E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMorgan Stanley’nin yıldızı uyardı: Yıl sonu rallisi beklemeyin---

Morgan Stanley’nin yıldızı uyardı: Yıl sonu rallisi beklemeyin

Morgan Stanley’nin yıldızı uyardı: Yıl sonu rallisi beklemeyin
31 Ekim 2023 - 14:18 borsagundem.com

Geçen yıl yayınladığı başarılı borsa tahminleriyle Kurumsal Yatırımcılar anketinde 1. sırada yer alan Mike Wilson, ABD borsalarında yıl sonu için ralli beklentisine girmenin yanlış olacağını savunuyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel piyasalarda yatırımcılar dipten alıp almama ikilemini yaşıyor. Birçok yatırımcı son dönemde ağır satış baskısına maruz kalan borsaların yıl sona ermeden önce son bir ralliye hazırlanıp hazırlanmadığı sorusuna odaklanıyor.

Fortune’un haberine göreyse Wall Street’in önemli isimlerinden biri bu rallinin gerçekleşmeyeceğini düşünüyor. Morgan Stanley’nin Baş Yatırım Sorumlusu ve ABD Hisse Senetleri Stratejisi Başkanı Mike Wilson müşterilerine gönderdiği son yatırımcı notunda S&P 500 Endeksi için yıl sonu hedefi olan 3.900 puan hedefinde diretti.

Geçtiğimiz yıl hisse senetlerindeki satışları doğru tahmin etmesinin ardından Kurumsal Yatırımcılar anketinde birinci sıraya yerleşen yıldız yatırımcı eylül ayındaki satışların ardından yatırımcı duyarlılığının bir miktar toparlandığını ancak stratejisi ekibinin bu yıl için “normalden farklı” bir temel dizilim gördüğünü söyledi.

Borsagundem.comun derlediği bilgilere göre Noel rallisi olarak da adlandırılan yıl sonu rallileri birçok yatırımcının hevesle beklediği mevsimsel dönemler arasında yer alır. Zira aralık ayının son haftalarında ve ocak ayının ilk günlerinde borsalar genellikle yüksek performans eğilimi gösterir.

Ancak piyasa hacminin daralması, düşen bilanço revizyonları ve azalan tüketici güveni Wilson ve ekibine göre yıl hisse senetlerinin yıl sonunda yükselme ihtimalini düşürüyor. Wilson ayrıca ABD’nin para ve maliye politikasının da yatırımcılar için “bir rahatlama rallisi olasılığını düşürdüğünü” sözlerine ekledi.

Wilson, "Sonuç olarak, S&P 500'ün yıl sonuna kadar olan fiyat hareketinin, daha yüksek seviyelere yükselmek yerine ortalama hisse senedinin işlem gördüğü yere inme olasılığının daha yüksek olduğunu düşünüyoruz. Zira piyasadaki genişlik genellikle fiyatları yönlendirir. Temel ve teknik analizimize dayanarak, S&P 500 için uzun süredir devam eden 3.900 yıl sonu hedefimizden memnunuz” açıklamasında bulundu.

ABD’nin halka açık en büyük şirketlerini bulunduran ve Amerikan borsaları için gösterge endeksi niteliği taşıyan S&P 500 Endeksi yılın başından bu yana yaklaşık %8 getiri sağladı. Ancak endeks temmuz ayı zirvesine göre yaklaşık %10 düşüşle işlem görüyor. Wilson'ın öngördüğü 3.900 puana ulaşmak için S&P 500'ün mevcut seviyelerden %5 daha düşmesi gerekecek.

Karamsar beklentiler haklı mı çıkacak?

Geçtiğimiz ay boyunca bazı Wall Street çevrelerinden gelen yükseliş beklentilerine rağmen Wilson dördüncü çeyrekte borsaların ralli şansının zayıfladığını savunuyordu.

Morgan Stanley yetkilisi son açıklamasında da piyasalara ve ekonomik zemine ilişkin gözlemlerinin “yıl sonuna doğru bir ralli öngören gelen yatırımcı düşüncesinden farklı bir hikaye anlattığını” yineledi.

Wilson, “Otomotiv, bankalar, ulaşım, yarı iletkenler, gayrimenkuller ve dayanıklı tüketici malları gibi ekonomiye ve faiz oranlarına duyarlı sektörlerden bazıları son üç ayda önemli ölçüde düşük performans gösterdi. Daha yakın zamanlarda, birçok portföy savunma sektörü ve hisse senedi, enerji ile birlikte daha iyi performans göstermeye başladı... Bu performans zemininin, kendi başına daha yüksek faiz oranları ve hisse değerlemelerinden ayrı değerlendirildiğinde de büyüme konusunda giderek daha fazla endişe yaratan bir piyasayı yansıttığını düşünüyoruz” açıklamasında bulundu.

Morgan Stanley yetkilisi ayrıca, yatırımcıların üçüncü çeyrek şirket bilançolarına bir önceki çeyreğin bilanço raporlarına göre daha olumsuz tepki verdiklerini belirtti ve bilanço raporlarının iyi ya da kötü olmasına bakılmaksızın durumun böyle göründüğünü vurguladı.

Ünlü borsa uzmanı, “S&P 500 Endeksi manşet rakamları için en önemlisi şimdiye kadar çeyrek raporunu paylaşan dev sermayeli lider şirketlerinin çoğunun bilançolardan sonra iyi işlem görmemiş olmasıdır. Bu grubun devam eden düzeltmeyi tersine çevirememesi ve endeksi kilit teknik seviyelerin üzerinde tutamaması, yıl sonuna doğru bir rallinin bizim için olası görünmemesinin bir başka nedenidir” dedi.

Wilson her zaman haklı değil

Wall Street’in en önemli ayı piyasası yatırımcılarından olan Mike Wilson uzun süredir ABD hisse senetleri hakkında karamsar tahminlerde bulunuyor. Wilson mayıs ayında yatırımcıları o dönemde S&P 500 Endeksi’nde ortaya çıkan ralliye aldanmamaları konusunda uyarmıştı.

Ancak Wilson’ın tüm uyarıları her zaman için yatırımcılara kazandırmadı.

Bu yılın başında Wilson ABD hisse senetlerinde %20’lik bir düşüş öngörüsünde bulundu ve o zamandan beridir projeksiyonlarının neden hedefi kaçırdığını açıklıyor.

Ünlü borsa uzmanı yaz aylarında yaptığı açıklamada, “Hatalıydık. 2023 düşen enflasyonu ve maliyet azaltma önlemleri arasında hisse değerlemelerinin yükselmesini anlatan farklı bir hikaye oldu” dedi.

Ancak Wilson, son aylarda hisse senetlerine daha temkinli bir yaklaşım benimsenmesi gerektiğini savunan tek isim değil.

Bu ayın başlarında, JPMorgan'ın baş stratejistleri de Amerikan hisse senetlerinin %20 düşmek üzere olabileceği konusunda uyardı ve bir resesyondan "nasıl kaçınacağımızdan emin olmadığını" söyledi. Bazı hesaplamalar, S&P 500'ün 3.000 puanın altına düşeceğini gösteriyor ki bu da mevcut seviyelerden en az %27'lik bir düşüş anlamına geliyor. Bu arada Wall Street boğaları Goldman Sachs ve Citigroup da S&P 500 Endeksi için yıl sonu fiyat hedeflerini düşürdü.

Jeremy Siegel: Hisse senedi piyasası yıl sonu rallisine hazır

 

Fundstrat: Hisse senetleri bu hafta 'kıyamet döngüsü'nden çıkabilir

 

Michael Burry yine haklı çıktı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)