E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYaşam-MagazinMersin'de orman yangını---

Mersin'de orman yangını

Mersin'de orman yangını
19 Temmuz 2015 - 12:42 borsagundem.com

Mersin Gülnar'da kızılçam ormanında yangın çıktı. Güçlükle kontrol altına alınan yangında 100 hektarlık alan zarar gördü

Mersin'in Gülnar ilçesinde sabah saatlerinde kızılçam ormanında çıkan yangın kısmen kontrol altına alındı. Akkuyu Nükleer Santrali'nin yakınında meydana gelen yangın gün boyu korku dolu anlar yaşattı. 

Mersin Orman Bölge Müdürü Abit Baca, Gülnar ilçesinde sabah saatlerinde çıkan orman yangınında zarar gören alanın son tespitlere göre yaklaşık 100 hektar olduğunu söyledi.

Baca, yangın bölgesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, Büyükeceli ve Koçaşlı mahallerinde saat 08.00 civarında kızılçam ormanında çıkan yangının rüzgarın etkisiyle büyüdüğünü söyledi.

Yangına hemen müdahale edildiğini belirten Baca, şöyle devam etti:

"Öğle saatlerinde rüzgarın lodosa dönmesi üzerine yangın batı taraflara da sıçradı. Yaklaşık 100 hektarlık alan zarar gördü. Köyde herhangi bir can veya mal kaybı yok. Sadece köylülerin bir miktar badem ve zeytinliği zarar gördü. Akşama kadar 5 helikopter ve 2 uçak yangına müdahale etti.  Sabah saatlerinden itibaren de kontroller devam edecek. Yangın kısmen kontrol altına alındı. Şu anda bir sıkıntımız yok. Soğutma çalışmalarımız sürüyor. Riskimiz kalmadı, artık kolayladık. Mahallede hem mal hem can kaybının olmaması sevindirici."

Milletvekilleri bölgede

Baca, yangında zarar gören alanların bir bölümünün tarım alanı ve kayalık olduğunu belirterek, vatandaşlardan orman yangınlarına karşı duyarlı olmalarını ve en ufak duman gördüklerinde ALO 177 ihbar hattını aramalarını istedi.

Bu arada, yangın bölgesine gelen Vali Özdemir Çakacak, Baca'dan çalışmalar hakkında bilgi alıp, yetkililerle kısa bir toplantı yaptı.

Mersin Milletvekilleri AK Partili Mustafa Muhammet Gültak ve Muhsin Kızılkaya, CHP'li Hüseyin Çamak ve Aytuğ Atıcı ile MHP'li Ali Öz de partililerle geldikleri bölgede incelemelerde bulunup, mahalle sakinleriyle görüştü.

Alınan bilgiye göre, Mersin'in Gülnar ilçesine bağlı Kocaşlı ile Büyükeceli mahalleleri arasındaki kızılçam ormanında yangın çıktığını gören vatandaşlar, durumu yetkililere bildirdi. 

Geniş bir alana yayılan yangına, Mersin Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı çok sayıda ekip, 5 helikopter, 1 uçak ve 30 arazözle müdahale etti.

Vali Çakacak: Yerleşim yerlerinin boşaltılması gibi bir çalışmamız yok

Mersin Valisi Özdemir Çakacak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tüm ekiplerin koordineli şekilde yangınla mücadele ettiğini söyledi.

Çakacak, yangın bölgesindeki yerleşim yerlerinin boşaltıldığı yönünde haberlerin yayıldığını anımsatarak, şu ifadeleri kullandı:

"Yerleşim yerlerininin boşaltılması gibi bir çalışmamız yok. Orman Bölge Müdürlüğü'nden de şu ana kadar böyle bir talep gelmedi. Mersin Orman Bölge Müdürü Abit Baca zaten olay yerinde, vali yardımcımız koordinesinde etkin şekilde çalışıyorlar. Yangını en kısa sürede kontrol altına alarak söndürmek için var gücümüzle çaba sarf ediyoruz."

Ekiplerin yoğun çalışması sürüyor

Mersin Orman Bölge Müdürü Abit Baca da AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kocaşlı ile Büyükeceli mahalleleri arasındaki yangının bir bahçeden çıkıp ormana sıçradığını söyledi.

Baca, alevlerin Mersin-Antalya karayoluna yakın bir bölgede olduğunu ancak trafik akışını etkilemediğini sözlerine ekledi.

Öte yandan, Kocaşlı Mahallesi'ndeki mezarlığın büyük zarar gördüğü öğrenildi.

Milletvekilinin iddiası

CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, gazetecilere yaptığı açıklamada yangın bölgesinde incelemede bulunduğunu ve vatandaşları dinlediğini söyledi.

Köy sakinlerinin yangınla mücadele ettiğine dikkati çeken Atıcı, şunları dile getirdi:

"Bir yandan çok kızgındılar çünkü küçük bir orman yangınının beceriksiz şekilde kontrol altına alınamaması halkı çileden çıkarmış. Neden kızgın olduklarını sorduk. Elbette kimsenin hoşuna gitmez ama küçücük bir orman yangını hemen söndürülebilecekken halk, helikopterlerin yangın alanını değil de buradaki nükleer santral alanının çevresini soğuttuğunu görünce çileden çıkmış. Nedenini sorduklarında da 'Bu alanı koruma altına almamız, soğutmamız lazım' cevabını almışlar."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)