E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMerkez Bankası'ndan KKM'de zorunlu karşılık hamlesi---

Merkez Bankası'ndan KKM'de zorunlu karşılık hamlesi

Merkez Bankası'ndan KKM'de zorunlu karşılık hamlesi
21 Temmuz 2023 - 00:39 borsagundem.com

Para politikası etkinliğini sağlamak amacıyla Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesapları için yüzde 15 zorunlu karşılık ayrılmasına ilişkin kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.


Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu'nun (PPK) dünkü kararında vurgulanan seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma adımları başladı. Bu kapsamda, Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Tebliğe göre kur korumalı mevduat hesapları için zorunlu karşılık oranı yüzde 15 oldu.

Düzenlemeyle sistemden yaklaşık 450 milyar TL’lik likidite çekilecek.

Dün Bloomberg HT’ye konuşan kaynaklar, kur korumalı mevduatta zorunlu karşılık artışının planlandığını aktarmıştı. Son dönemde, hem kur korumalı mevduat faizlerindeki yükseliş hem de kurdaki artıştan dolayı piyasada oluşan likidite fazlası, para politikasının etkinliğini azaltma riski oluşturuyordu. Merkez Bankası bu etkiyi ortadan kaldırmak için zorunlu karşılık politikasıyla likiditeyi sıkılaştıracak.

ZORUNLU KARŞILIK ORANI NEDİR?

Zorunlu karşılık oranı mevduat kabul eden bankaların bu mevduatlara karşılık olarak TCMB'de bulundurmak zorunda oldukları mevduatların oranıdır ve bu oran TCMB tarafından kararlaştırılır. Zorunlu karşılıklar para politikasını uygulama aracı olarak kullanılabilir.

Eğer bankalar atıl rezervlere sahip değilse, zorunlu karşılık oranı artırıldığında bankalar verdikleri kredileri geri çağırırlar ve bu durum para arzının azalmasına neden olur.

KKM'de zorunlu karşılık uygulanması planlanıyor

 

Faiz kararına piyasalar nasıl tepki verdi?

 

Merkez Bankası faizi yüzde 17.5'e çıkardı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • borsacı21 Temmuz 2023 10:34

    TL limiz tehlikeli madde gibi uçup gidiyor herkes kur korumaya geçmeye zorlanıyor gördügün terden döviz al kur korumaya gel deniyor.halta dövize koşuyor.

  • Mucise Reis : )21 Temmuz 2023 08:22

    çin modeli ile coşucaz diyenlerin, yeni ekonomi nmodeline geçiyoruz diye övügler metiyeler dizmesinide gördük :D adam 1 yıl önce yazdığı yazıları tvde bir bir zıttını demeye başladı :D işte bizleri bu dalkavukçuluk bu noktaya getirdi. yüzbinlerce iktisat, işletme mezunu olan Türkyitemizde Ben ekonomistim diyerek dipsizkuyulara sokanlar yüzüne hep. 30 kat eriyen para birimi var, ne bir otomobil, ne bir iphone, nebir yerli mlii buğday, nede okullarımızda ilim irfan dunyaya yon veren eğitim sistmeinde insanlar... yaa afrikalılar paralarını 50 kat eritse ne olacak ? yıne ak47 alacak dolar ile alacak.  sen ok ve mızrak üretim atölyeni arge-ürge ile değiştirmezsen paranın değerini önemi yok. ilim bilim irgan eğitim ile atölyenı ateşli silahlara çevirir yenilerini üretebilirsin.

  • Mucise Reis ;)21 Temmuz 2023 13:41

    Tufan Bey, her şey harika, mükemmel, sorun yok.Sen Türkiye de yaşamadığın için bilmiyorsun. Yoksa halkulade işler Tufan. Birinin yazmasımı lazım :D bu hayatı yaşamıyor musun sen ?_ uzayda mı yaşıyorsun : )) durum ortada

  • Turkogluturk21 Temmuz 2023 11:02

    Ve halen ayni makamda balli maas alip yasamaya devam ediyor.

  • Tufan 21 Temmuz 2023 11:02

    Birde yazmayı öğrensen!!!