşı olamayacak mıyız! 

  • Mucise Reis ;)04 Nisan 2022 13:51

    Enflasyon önemli değil. O kadar dert etmesin yatırımcı enflasyonu. Ya siz asıl meselelere odaklanın. Efnflasyon bizim işimiz. Siz üretin satın ticaret yapın. Bize güvenin. Gözlerime bak, ışıltısında eritirim sizleri. Ya küçük detaylara takılmasın. Her bir şey hesap kitaba göre ilerliyor. Herşey kontrol altında.  Ya İstanbul İstanbul olalı böyle güçlü ekonomi görmedi. Ne istiyorsanız var. Karşıya geçmeye köprü yaptık. Denizde yüzen gemiler, vapurlar. yollarda bir at arabası var mı ? yok. Eskiden neydi öyle yollar pislik içince. Nereden nereye geldik. güvenin ve yatırımlarınızı yapın. Memleketten haber var yuvam hesabına girin.  Güven bana canım. dinle beni cicim. Bi tanem aşkım, aslan yeyelim. kurtbakışlım :D  Sen üret üret sat sat biz bunun için varız. Ekonomiye inanın ve güvenin. Boşverin öyle basit prüzleri siz :D maşallah inşallah nas amin . Al sana ekonomi programı :D 

  • emmi04 Nisan 2022 13:51

    emice sen ne yiyip içiyorsun-halledilmiş hali buysa enflasyona hiç dokunma

  • Adem Ayık 04 Nisan 2022 13:46

    Millet ile dalga gecmek

  • Mucise Reis ;)04 Nisan 2022 13:40

    Yediğimiz buğdaya kadar ithal yaptılar. Şimdi çıkartma sözü veriyorlar. Z kuşağı bir cumhur başkanı görse de, Z kuşağı onlarca aynı konumda bambaşka bakanlar ve aynı sözleri çok duydu :D Biri gelecek üretim yaparak bizleri sarmaldan çıkartacak. üretmeden ekonomi ve ücretler iyileşmez. Üretmeden çözüm olmaz. Domates kaç tl olacak sizce bu yıl ? Çifçi gübre atamadı bırak milleti doyuracak tanaja ulaşmayı. çifçi ağlarken bizler izledik. şimdi yaz ayında onun acısı çıkacak. tek tek herkeslere pahalılık olarak gelecek. Maaşların cirosu artarken, kg alım gücümüz diplerde sürünmeye başladı ... USD kazanan ise çok şanslı 5 bin usd yada euro ile gelen  75,000 tl ile krallar gibi yaşıyor :D Maaş usd olunca sorun hiç olmuyor : ))