E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMerkez hedefi tutturamıyorsa yaptırımı olmalı---

Merkez hedefi tutturamıyorsa yaptırımı olmalı

Merkez hedefi tutturamıyorsa yaptırımı olmalı
11 Şubat 2015 - 07:36 borsagundem.com

Merkez Bankası eski Dış İlişkiler Genel Müdürü Selahattin Altıer, Merkez Bankası'nı eleştirdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Merkez Bankası eski Başkanı Durmuş Yılmaz'a yönelik eleştirilerine, Yılmaz'ın eski çalışma arkadaşından destek geldi. Akşam'ın haberine göre, Merkez Bankası eski Dış İlişkiler Genel Müdürü Selahattin Altıer, modası geçmiş teorilerle Türkiye'ye özgü bir durumun anlatılamayacağını belirterek, "Biz gelişmekte olan bir ülkeyiz ve kendimize has özelliğimizin değerlendirilmesi lazım" dedi. Merkez Bankası'nın enflasyon hedeflerinin son yıllarda hiç tutmadığına dikkat  çeken Altıer, bazı ülkelerde olduğu gibi enflasyon hedefinin tutturulamaması durumunda yaptırımların devreye sokulmasını önerdi. Altıer, şunları söyledi: 

CUMHURBAŞKANI HAKLI 

 Yaşanan tartışmada sayın Cumhurbaşkanı'nı haklı buluyorum. Modası geçmiş, yüzlerce yıl önceki teorilerle Türkiye'ye özgü bir durumu anlatamazsınız. Adam Smith, Keynes teorileri, tamamen varsayımlara dayanan, gelişmiş ekonomiler için oluşan teoriler. Oysa biz gelişmekte olan bir ülkeyiz ve kendimize has özelliğimizin, çok daha güncel, modern teorilerle değerlendirilmesi gerekiyor. Günümüzde artık sadece faiz veya döviz faktörleriyle değil, inovasyon, müteşebbis gibi faktörleri de göz önüne alarak gerekli analizlerin yapılması lazım. 

'Büyüme' maddesi konulmalı

Merkez Bankası’nın Eski Dış İlişkiler Genel Müdürü Selahattin Altıer , “Enflasyon hedeflemesinin son yıllardaki isabet değerlendirilmeli. Yüksek olduğu söylenen faizlerin enflasyonu yüzde 2 gibi makul düzeye indiremediği görüldü. Yeni Zelanda gibi bazı ülkelerde, Merkez Bankası başkanlarının, hükümetle enflasyon hedefi için mukavele yaptıkları geçmişte görülmüştür. Oran tutmazsa müeyyide konulmuştur. Bu değerlendirilmeli” dedi. Selahattin  Altıer, gelişen ülkeler, Merkez Bankası yasalarında kalkınma ile ilgili hükümler bulunduruyor. Tek fiyat istikrarı ABD gibi çok gelişmiş ülkelerde var. MB Yasası'na "büyümeye katkı yapar" diye bir madde eklenmeli diye konuştu. 

Selektif kredi politikası

Selahattin Altıer, "Merkez Bankası'nın faiz indirmesi sanayiye ve reel sektöre hemen yansıtılmak isteniyorsa, Merkez Bankası kaynaklarından sağlanan fonlarla, sanayici, ihracatçı, KOBİ kredileri tahsis edilmeli. Yani selektif kredi politikası uygulanmalı. Merkez, faizi, büyüme için acilen ama selektif olarak indirmenin yolunu aramalıdır. Şu anda IMF'ye borcumuz olmadığı için hemen yapılabilecek bir uygulama" dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kaçan Grup11 Şubat 2015 18:54

    Merkez Bankası Ali Babacan'a bağlı o da memnunum diyor, ne derdiniz varsa gidin ona anlatın.

  • A.A11 Şubat 2015 09:14

    AĞZI OLAN HERKES KONUŞUYOR. ÇALIŞMADAN KAZANMADAN MİLLETİN SIRTINDAN GEÇİNMEYE ALIŞANLAR ATIP TUTUYOR. BORÇLAN BORÇLAN EEE BUNUN BEDELİNİ KİM ÖDEYECEK?İTHAL MALLARI AL DOLDUR MİLLETTE KAKALA SONRA MİLLET UĞRAŞSIN DURSUN ÇEKTİĞİMİZ ACILARI NE ÇABUK UNUTTUK...MERKEZ BANKASI BAŞKANI İSTİFA ETMEMELİ YASA NİYE ÇIKTI ? ÇOK İSTEYEN YASAYI DEĞİŞTİRİR GEREĞİNİ YAPAR SAYIN ERDEM BAŞÇI KORKMADA ALNIN AÇIK DİK DUR YÜRÜYÜŞÜNÜ YAP

  • ALPTUĞ11 Şubat 2015 08:43

    Dışardan martaval okuma kardeşim bu kadar baskı altında ne yapsın adam bu tavrınla sana madalya takarlar dolar olmuş 2.50 nasıl ekonomistsin sen gözünü aç etrafına bak kim ne yapıyor gör...