E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMorgan Stanley: Borsa balonu riski büyüyor---

Morgan Stanley: Borsa balonu riski büyüyor

Morgan Stanley: Borsa balonu riski büyüyor
09 Kasım 2021 - 13:36 borsagundem.com

FED’in varlık alımlarını sınırlarken dahi uyguladığı piyasalarla uyumlu politikalar balon piyasası endişelerini artırıyor. Morgan Stanley Baş Yatırım Sorumlusu Lisa Shalett borsa balonu riski konusunda yatırımcıları uyardı

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası’nın (FED) kolay para politikaları ve küresel enflasyondaki yükseliş yatırımcıları negatif faiz oranlarıyla baş başa bıraktı. Morgan Stanley’nin servet yönetimi birimine göre bu durum varlık fiyatlarında balon piyasasına neden olabilir.

MarketWatch’un haberine göre, Morgan Stanley Servet Yönetimi Baş Yatırım Sorumlusu Lisa Shalett Pazartesi günü yaptığı açıklamada, “Tüm zamanların en düşük negatif reel faiz oranları, aşırılıklar ve zayıf vadeli getiriler yaratmaya yatkındır. FED politikalarının temel verilerden ayrıştığı konusunda endişeliyiz” ifadelerine yer verdi.

Geçen hafta FED Başkanı Jerome Powell, gösterge faiz oranını yükseltme zamanlaması konusunda "sabır politikası" uygulayacaklarını açıklamıştı. Ancak Shalett FED Başkanı’nın özellikle de ekonomiye ilişkin öngörülerinin aşırı coşkulu olduğunu belirterek Powell’ın “şüphesiz bir şekilde güvercin” bir politika izlediğini söyledi.

Bu arada, Morgan Stanley Servet Danışmanlığı notunda, enflasyon ölçeklerinden biri olan FED-fon oranı ile tüketici-fiyat endeksi arasındaki farkın bugüne kadarki en büyük oran olduğu belirtildi. Shalett, "Aradaki farkın enflasyon göstergesinin 60 yıllık tarihindeki en büyük fark” olduğunu söyledi.

“Piyasalardaki balonlaşma riski artıyor” diyen Shalett yatırımcılara, “Aşırı alım pozisyonuna yaklaşan; istihdam piyasası verileri göstergelerine, 2022’nin gelecek bilançolarına ilişkin göstergelere ve korku/açgözlülük konumlandırmaları yapan göstergelere dikkat edin” uyarısında bulundu.

Bankanın piyasa notuna göre, borsa yatırımcıları, “FED’in faiz artışlarına karşı sabrına” bırakılıyor. Merkez bankasının aylık varlık alımlarını kademeli olarak azaltması kararı da bu güveni temsil ediyor.

Shalett yazısında, "FED, aylık 120 milyar dolarlık alımlarını ABD Hazine varlıklarından ayda 10 milyar dolar ve mortgage destekli menkul kıymetlerdense ayda 5 milyar dolar olacak şekilde azaltacağını ve temel faiz oranlarını Haziran ayına kadar değiştirmeyeceğinin sinyalini verdi. Bu ipucu üzerine, hisse senedi yatırımcıları merkez bankasının ‘daha uzun süre daha düşük’ oranlara olan bağlılığını artırdı, hisse senedi değerlemeleri esneterek yeni rekorlarla tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaştırdı” dedi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD borsaları bir süredir rekor seviyelerde dolaşıyor. Pazartesi günü ABD borsalarının en önemli üç endeksi de (Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq) rekor tazeledi.

Shalett yazısında, "Aşırı likidite ve FED’in kur artışı hakkındaki güvercin söylemleri nedeniyle hisse senetleri yatırımları tercih edilmeye devam ediyor” dedi. Yatırım uzmanı S&P 500 Endeksi’nin düşük faiz oranlarından faydalandığını ve pasif yatırımcıları ödüllendiren bir dinamik olduğunu söyledi.

"Negatif reel oranlar uzun vadeli ve büyüme odaklı varlıkları destekliyor," diyen Shalett, "Ancak varlık balonlarına ve sermayenin yanlış tahsisine katkıda bulunuyor" uyarısında da bulundu.

 

ABD borsalarında zirve haftası

Musk'ın Tesla hisselerini satmasının ardındaki gerçek ne?

 

Bowman: Fed'in dijital para çıkarması için bir neden görmüyorum

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Zafer Kıvılcım 09 Kasım 2021 23:21

    Eninde sonunda gümleyecek. Dile Kolay 1,5 yıldır yükseliyor. . Dedikleri balon bu sürede oldu. . Hiç kimse balon patlağında Borsada olmak istemeyecektir.