E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMerkez Bankası faizi yüzde 17.5'e çıkardı---

Merkez Bankası faizi yüzde 17.5'e çıkardı

Merkez Bankası faizi yüzde 17.5'e çıkardı
20 Temmuz 2023 - 14:00 borsagundem.com

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, politika faizi kararını açıkladı. Faiz 250 baz puan artışla yüzde 17,50'ye yükseltildi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) yüzde 15'ten yüzde 17.5'e yükseltti.

Haziran ayı toplantısında faizi 6,5 puan artırarak yüzde 15’e çeken Merkez Bankası’ndan anketlerdeki beklenti politika faizini yüzde 20’ye çıkarması yönündeydi. Ancak anketler her ne kadar 5 puanlık artışa işaret etse de, bazı ekonomistlerin faiz artış beklentisi 2-3 puana kadar gerilemişti.

Para Politikası Kurulu, faiz artırımın yanı sıra, parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları alındığını bildirdi.

Açıklamada ayrıca, "Doğrudan yabancı yatırımlar, dış finansman koşullarındaki belirgin iyileşme, rezervlerde süregelen artış ve turizm gelirlerinin desteğiyle cari işlemler hesabındaki dengelenme fiyat istikrarına güçlü katkıda bulunacaktır" ifadelerine yer verildi.

PPK sonrası açıklama şöyle:

Kurul, dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması, fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin devamına karar vermiştir.

Küresel enflasyon düşerken, halen uzun dönem ortalamalarının ve merkez bankalarının hedeflerinin üzerinde seyretmektedir. Bu nedenle, dünyanın birçok ülkesinde merkez bankaları parasal sıkılaştırma sürecine devam etmektedir.

Ülkemizde, yakın döneme ilişkin göstergeler enflasyonun ana eğiliminde yükselişin sürdüğüne işaret etmektedir. Bu gelişmede yurt içi talepteki güçlü seyir, ücret ve kur kaynaklı maliyet yönlü baskılar ile hizmet enflasyonundaki katılık belirleyici olmaktadır. Kurul, bu unsurlara ek olarak vergi düzenlemeleri ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın enflasyon üzerinde ilave olumsuz etki yapacağını öngörmektedir.

Doğrudan yabancı yatırımlar, dış finansman koşullarındaki belirgin iyileşme, rezervlerde süregelen artış ve turizm gelirlerinin desteğiyle cari işlemler hesabındaki dengelenme fiyat istikrarına güçlü katkıda bulunacaktır.

Politika faizi, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirlenecektir. Enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırma gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirilecektir. 

Kurul, mevcut mikro- ve makroihtiyati çerçeveyi, piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde sadeleştirmektedir. Sadeleşme süreci, etki analizleri dikkate alınarak kademeli olarak devam edecektir. Bu kapsamda Kurul, faiz artırımının yanı sıra, parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları almıştır.

Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve Kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir.

Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede almaya devam edecektir.

Ekonomistler TCMB faiz kararı tahminini açıkladı

 

Ekonomistlerden faiz tahmini: TCMB'nin kararı ne olacak?

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (28)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis : )21 Temmuz 2023 08:24

    ohhhhh ohhhhhhhhh düşmanlar açtlıyor... ohhhhhhhh ohhhhhhhhh dolar 12 liraya indi ohhhh ohhh şimdi 28 oldu. mazot düşüyorrr gabarda petrol bulduk ohhhhhh günde 100 varil çıkıyor, gazda bulduk enerjımız yerli ve milli. otomobiller yollarda zaten elektrıklı. ihalra sihalar gemler vapurlar buzdolapları ohhh

  • xyz21 Temmuz 2023 07:08

    Yalan, dolan ve talan.

  • Nizam20 Temmuz 2023 20:57

    Emekliye bi çare ne olacak emeklinin hali

  • TAMYOBAZSEMİHYUFKACI vibratör MUAMMER21 Temmuz 2023 09:00

    abi ne emeklisi .emekli mutlu jhuzur içinde.7500 maış hiç yoktan iidir.para lazım 15 milon surili afgan efendi gardaşlarımıza .nolcak dişimizi sıkacaz şöle 10 sene kadar zaten sonra onlar sahibi olcak memlektin sen hala emekli falan diyon hauhauhauhauhau emekli akapa ya oy atıp sonra halay çekip nassııı koyuk demedimi .hauahuhauhaau 

  • Kredi faizleri20 Temmuz 2023 18:04

    Hacı kredi faizleri %45 de son 6 aydır merkez neyi acıklıyor kimse bilmiyor zaten kimse niye takip ettigini de bilmiyor. 

  • Az20 Temmuz 2023 16:26

    Çok az hala aynı kafa devam ediyor faiz artırmama istegi.artıracan yoksa bu dolar enflasyon paihalılık durmaz.2.5 puan nedir ya yapacan 20 oldu bitti

  • ciğerci bilal usta20 Temmuz 2023 15:36

    b.a dan 50 milar gelcek mücdeeeeee .şimdi 50 milar diyoz korkunç bi rakam borsanın 3 tavan yapması lazım demekki buda seçim öncesinin gaz bulduk petrol bulduk mücdeeee sine benzedi .asıl dramatik olan yeni mücize ekibin hem tuik rakamcı hem de böle mücdeci olması tüm güveni bitirdi başlayamadan bittiler. bi derviş olamadılar zaten imkansızdı .borsaya bakın 50 milar dolarlık borsa hareketimi hahauhauhahauhau .50 milar dolar geliyoooooo mücdeeeeeee hauhauhauha borsaya bakın ne diyo .

  • Mucise Reis ;)20 Temmuz 2023 15:27

    Allah akılfikir versin. boşu boşuna kasa boşaltıldı. Faiz inadı ile.  şimdi onlarc ayanlış sonrası global doğruya geldınmeye çalışılıyor. ama unutmaki, geçmişte doğru adım atanlar bir gecede görevden alındı.  hiç iyi imaj yok. gerçekten güven vemiyolar. her an bir gece kanun vb değişim çıkabilir. sıfır güven

  • DOĞRU21 Temmuz 2023 09:47

    reisin altında dervişde olsa hiçbirşey yapamaz...

  • ordinaryüs uzman şeracettin çok bilir 20 Temmuz 2023 16:21

    öncelikle güven çok önemli.ne yazıkki bu güven daha ilk gün bitti.tuik rakamları yeni mücize ekibin önüne kondu onlarda kabul etti yani sistem aynı isimler değişik.nebatinin sucu neydi ki.mesela 50 milyar anlaşma ne oldu borsa kaç tavan yapardı bu 50 milyara .demekki balon .karanlık devam ediyor.sistem karanlık içinde tuik ne derse o .diğerleri sadece görsel .işleri bittiğinde gidecek memurlar.derviş gibi olmaları imkansız asla 

  • Real by20 Temmuz 2023 15:25

    Sabredin seçimlerden sonra herkes asgariye endekslenecek

  • kamileoynakbaş20 Temmuz 2023 15:15

    kaççcccınnnnnnn  huraaaaaa altınaaa hucummmmmmmm dolara hucummmmmmm borsadakiler siz bekleyin gardaşlar uhahauhauhauhauhauh aaaaa borsa çöküşe devam ediyo çaktırmadan .hauhauhauha mücize ekip 1 . ayda çöktüler.bi derviş olmaları imkansızdı .tuikçi oldular daha raat ay sonu tuik ne isterlerse yazacak nassısa .hauhauhuhauhu uhuhauhuha 

  • borsacı20 Temmuz 2023 15:04

    TL yi batırıcı darbe vurdu zaten reisin kapıya koyacagını bildigi için faiz artıramazdı.

  • azmi20 Temmuz 2023 14:46

    Faiz artmazsa , kur artar. Ara malları ithalatına ödenen para artar. İhracat pahalılanır. AB talebi azalabilir. Borsa yükselebilir. KKM ye taleb azalabilir ,kredi faizleri azalabileceğinden talepler karşılanabilir. Kendi kendime düşünüyorum , yatırım tavsiyesi diye almayın ha.. :D  :D 

  • HÜSEYNİ KALKANOV20 Temmuz 2023 14:36

    MB azar azar böyle yılsonuna kadar artırıp faizleri %30-45 arasına getirecektir.

  • Badem Whatsapp group20 Temmuz 2023 14:31

    Hafize Hanım, bir whatsapp grubundan soz ediliyor, danısmanların yonettigi buyuk doviz hareketlerinden once hareketi haber veren. Sizde kur dengesi icin o whatsapp grubuna uye olursanız, malum danısmanlar devaluasyon olmadan once bilgi veriyorlar kısıtlı bir zumreye boylece sizinde haberiniz olur devaluasyon olacagı zaman

  • AHMET ÖZBİLEN20 Temmuz 2023 14:26

    Millet kerizmi ki bu faize dövizini ve altınını bozdurup yatırsınlar.Enayi arıyorlar resmen.Şimdi sıra borsada satıp çıkmak.çünkü mayıs ayından beri güzel paralar kazanıldı realize etme zamanı.

  • sıtkı çok sıkılgan20 Temmuz 2023 15:09

    amed abi satma abi sen borsada lazımsın abi .çöker borsa sen çıkarsan abi .nolur abi çıkma el at hatta ralli apsın borsa abi .

  • kaportacı salim usta sanayiden20 Temmuz 2023 14:25

    temkinkli gidiyolar.ülkedeki 10 mi,lyon emeklinin hayatını sefalete çevirdiler şimdi temkinli gidiyolar .yazık derviş geldiğinde ilk gün daha bütün kaos güvensizlik bitmişti .güven çok önemli.ne yazık bu yeni mücize ekip tuik rakamlarıyla ülkeyi sefalete sürüklemekte hızlanacaklar.sonra ver elini vıjjj amerika ingiltere dicekler.biz gene burada 100 yılın tarihi karanlığına gömülmüş olacağız .yazık .

  • Hafize Badem20 Temmuz 2023 14:23

    Hafıze Hanım sizden once faiz kararını dun aksam malum gazetelerin yazarları acıkladı zaten. Size zahmet olmus. Sizde oran kac olacak malum gazete yazarlarından mı ogrendiniz?

  • Esat esat20 Temmuz 2023 18:24

    Hafize değil Gaye😀😀

  • SAMİ TEKERİEZMEZ20 Temmuz 2023 14:22

    Gaye hn iki ay oldu hala basının karşısına çıkma cesaretini malesef gösteremedi.hemen hemen her şeyi uzaktan kumanda ile yönetmektedir.ne olacak bu işin sonu.

  • DOĞRU21 Temmuz 2023 09:50

    merkez başkanının hiçbir yetkisi yok herşey tepeden yönetiliyor,askeri mantık...

  • Ahmet Özbir20 Temmuz 2023 14:20

    Nas yok, Fes var. tak kafana, haydi oyna

  • ALİ HAYDAR YILDIRIM20 Temmuz 2023 14:17

    Ben neden bu faize para yatırayım yıllık dövizden iki ayda %35 kazandım, hisse senetlerinden iki bilemedin üç günde kazanırım .....

  • Kaçan Grup 20 Temmuz 2023 14:16

    hala akılları başlarına gelmemiş. faiz sebeb enflasyon neticedir gencolar

  • KEMAL TABANCASIBÜYÜK20 Temmuz 2023 14:13

    Bu kadar yaygaranın sonucu bumu idi.Bir hışımla bunları bizlere ithal ettiler ve algı operesyonları yaptılar fakat maya sanki tutmadı gibi.döviz aynen yükselmeye devam edecek KKM faizlerde %100 yakında gelir borsada çöküş yaklaşıyor bunlar son günleriniz bence.

  • Turkogluturk20 Temmuz 2023 14:10

    Demekki neymis simsek de gelse antranor degismeden ol mazmis.simsek icin kuryarici diyenlere kapak olsun.