E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemMGK kararları Yunanistan’ı korkuttu: 'Adalar telaşı'---

MGK kararları Yunanistan’ı korkuttu: 'Adalar telaşı'

MGK kararları Yunanistan’ı korkuttu: 'Adalar telaşı'
26 Eylül 2020 - 10:20 borsagundem.com

Yunanistan, Türkiye ile başlaması muhtemel istikşafi görüşmeler öncesinde masaya yatırılacak olası konu başlıklarını tartışıyor. MGK kararlarındaki ‘adaların silahsızlandırılması’ maddesi Yunanistan cephesinde endişe yarattı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı sonrasında yayınlanan yazılı açıklama, Atina’da endişe yarattı. 1-2 Ekim’deki AB zirvesinden hemen sonra başlamaları beklenen istikşafi görüşmeler öncesi, MGK açıklamasında “Gayri askeri statüdeki adaların silahlandırılması başta olmak üzere uluslararası hukuka ve anlaşmalara aykırı hareket eden ülkeler aklıselime davet edilmiştir” ifadesi, Yunan medyasında “Türklerin, adaların silahsızlandırılması konusunu görüşme masasına getirecekleri kesinleşti” şeklinde değerlendirildi. Türkiye’nin bu konunun görüşülmesinde ısrar etmesi halinde, istikşafi görüşmelerde ilerleme sağlanmasının imkânsız olduğu öne sürüldü.

‘TÜRKİYE ISRAR EDERSE’

Atina Üniversitesi öğretim üyesi Kostas Lavdas, “Türkiye çeşitli konuları gündeme getiriyor. Bunlar anlaşmazlık konusu değil, Türkiye’nin talepleridir. Adaların silahlandırılması, Yunanistan’ın egemenliğini ilgilendirir. Türkiye ısrar ederse, Yunanistan istikşafi görüşmelerden çok az bir fayda sağlayabilecektir” dedi.

‘ANKARA’NIN GÜÇLÜ KOZU’

Yeni Demokrasi milletvekili ve uluslararası ilişkiler uzmanı Angelos Sirigos ise “Türkiye, uluslararası hukuk açısından Yunanistan’a karşı en güçlü kozu saydığı adaların silahsızlandırılmasını gündeme getiriyor. Bu şekilde de Yunanistan’a, uluslararası hukuku uygulamayan tarafın kendisi olduğunu göstermek istiyor” diye konuştu. Atina, Ankara ile diyalogun sadece Ege ve Doğu Akdeniz’de deniz yetki sınırlarının belirlenmesi ile sınırlı olacağını, 1923 Lozan ve 1947 Paris Anlaşmaları gereğince silahsız olmaları gereken adaları ise “Türkiye’den gördüğü tehdide karşı meşru müdafaa hakkı çerçevesinde” silahlandırdığını iddia ediyor.

ORDUDA TEYAKKUZ BİTTİ

‘Oruç Reis’ gemisinin Akdeniz’e açılması nedeniyle Yunan Silahlı Kuvvetleri’nde başlatılan teyakkuz durumu dün sona erdi. Donanma Komutanı Stefanos Limberis, kriz süresince Ege ve Doğu Akdeniz’de seyreden savaş gemilerinin mürettebatına çektiği telgrafta “Gemilerimiz üslerine döndüler. Mürettebat, iki ay gerçek bir savaşa çok yakın şartlarda yaşadı. Şimdi dinlenin” dedi. Yunan askerlerinin izni kaldırılmıştı.

MİÇOTAKİS’TEN DİYALOG DAVETİ

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis koronavirüs salgını nedeniyle internet üzerinden yapılan Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda video mesaj aracılığıyla yaptığı konuşmada, Türkiye ile gerilen ilişkilerin çözümü için diyalog vurgusu yaparak bir ortaklık kurulabilmesini umut ettiğini söyledi. Miçotakis konuşmasında, “Görüşelim, konuşalım ve iki taraf için de kabul edilebilir bir çözüm bulalım. Diplomasiye bir şans verelim. Hâlâ anlaşamıyorsak, Lahey’deki uluslararası mahkemenin bilgeliğine güvenmeliyiz” sözlerini kullandı. İki ülke arasında duyurulan istikşafi görüşmelerin başlaması kararının, “doğru yönde atılmış bir adım olduğunu” belirten Miçotakis, “Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM’nin gerçekten bir umut ışığı ve küresel iş birliğinin kalesi olduğuna inanıyorsa, onu bu değerlere uygun hareket etmeye çağırıyorum” dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kamil26 Eylül 2020 18:39

    Adaların silahlandırılması, insan yerleştirilmesi, mangal partileri, vb hikaye. Onların amacı karasularını genişletip Türkiye'yi Ege'den onların izni olmadan çıkamaza getirmek. Mavi Vatan tezi bu yüzden önemli. inşallah gereği yapılır. Lozan'ı eleştirmeye kalktılar heleni hemen atladı ,yeniden masaya getirip yorumlayalım,diye. Lozan ülkemizin tapusudur, tapusu  :)  :) 

  • manyak herif26 Eylül 2020 12:49

    komşumuz yunanlıların adaları silahlandırmasında haklıdır.muhtemel bir 3.dünya savaşında kuzey kore yahut çin saldırısında hellen topraklarını savunmak buralardan olucaktır.

  • KERİM26 Eylül 2020 14:57

    GERZEKMİSİN NESİN YUNAN KENDİNİ BUNLARA KARŞI SAVUNACAK DURUMDA MI GİDİP ALT

  • kurt26 Eylül 2020 11:48

    yunanlılaın ve rumların bi sıkımlık canları var car car  ötüyorlar arkanızdaki fransaya güvenip yola cıkmayın onlar szdende korkak ve menfaatları varsa  orada olurlar  onlarıda akdenizin dibine gönderiz hatta bogazlardan bile  gecemez zilliler

  • Yorum26 Eylül 2020 11:30

    Güvenlik tehdidi sebebiyle adaları silahlandırmazsın o adaların olma sebebi var olma sebebi silahsız olmaları eğer silahlandırırsan anlaşmadan çıkmış olursun savaşa hazır olmalısın yani adalar elinden çıkarsa ağlamayacaksın ayrıca doğu akdeniz de de tüm adanın deniz yetki şuyu buyu dersen önce tüm adayı temsil eden tarafların masaya gelmesi lazım yani önce siz güneye kuzeyin federasyon mu neyse işte anlaşıp AB tarafından onaylanıp ondan sonra masaya gelirler aksi halde tek taraflı masaya gelemezler

  • Bika26 Eylül 2020 11:14

    Yunan askeri tatile çıkmış.

  • Yorgo26 Eylül 2020 11:11

    Turkiye ile yunanistan hic bir zaman savasamaz..savasirsa bir taraf kazanir ve silahlanma son bulur..almanya bu sene en cok silahi turkiyeye satti..firansada yunanistani optu simdi baris zamani..yunan halki fakir turkiye halki fakir..alman halki zengin fransa halki zengin. Ne guzel is..bu iki halk akillanmazsa hep duduklenir

  • mantık26 Eylül 2020 14:36

    Sen bunu Miço manyağına anlat!

  • Mehmet26 Eylül 2020 12:45

    Yunanistanda Okullar,siyaset kurumu papazlarin pesini birakmaz ise Turke dusman gozu ile bakmaya devam eder..!bizdeki hocalar zaten turk dusmani oldugu icin o konuda Turkiye tarafinda bir sorun yok.!:)

  • Donalma26 Eylül 2020 11:01

    Aman ne korktuk ne korktuk donanmayı çekmişler ab para vermese benzin koyamazsınız.