E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMorgan Stanley: Hisse senetleri hala kış uykusunda---

Morgan Stanley: Hisse senetleri hala kış uykusunda

Morgan Stanley: Hisse senetleri hala kış uykusunda
13 Haziran 2023 - 11:21 borsagundem.com

Wall Street’in en popüler stratejistlerinden Mike Wilson, hisse senetlerinde hala düşüş öngörüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları dirençli kalmaya devam ediyor. Teknoloji güdümlü ralli S&P 500’ü boğa piyasasına sokarken, hisse senetleriyle ilgili karamsar görüşler de sıcaklığını koruyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Morgan Stanley'nin yatırım şefi 2022'nin ayı piyasasına göz atıyor ve hisse senetlerinin hala kış uykusunda olduğunu söyleyerek yüzde 14'lük bir düşüş öngörüyor.

Ayı piyasasını öngörmüştü

Fortune’dan Will Daniel’ın haberine göre, Mike Wilson, genellikle bu tür davranışların ödüllendirilmediği bir sektörde kalabalığın arasından sıyrılmaktan korkmuyor. 2021'in sonlarında, şu anda Morgan Stanley'nin baş yatırım sorumlusu ve ABD baş hisse senedi stratejisti olan Wall Street uzmanı, Fed’in faiz oranı artışları ve yavaşlayan ekonomik büyümenin zehirli kombinasyonunun ortasında bir ayı piyasasının yolda olduğunu savunmuş ve piyasaları ‘ateş ve buz’a benzetmişti.

O zamanlar Wall Street'teki fikir birliği, S&P 500'ün 2022'nin sonuna kadar kabaca yüzde 1 artarak 4.825 puan seviyesine yükselmesi yönündeydi. Ancak Wilson'ın fiyat hedefi, 4.000 puanın altında bir ayı senaryosuyla 4.400 puan civarında seyrediyordu ve emsallerinin en düşüğü konumundaydı. Kötümser tahminin doğru olduğu ortaya çıktı çünkü S&P 500 geçen yıl kabaca yüzde 20 oranında düşerek 3.839 puana geriledi ve Institutional Investor tarafından Ekim 2022'de yapılan bir ankette Wilson en iyi hisse senedi stratejisti olarak ödüllendirildi.

2023’te farklı bir hikaye

Ocak ayında Wilson, S&P 500'ün yılın ilk yarısında kurumsal kazanç büyümesi yavaşladıkça 3.000 puana kadar düşebileceğini ve yılın ikinci yarısında toparlanarak yılı 3.900 puan civarında kapatacağını savundu. Ancak endeks, yavaş yavaş azalan enflasyon ve gelecekteki kurumsal büyümenin potansiyel itici gücü olarak yapay zekaya duyulan coşkunun da desteğiyle yılbaşından bugüne kadar yüzde 12'den fazla artarak 4.300 puanın üzerine çıktı ve Wilson’ın öngörülerinin tam tersini yapmış oldu.

Tezinden geri adım atmıyor

Yine de, diğer yatırım bankaları endeks için fiyat hedeflerini artırmaya başlasa da, örneğin Goldman Sachs S&P 500'ün yılı, yılın başındaki 4.000 puandan 4.500 puana çıkarak kapattığını görüyor, Wilson, ayı piyasası tezinden geri adım atmıyor.

Wilson, “S&P 500 rallisinin artık yüzde 20 eşiğini geçmesiyle birlikte, daha fazla kişi ayı piyasasının resmen sona erdiğini ilan ediyor. 2023 kazanç tahminimiz nedeniyle buna saygıyla karşı çıkıyoruz. Ayı hala yaşıyor” diyor.

Wilson'ın temel senaryosu, S&P 500'ün gelecek 12 ayda kabaca yüzde 3 oranında düşerek 4.200 puana düşmesi. Ancak bir ayı senaryosunda ise Wilson, endeksin 3.700 puana veya mevcut seviyelerden yaklaşık yüzde 14 oranında düşebileceğine inanıyor. Wilson, hisse senetlerinin fiyatlandırılmamış bir ‘kazanç durgunluğu’nun ortasında olduğunu ve Wall Street'in kar beklentilerinin çok güçlü olduğunu savunuyor.

Wilson, S&P 500 sektörlerinin yüzde 70'inden fazlasının 'Kovid öncesi seviyelerin en az yüzde 20 oranında üzerinde’ bir ileriye dönük kazanç beklentisine sahip olduğunu yazıyor ve Morgan Stanley'nin düşüş eğilimi gösteren genel endeks için kazanç tahmininin bile aynı olmadığına dikkat çekiyor. Morgan Stanley, kazanç tahminini ‘uzun vadeli kazanç trend çizgisinin yüzde 10 oranında üzerinde’ şeklinde tarif ediyor ancak Wall Street bunu bir ayı piyasası senaryosu olarak değerlendiriyor.

Düşen enflasyon şirket karlarını da düşürecek

Wilson'ın düşüş teorisinin anahtarı, tıpkı yükselen enflasyonun 2021'de şirketlerin kârlarını artırmasına yardımcı olması gibi, düşen enflasyonun da şirket kârlarını düşüreceği fikrinde saklı. Buna göre, işletmeler pandemi sırasında artan maliyetleri görmezden gelebildi ve kar marjlarını artırabildi. Ama şimdi, enflasyonun düşmesi ve ekonomik büyümenin yavaşlaması ile doğal bir ‘marj daralması’ dönemine giriliyor.

İş zekası şirketi Morning Consult Baş Ekonomisti John Leer da, “Kârları artıran ve azaltan şey aynı, enflasyon. Dolayısıyla gerçekleşen ve beklenen daha zayıf bir talep var; gerçekleşen ve beklenen daha yavaş bir enflasyona sahibiz ve işletmeler artan maliyetleri tüketicilere yansıtma konusunda daha az beceriye sahipler” şeklinde konuşuyor.

Yükseliş çöküş rejimi

Wilson ayrıca yüksek faiz oranlarının ekonomiyi II. Dünya Savaşı'ndan sonra görülene benzer bir ‘yükseliş/çöküş rejimi’ne götürdüğünü de savunuyor. Wilson, hem II. Dünya Savaşı hem de pandemi sırasında mal ve hizmet arzının kısıtlandığı bir dönemde tüketicilerin fazla tasarruf biriktirdiğini, bunun da ekonomi yeniden açıldığında enflasyonun ve borsanın yükselmesine neden olduğunu belirtiyor. Ardından, bu dönemi, 1948’de nihayetinde bir ayı piyasasına ve bir durgunluğa yol açan daha yüksek faiz oranları dönemi izliyor. Ancak ekonomi bu durgunluğa girmeden önce, birçok yatırımcıyı cezbeden oldukça büyük bir ayı piyasası rallisi yaşanıyor. Wilson, modern yatırımcıların aynı tuzağa tekrar düşmelerinden korkuyor.

Wilson, “1946’da savaşın sona ermesinin ardından yaşanan patlamadan sonra, S&P 500 yüzde 28 oranında bir düzeltme yaptı ve ardından bir yıl sonra yeni diplere düşmeden önce yaklaşık 18 ay süren yüzde 24'lük dalgalı bir ayı piyasası rallisi geldi. Şimdiye kadar bu, geçen yıl yüzde 27,5 oranında düzeltme yapan ve şimdi gün içi düşük seviyelerinden yüzde 24 oranında yükselen mevcut ayı piyasasına benziyor” diye yazıyor ve borsa yatırımcılarını daha fazla sıkıntının beklediğini savunuyor.

Ayı piyasası döngüsü sürüyor mu?

 

Ayı piyasası henüz sona ermedi. İşte 4 nedeni...

 

Morgan Stanley: Ayı piyasasının henüz bitmemiş işleri var

 

Kritik uyarı: ABD'de hisse senedi rallisi durabilir

 

Şirketlerin gelirleri artıyor, kârları eriyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)