E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemMevlüt Çavuşoğlu: Rusya'ya hava sahasını kapattık---

Mevlüt Çavuşoğlu: Rusya'ya hava sahasını kapattık

Mevlüt Çavuşoğlu: Rusya'ya hava sahasını kapattık
23 Nisan 2022 - 19:41 borsagundem.com

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Latin Amerika ziyaretine giderken savaş, yaptırımlar ve ABD ile olan F-16 konusu üzerine önemli açıklamalar yaptı.

Rusya'nın Suriye'ye giden sivil ve askeri uçaklarına Türkiye'nin hava sahası kapatıldı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Rusya'nın askeri uçaklarına, hatta sivil Suriye'ye giden uçaklarına hava sahasını kapattık. Üçer aylık izinler veriyorduk. Nisan'a kadar izinleri vardı. Cumhurbaşkanımız da Putin'e söyledi. Daha sonra uçuşlar durdu. Yani aslına biz hem Montrö hem diğer konularda sureci diyalog yoluyla yürütüyoruz" dedi.

Bakan, Rus oligarkların Türkiye'ye gelmesiyle ilgili soruyu ise "Yaptırımlara katılmayan bir ülkeyiz, bir firma iş yapmak istiyorsa kanunlarımıza ve uluslararası hukuka uymaları lazım" şeklinde cevpladı.

Müzakere süreci açıklaması

Rusya ve Ukrayna arasındaki müzakere süreci ile ilgili, "Hassas konular müzakere ediliyor, arka kapı diplomasisi işliyor" açıklamasını yaptı ve son noktayı liderlerin koyacağını söyledi.

Bakan Çavuşoğlu, "Geldiğimiz son noktada ortada. Müzakere ettikleri kapsamlı bir metin var, onun dışında yine bir arka kapı diplomasisi işliyor. O süreçte bir ortak deklarasyon taslağı da olduğunu görüyoruz. Daha çok tarafsızlık, güvenlik ve garantiler üzerine odaklandıklarını görüyoruz. Son noktayı liderlerin koyması lazım. Bir anlaşma istiyorlarsa bu kaçınılmaz" değerlendirmesini yaptı.

'Türkiye'nin F-16 talebine ilişkin yapıcı bir tutum var'

Dışişleri Bakanı, Türkiye'nin F-16 talebine ilişkin yapıcı bir tutum gördüğünü ifade etti. Çavuşoğlu, "F-16'lar konusunda yönetimde kesinlikle yapıcı bir tutum var. Zaten yaptırımlara tabi değil biliyorsunuz. Ama genel anlamda savunma sanayiinde kısıtlamalar var ve Kongre'nin iznine tabi. Görüşmeler de gayet iyi geçiyor. Karşı çıkan Kongre üyelerinin sayısı çok fazla değil" ifadelerini kullandı.

Mevlüt Çavuşoğlu, 24 Mayıs'ta Filistin'e 25 Mayıs'ta da İsrail'e gideceğini bildirdi.

Bakan Çavuşoğlu Rus mevkidaşı ile görüştü

Türkiye yaptırımlara katılacak mı? Bakan Çavuşoğlu açıkladı

Çavuşoğlu, Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba ile görüştü

Çavuşoğlu: Ukrayna'ya asker konuşlandırmamız söz konusu değil

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (20)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • MEHMET24 Nisan 2022 17:36

    kesin Suriyede halktan sakladıkları birşey oldu. Gecen hafta Esat da bizim multeciler dönmesini engeliyorlar dede.

  • Volkan24 Nisan 2022 14:22

    Ukrayna'da 2 askeri kargo uçağı kaldı, onlar onu göndermeyince biz de Suriye sahasını kapattık diye anladım.

  • Mucise Reis ;)24 Nisan 2022 15:27

    İşin derin web kısmı şöyle. Sözde Türkiye kargo uçalşarı ile Azarbaycana insanı yardım adı altında iha siha vb perzonel göndermiş. Bu personel desteği ermenistana karşı kullanılmış. rusya büyük ihtimal, Türkiye aynı senaryoları yapmasın diye kargo uçaklarının iniş/kalkış kontrol vb sağlanamadığından orada kilitledi bir nevi off durumunda Tc uçakları. Bizim aynı hameleleri ilerleyen zaman diliminde yapar/yapmaz bilinmez ama kendince ders veriyor. Bizde bir vevi o zaman ise, bizde bir cevap verelim hava sahası kapandı diyoruz. Çünkü Türk hava sahasına Rusya hamlesi demek, ABD nin NATO YA saldırı var gerilim var 5 madde uygulansın demek.yYani biz açık açık bu guvence ile nato sahamızı kapattık. 

  • Mucise Reis ;)24 Nisan 2022 12:09

    Bu arada ırak ve suriye de ABD saldırıları asla desteklenmemeli idi. öyle yada böyle oralarda devletler olmalı idi. Malesef dış politika başarısızlığı çok farklı problemlere yol açtı . Her alanda ülkemizi etkileyen krizler ortaya çıktı. Devletlerin etrafımızda dğaılması ile Rusya-ABd çıkar çatışmaları bizi taraf etti ve f35 programı, almanların tank yedek parçaları, ingiltere vb bazı devletlerin askeri yaptırımları sonucu ülkece gizli ambargolara mağruz kaldı. şimdi bu yaşananlar dış politikanın başarısını ortaya koymakta. anlatıklarınız ise yapılanların çok fakrlı küçük sorunları. Büyük sorunlar duruyor, küçük sorunları çözmeye çalışıyoruz. Çok başarısız buluyorum. Asli hedef komşularımızın devlet özelliği kazanması, kendi yönetim modellerini komşu devletlerin kurması. Bizlerin olası durumlarda devlet yöneticileri ile muhattap olumamız.

  • Mucise Reis ;)24 Nisan 2022 12:04

    F35 lerimizi neen vermemişle ? f35 ler vardı 5 tane pilotlar eğitime gitti ve alamadık. Bizden sonra talep eden bir çok ülkeye f35 sattılar verdiler ama Türkiye listeye bile geremiyor. üreticisi olduğumuz uçak f35. onmu anlat başkan.  f16 zaten 30 yıldır alıyoruz...

  • HASAN HÜSEYİN ÇEMİRBEKLİ24 Nisan 2022 11:48

    aynı şeyi abd ve ab ülkelerinede yapılmalı idi.hatta fırat ırmağının sularını keselim suriyede ki teröristler işte o zaman duman olurlar.

  • Ali24 Nisan 2022 10:39

    Hükümetin bütün bakanları bu kalitede olsaydı keşke. Çavuşoğlu güven veren zeki bilgili bir insan.

  • ALİ HAYDAR YEZİDSEVMEZ24 Nisan 2022 11:46

    haydi be ordan .bu kadarı çavuşoğlu mu aldı.bu karar hükümetin.diğer milletvekillerinin neyini gördün.

  • Tenten 23 Nisan 2022 23:53

    Gecikmis adim. kac yildir suriyedeki teroristleri korumak icin Turkiyeye ucus yasagi koydular. mütekabiliyet. Bu konuda olumlu adim atarlarsa Turkiye karsilik olarak rusyaya hava sahasini acmali.

  • AHMET ÖZBİR23 Nisan 2022 22:08

    REİS'im dümende oldukça TÜRK'ÜN DEVLETİ daima zirvelerde olacak, KAOSUNÇOCUKLARI KUDURACAK!..

  • adil23 Nisan 2022 21:34

    ırak suriye operasyonları ile ver milete bir yıl milliyetçilik gazını aç insanların oyunu almaya çalış ey yavrum hey politikaya bak olmadı olağanüstü hal ilan et seçim yok de... ne akıl var adamlarda durmak yok yolmaya devammmm

  • adil24 Nisan 2022 05:38

    2---ABD den F16 parçası bekle sonra ABD li askerlerin koruduğu terör yapılanmasına operasyon yapacağız diye hikaye anlat nerdeydiniz seçime bir yıl kalamı aklınız başınıza geldi. 20 yılda rezil ettiniz dış politikayı Suriye'ye ABD ve Rusya'nın yerleşmesine neden olan siyasetçiler  sadece medyada hikayeden operasyon yaparlar oda göstermelik bir kaç dolara ondanda vazgeçerler. kobanideki terör yapılanması vatan sevdalısı Kıbrıs fatihi devlet adamı geleneğinden gelenler  tarafından yok edilebilir.Politika uğruna FETO ile işbirliği yapanlardan,Bir Rusya ya bir ABD ye yanaşmaya çalışan kıvrak  romantik politikacılardan  Türkiye'ye fayda gelmedi gelemyecek hepsi ilk seçimde gidecekkkk .Makarnacı kemik düşkünü çomarlar size yeni kapı aramak düşecek.

  • adil24 Nisan 2022 05:37

    1---Kafanız basmamış Suriye camilerinde namaz kılacağız  diye yola çıkıp ABD ve Rusya'nın Suriye'ye yerleşmesine neden olan işbirlikçi para düşkünlerinden ,Süleyman Şah türbesini Türkiye'ye taşıyanlardan,açılım hikayesi ile teröristlerle masaya oturanlardan,kandilin, barzaninin eli silahlı tröistlerine kobaniye gitsin diye kutsal vatan topraklarını açan politikacılardan bıktık bıktık ...

  • hedef kızılelma23 Nisan 2022 23:45

    sen bir hainsin.senin ben ta...

  • RAMO CANCAN23 Nisan 2022 22:21

    Fetöcü seni senin amacın ne.

  • Sancısız doğum olmaz23 Nisan 2022 22:09

    Senin kafan o kadar basıyorsa ne yapalım

  • Ali Milli23 Nisan 2022 22:09

    Belli ki operasyon yapılanlardansın. Boşuna çırpınma kökünüz kazınacak. Yol yakınken pişman ol bu ülkenin safına geç.

  • Aytanlar3323 Nisan 2022 21:06

    Bir Nato üyesi olarak gereken neyse yapılıyor..Bakan Çavuşoğlu çok takdir ettiğim bir şahsiyetdir..

  • Kürşad23 Nisan 2022 20:27

    Ortalık kızışıyor, Suriye'de istediklerimizi alabileceğimiz ortam oluşuyor gibi.

  • VERİ24 Nisan 2022 14:11

    ne zaman istediğimizi aldıkki.?