E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemMoskova'da rekor gözaltı: 1074---

Moskova'da rekor gözaltı: 1074

Moskova'da rekor gözaltı: 1074
28 Temmuz 2019 - 01:27 borsagundem.com

Moskova'da yerel seçimlere muhalif adayların başvurusunun kabul edilmemesini protesto etmek için düzenlenen eylemde 1074 gösterici gözaltına alındı.

Moskova'da yerel meclis seçimlerine muhalif pek çok adayın başvurusunun reddedilmesi  yüzünden başlayan protestolarda, şehir yönetimi tarafından izinsiz olduğu için engellenen mitinge polis müdahale etti. Moskova polisi cumartesi akşam geç saatlerde gözaltı sayısının bin 74 olarak açıkladı. OVD-Info isimli izleme örgütüne göre ise, saat 22.00'ye kadar bin 67 kişi gözaltına alındı.

Tverskaya Caddesi'ndeki gösteriye 3 bin 500 kişi katıldı.

Bu arada izinsiz gösterilere dayanışma amacıyla katılanların 700'ünün gazeteci olduğu bildiriliyor.

Öğleden sonra başlayan gösteriler farklı yerlerde akşam saatlerinde yer yer devam etti. 

Akşam saatlerinde bir grup protestocunun Moskova'nın şehir merkezindeki gidiş geliş sekiz şeritli ana yolu olan "sadovoye kaltso" çember yolu da bir süre trafiğe kapattıkları, özel timlerin coplu müdahalesi ile yolun açıldığı bildirildi.
 
BBC'nin aktardığına göre göstericiler, yaklaşan yerel seçimlere birçok muhalif adayın katılamayacağının duyurulmasını protesto ediyor.
 
Seçim yetkilileri, 30 aday adayının gerekli imzayı toplayamadıkları gerekçesiyle 8 Eylül'de yapılacak seçimlere katılamayacağını duyurmuştu.

Seçimlere katılması yasaklanan muhalif adaylardan bazıları da gösteri öncesi polis tarafından gözaltına alındı.

Ülkenin en popüler muhalif isimlerinden olan Aleksey Navalni de Çarşamba günü, gösteri çağrısı yaptığı gerekçesiyle 30 gün hapis cezasına çarptırılmıştı.

Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, gösteri öncesi yaptığı açıklamada kamu düzenini sağlama sözü vererek, protestoyu "güvenlik tehdidi" olarak tanımladı.

Müdahale beklentisi sonrası protestoya katılım, geçen Cumartesi günkü 22 bin rakamını altında kaldı.

Moskova emniyetinin verdiği sayıya göre, biber gazıyla da müdahale edilen protestoya 3 binden fazla kişi katıldı.
 
Rusya'da yerel seçimlere genellikle çok ilgi gösterilmiyordu.

Ancak adaylık için 5 bin imza toplanmasının istenmesi, adaylıkların engellenmeye çalışıldığı düşüncesi ile bir tepki dalgası oluşturdu.

Birçok aday, sınırın üzerinde imza toplamayı başarsa da, seçim kurulu bazı imzaları, eksik adres gibi gerekçelerle geçersiz saydı.

Adaylardan biri olan muhalif lider Aleksey Navalni, Moskova'da 2013 yılında yapılan yerel seçimlere katılmış ve yüzde 27 oy almıştı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)