E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMerkez Bankası, ilave zorunlu karşılık yükümlülüğünü artırdı---

Merkez Bankası, ilave zorunlu karşılık yükümlülüğünü artırdı

Merkez Bankası, ilave zorunlu karşılık yükümlülüğünü artırdı
31 Ağustos 2022 - 01:03 borsagundem.com

Merkez Bankası'nın, döviz hesabından TL hesabına dönüşüm için belirlenen oranı tutturamayan bankaların ilave zorunlu karşılık yükümlülüğünün artırılmasına ilişkin kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), zorunlu karşılık düzenlemesinde değişikliğe gitti.

Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğe göre, Türk Lirası mevduata dönüşümde hedef değerlerin güncellenmesine ve tüzel kişi dönüşüm hedefinin de koşul olarak eklenmesine karar verildi.
Döviz hesabından Türk Lirası hesabına dönüşüm için belirlenen oranı tutturamayan bankaların ilave zorunlu karşılık yükümlülüğü artırıldı.

Buna göre, gerçek ve tüzel kişi dönüşüm oranı yüzde 10'nun altında kalan bankalar ilave 5 puan, yüzde 10 ila yüzde 20 arasında olan bankalar ise ilave 3 puan zorunlu karşılık ayıracak.

Tebliğ ile, daha önce sadece bireysel hesapları kapsayan dövizden Türk Lirası'na dönüşümde belli bir oranı yakalama şartı, tüzel kişi yani şirket hesapları için de geçerli olacak.

Uygulama 2 Eylül itibarıyla yürürlüğe girecek.

Merkez Bankası'ndan ticari kredi faizlerini düşürecek karar

Merkez Bankası, bu defa faizi artıracak mı?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Cebimizde ki El31 Ağustos 2022 09:05

    Doları yerinde tutarak veya enflasyon kadar yükselmesine izin vermeyerek Dolarda olanlar kalıcı terste bırakıldı akaryakıt zamları yaptı bunu, tl de olanların da cebinden alındı paraları zamlarla.. Toplu Paranızı hükümetten koruyacak tek şey toprak veya ev.. Yatırım tavsiyesi değildir.

  • Yunus31 Ağustos 2022 08:30

    Akşam yat sabah kalk merkez yeni icat yapmış.

  • Türkoğlu31 Ağustos 2022 08:15

    Güzelim memleketi ne hale getirdiler para bassa başa enf yuzde yyuz oldu hala saçma sapan yollar deniyorlar

  • fatih31 Ağustos 2022 09:06

    adamlar akılsız beceriksiz onu destekleyicileri daha da akılsız ve cahil olunca memleket bu halde normal...

  • borsacı31 Ağustos 2022 07:41

    fedin açıklamasını çok dikkatli okudum adam batan batsın halk katlansın ben faiz artıracagım diyor aksi halede enfasyondan kurtuluş yok diyor bizim merkez parayı basıp basıp dagıtıyor ama asıl darbeyi garip gurebaya veriyor çünkü en çok enfasyondan etkilenen fakirler.fed dogru karar alıyor.bizim fed koltuktan korkuyor.ülke sonra geliyor.

  • borsacı31 Ağustos 2022 07:33

    merkez bankasının tek görevi var TL nin itibarını korumak ama uykuda kaldıgı için unutmuş olabilir bu sebeple dövize yönelim aratarak devam ediyor.

  • Ahmet Deniz31 Ağustos 2022 09:54

    Fakir fukaraya devlet her ay para veriyor. borsada parası olan dövizi olan durumuna göre konuşuyor buna da bereket versin

  • He31 Ağustos 2022 07:28

    İşiniz gücünüz sopa peki kendinize ne diyorsunuz öyleya ben getirmedim bu duruma yöneterek mesela nasıl bir öz eleştiriniz var,tabi varsa??