E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıMerkez Bankası’dan değişiklik beklenmiyor---

Merkez Bankası’dan değişiklik beklenmiyor

Merkez Bankası’dan değişiklik beklenmiyor
19 Ocak 2016 - 09:20 borsagundem.com

İş Yatırım yayınladığı haftaya bakış raporunda, piyasada öne çıkan gelişmeleri ve beklentileri değerlendirdi

Merkez Bankası’nın Aralık toplantısında referans gösterdiği VIX ve MOVE volatilite göstergelerinde toplantı sonrasında yükseliş kaydedildi. Dolayısıyla, faiz politikasında sadeleştirmeye gitmek için bu göstergelerde kalıcı düzelme görmek istediğini belirten Merkez Bankası’nın yarınki toplantıda faiz oranlarında herhangi bir değişikliğe gitmesini beklemiyoruz. Beklentilerde bu yönde olduğu için, yarın sürpriz bir karar çıkmaması durumunda TL varlıklar üzerinde bir etki beklemiyoruz. Son dönemde gelişmekte olan ülke benzerlerine göre olumlu ayrışmasına rağmen, Merkez Bankası politikasının TL’yi korumasız bıraktığı görüşünü koruyoruz.

Geçtiğimiz Hafta TL varlıklar GOÜ ortalamasının üzerinde getiri sağladı

TL varlıklarda geçtiğimiz hafta gözlemlediğimiz güçlü göreceli performansı, tarihi yüksek seviyelere genişleyen ıskonto oranlarına (F/K bazında MSCI Türkiye endeksinin ıskontosu %30’a kadar yükselmişti), 2016 ’da BIST için göreceli yüksek kar büyümesi (İş Yatırım 2016 Tahmini Kar Büyümesi : %22) beklentilerine, ve Çin ile ilgili endişeler ile emtia üreticisi Rusya ve Güney Afrika gibi ülke varlıklarındaki sert satışlara bağlıyoruz. 

Makro ihtiyatı tedbirlerde gevşeme olur mu?

Henüz resmi bir açıklama olmamasına karşın bankalara tüketici kredileri ile ilgili getirilen ilave genel karşılık yükümlülüklerinin BDDK tarafından kısmen veya tamamen geri alınabileceği beklentisi hakim. Böyle bir adımın özellikle banka hisseleri ve BIST için tetikleyici olabileceğini düşünüyoruz. Hükümetin Orta vadeli Planda iddialı bir büyüme hedefi koyması ve cari açıkta enerji fiyatları kaynaklı düzelme de bu yöndeki beklentileri destekliyor. Böyle bir gevşemeye gidilirse Vakıfbank ile Yapı Kredi Bankası’nın diğer büyük bankalara göreceli daha olumlu etkilenecekken, Halkbank ise en az olumlu etkilenen banka konumunda.

İran uluslararası sisteme entegre oluyor

Beklentiler dahilinde İran’da normalleşeme süreci hafta sonu varılan anlaşma sonrasında başladı. Bugün İran petrol üretiminde ilk etapta beklendiği üzere 500,000 varil artışa gideceğini açıkladı. İran piyasasının açılmasının ticaret ve yatırım potansiyelleri bakımından orta vadede Türkiye açısından olumlu olacağını düşünüyoruz.

İş Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)