E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemNATO'da Türkiye şoku!---

NATO'da Türkiye şoku!

NATO'da Türkiye şoku!
15 Mayıs 2022 - 09:10 borsagundem.com

Türkiye’nin, NATO’ya üyelik başvurusu yapmaya hazırlanan Finlandiya ve İsveç’e yönelik itirazı İttifak'ı karıştırdı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine olumlu bakmadığını açıklaması, başta bu iki ülke olmak üzere NATO cephesinde geniş yankı uyandırdı. Uluslararası basında Erdoğan’ın, terör örgütleri PKK/YPG ve FETÖ, ayrıca Türkiye’ye F-35 satışı gibi konularda bazı tavizler almayı hedeflediği yorumları yapıldı. Batı basınında, Erdoğan’ın açıklamalarının iki ülkenin katılımına yönelik ilk itiraz olduğuna dikkat çekilerek, Avrupa Birliği içinde Rusya’ya petrol ambargosu uygulanmasını engelleyen Macaristan’ın Ankara’yı izleyebileceği kaydedildi. Erdoğan’ın iki İskandinav ülkesinin üyeliğine kapıyı tümden kapamadığı da vurgulandı.

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ

Erdoğan cuma günü yaptığı açıklamada, “İsveç ve Finlandiya ile ilgili gelişmeleri takip ediyoruz ama olumlu bir düşünce içerisinde değiliz. İskandinav ülkeleri ne yazık ki terör örgütlerinin adeta misafirhanesi gibi. PKK’sı, DHKP-C’si İsveç’te Hollanda’da yuvalanmış durumda” dedi. Erdoğan, geçmişte Yunanistan’ın üyeliğine yeşil ışık yakılmasını da “yanlış” olarak niteledi.

Erdoğan'dan Finlandiya açıklaması: Olumlu bir düşüncede değiliz

ABD: ANLAMAYA ÇALIŞIYORUZ

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in iki ülkenin “çok hızlı” katılımı için çalıştıklarını açıkladığı, ABD ve İngiltere’nin İttifak’a kabul gerçekleşene kadar bu iki ülkeye güvenlik garantileri verdiği bir ortamda gelen itiraz dikkat çekti. ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Karen Donfried, “Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğine verdikleri desteğin sürdüğünü” bildirirken, Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, “Türkiye’nin tutumunu netleştirmeye çalışıyoruz” dedi. Pentagon Sözcüsü John Kirby de Rusya ve Ukrayna arasında diyalog sağlanmasına uğraşan Türkiye’nin “değerli bir müttefik” olduğunu kaydederek, “Şu aşamada Türkiye’nin duruşunu anlamaya çalışıyoruz” dedi.

PKK'nın açık destekçisi işte İsveç'in terör dosyası

İSVEÇ: İTİRAZ GELMEDİ

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö geçen nisanda Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir telefon görüşmesi yapmış ve “Türkiye, Finlandiya’nın hedeflerini destekliyor” tweet’ini atmıştı. Finlandiyalı yetkililer, Ankara’nın itirazının daha çok İsveç’e yönelik olduğu görüşünde.

İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde ise ülkesinin üyelik konusunda “önemli ülkelerin son derece güçlü desteğine sahip olduğunu” kaydetti ve “bu ülkelerle iyi ilişkileri sürdürmenin Türkiye’nin çıkarına olacağı” yorumunu yaptı. Linde, Türkiye’nin daha önce İttifak’a katılımla ilgili bir itiraz iletmediğini de kaydetti.

İsveç Dışişleri Bakanından PKK açıklaması

ALMANYA’DAN TEPKİ

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Türkiye’nin itirazı karşısında “şaşırdığını” söyledi. Almanya’da yapılan G7 Dışişleri Bakanları toplantısı sonrası konuşan Baerbock, ülkesinin İsveç ve Finlandiya’nın adaylığına tam destek verdiğini kaydetti. Aynı toplantıda Türkiye’nin itirazı sorulan Kanada Dışişleri Bakanı Melanie Joly, “İçinde bulunduğumuz şartlarda güvenlik garantileri bekleyen İsveç ve Finlandiya için sadece üyelik değil, hızlı bir üyelik dileğimiz var” yanıtını verdi. Finlandiya’nın İttifak’a katılım yönünde ilk resmi adımı bugün atması bekleniyor.

İsveç'ten Türkiye'ye küstah tehdit

TÜRKİYE, 2009’DA DA ‘VETO’ DEDİ

Türkiye, 2009 yılında da veto kartını masaya sürmüştü. Ankara, Hazreti Muhammed’i alaya alan karikatürler ve terör örgütü PKK’nın yayınları konusundaki yaklaşımı nedeniyle Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen’in NATO Genel Sekreteri olmasını veto etme aşamasına gelmişti. Müzakereler neticesinde Türkiye’nin bazı şartlarının karşılanması üzerine vetosunu geri çekmişti.

BAKAN ÇAVUŞOĞLU: KONUŞMAYA HAZIRIZ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Berlin’de düzenlenen NATO Dışişleri Bakanları Gayrıresmi Toplantısı kapsamında Finlandiyalı mevkidaşıyla bir araya geldi. Çavuşoğlu, NATO üyeliği konusunda Finlandiya ve İsveç ile konuşmaya hazır olduklarını belirterek “İsveç ve Finlandiya teröre açıkça destek vermektedir. Müttefik olacak ülkenin açıkça PKK/YPG terör örgütlerine destek vermiyor olması gerekir” dedi.

Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto ise bu tür durumlarda sabırlı olunması gerektiğini, Türkiye’nin itirazına çözüm bulma konusunda ‘kendilerindenden emin olduklarını’ söyledi.

Çavuşoğlu'ndan İsveç ve Finlandiya açıklaması

BAKANLARLA ÜÇLÜ ZİRVE

Çavuşoğlu, Berlin’deki her iki ülkenin de dışişleri bakanıyla dün akşam düzenlenen çalışma yemeğinin ardından üçlü bir zirve gerçekleştirdi. Ann Linde üçlü zirvenin fotoğrafını “Toplantıda NATO’nun açık kapı politikasını ele aldık” notuyla paylaştı. (CNN Türk)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (28)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Gurbetci16 Mayıs 2022 08:10

    Kendisi bas terrorist.

  • KRİTİK YORUM16 Mayıs 2022 01:01

    Aşağıda yorum yapanlar uyuyor hiç bir şeyin farkında değiller atıyorlar ancak Erdoğanın burada yapmak istediği şey Rusya ya üstü kapalı destek vermek yani stratejik destek veriyor çünkü Rusya yanı başında NATO yu istemiyor Türkiye dolaylı yoldan Rusyayı rahatsız etmemek istiyor gizli destek veriyor neden Suriyede Rusyayla iyi geçinmeliyiz de ondan.

  • yatırımcı16 Mayıs 2022 08:30

    Evet destek verdiği Rusya yıllarca Ermenistan ı kullanarak Azeri kardeşlerimiz katlettirdi. Çok güzel strateji.

  • ali15 Mayıs 2022 21:44

    eskı hükümetler olsaydı emredersınzı derdi

  • Çerkeş li16 Mayıs 2022 10:16

    Cevat ne demirel ne ecevit yıllarca yunanı veto etmiş kenan evren cevatı imzalamış

  • Tufan 15 Mayıs 2022 20:24

    Türkiye eninde sonunda kabul edecek ama al gülüm ver gülüm olması için uğraşıyoruz. Bari elimize fırsat gelmiş ülle menfaatine ne koparırsak kar. Reis çok iyi siyaset yürütüyor beğensenizde beğenmesenizde.

  • Derviş15 Mayıs 2022 20:04

    Geçti o "eline vur ekmeğini al" devri. Önce ülke menfaati sonra tüm insanlık menfaatine duruş ve eylem koyan Türkiye var, Allahın lütfu, cumhur ittifakının azmi kararlılığı, Türk milletinin desteği güveni ile,. Bu koşu daha da hızlanarak devam edecek, Ülkemiz ve milletimiz hakettiği/layık olduğu konuma, mertebeye behemahal ulaşacaktır Biiznillah.

  • yatırımcı16 Mayıs 2022 08:31

    ver mehteri. bu hızla Viyana kapılarına tekrar dayanırsınız.

  • Mehmet15 Mayıs 2022 17:59

    Rus isgali ya da saldirisindan Finlandiya ve İsveç i çok sevdikleri pkk/ypg korusun.. yaa. . Allah büyük . Bir gün gelir Türkiye de umugunuzu sıkar. Şimdi kaçacak delik arayın. .

  • İhtiyar 15 Mayıs 2022 15:37

    Bizans oyunlarına dikkat edelim. Allah yar ve yardımcımız olsun. Kanmayalım,

  • ALİ HAYDAR YEZİDSEVMEZ15 Mayıs 2022 15:11

    Geçmişteki hatalar bir daha yapılmamalı.suriye deki bir iki şehir savaşmadan abd ile anlaşarak alınmalı Türkiye buraya yerleşip suriyeli lerin hepsi buralara gönderilmelidir.

  • b.kemancı15 Mayıs 2022 14:05

    eskiden olsa ümid,var olurdum ancak şimdi şüpheliyim ben ilk okul mezunuyum bunların ev için çıkardığı 3 ayrı  faiz türü ne kadar beceriksiz  olduklarının kanıtı zaten bu durumlara bu beceriksiz yönetim ve her kararları yanlış olduğu için geldik ,sonumuz hayır olsun amma zor artık emekli  neden korkarsın  gereğini oy zamanı yapacam şahsen .

  • Hakkı15 Mayıs 2022 20:05

    Coni'ye git, habire faiz arttırıyor.

  • ANDRE FLO15 Mayıs 2022 13:47

    Türkiye, NATO üyelik adayı ülkelerle öncelikle teknoloji transferi ve üretime yönelik ikili anlaşmalar imzalamalıdır.

  • Kaçan Grup 15 Mayıs 2022 13:32

    paramın değerini korumak için isvenç kronu alayım 

  • Ali Taş15 Mayıs 2022 12:56

    Fetönün yardımcısı nato dan ne beklenir Kurt tek başına kurt

  • Ali15 Mayıs 2022 12:29

    Türkiye’nin elinde büyük bir koz var Avrupa birliği fasıllara açılmadan hatta üyelik yapılmadan hiç kimseyi NATO’ya almasınlar

  • baran15 Mayıs 2022 12:25

    Anlaşılan o ki Nato ya verilen misyon 1950 ler de 60 70 ler de olduğundan çok farklı!  Bu ahlaksızlar ne kadar sapık terörist varsa hepsinin de hamiliğini yapmaya beslemeye silahlandırmaya devam ediyor.  Amerika zaten bu konuda başı çekiyor.  Oysa Amerika nın ya da Nato nun böyle yapmak ile ne kendi çıkarına ne mazlum insanlara ne de barışa bir hizmeti olmuyor olmaz da!  Amerikan halkına da bir faydası olmuyor  Ülkeleri istikrarsızlaştırmak ve fitne çıkarmaktan başka bir işleri olmadığına göre Amerika ve Nato  Şeytan ın karargah kurduğu iki ana merkez olduğunu söyleyebiliriz.  Öyle ya Mısır da Libya da Bosna Hersek te Arakan da Myan mar da Ürdün de  Filistin de Irak ta  Suriye de sadece katliam ve gözyaşı izledik.  Bu soytarılar da sırıtarak endişelerini belirttiler! Şeytanın kostüm giymiş hali olan bu Amerika Avrupa ve İngilz parlamenterler yanında Putin  bayağı masum kalıyor.  

  • Ali15 Mayıs 2022 12:08

    Afkan teröristleri istanbula doldurdu. Ülkeyi mahvetti

  • mali15 Mayıs 2022 11:28

    Reis ne derse o.

  • GENÇOSMANOĞLU 15 Mayıs 2022 11:58

    Adammmm

  • azmi15 Mayıs 2022 11:05

    Biden ne derse o 

  • borsacı15 Mayıs 2022 10:37

    Onların konuşmasından biz şok olmuyoruz biz konuşunca şok oluyorlarsa daha sert konuşarak şoktan çıkmaz hele getirmek daha dogru benim ülkeme konuşan haddini bilmeli reis dorgu konuştu.

  • Türkoğlutúrk 15 Mayıs 2022 10:57

    Konuşana değil icraata bakarım.

  • Türkoğlutúrk15 Mayıs 2022 09:50

    İnşaallah çark etmeyiz.

  • Türkoğlutúrk 15 Mayıs 2022 10:56

    Papazı Suudi Arabistan dosyasını alman gazeteci yi unutan beğenmemiş

  • fatih15 Mayıs 2022 09:33

    Allahım yine cahilce yönetimin faturası türkiye ye çıkacak ve olan yine halk a olacak ne zor bir dönemde ülke derdi sorunu hiç bitmiyor ve git gide daha kötüye gidiyor.

  • Taha15 Mayıs 2022 11:59

    Fatih, beninin dolu tarafındak bakmak istiyorum