E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMerkez Bankası faizi yüzde 15'e çıkardı---

Merkez Bankası faizi yüzde 15'e çıkardı

Merkez Bankası faizi yüzde 15'e çıkardı
22 Haziran 2023 - 14:00 borsagundem.com

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası faiz kararını açıkladı. Merkez Bankası politika faizi yüzde 8'den 15'e yükseldi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Hafize Gaye Erkan Başkanlığındaki ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısını gerçekleştirdi. PPK, politika faizini (bir hafta vadeli repo faiz oranı) yüzde 8,50 seviyesinden yüzde 15 seviyesine yükseltti. Piyasada beklentiler yüzde 15 ile 40 arasında değişim gösteriyordu.

PPK metninde 'kademeli' artırım mesajı

Toplantı sonrası yayımlanan PPK metninde şu değerlendirmeler yapıldı:

PPK sonrası yapılan açıklamada; parasal sıkılaştırmanın gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirileceği mesajı verildi.

Para Politikası Kurulu (Kurul) politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 8,5’ten yüzde 15 düzeyine yükseltilmesine karar vermiştir.

Kurul, dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması, fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin başlamasına karar vermiştir.

Küresel ekonomide enflasyon düşerken, halen uzun dönem ortalamalarının çok üzerinde seyretmektedir. Bu nedenle, bütün dünyada merkez bankaları enflasyonu düşürmeye yönelik tedbirler almaktadır.

Ülkemizde, yakın döneme ilişkin göstergeler enflasyonun ana eğiliminde yükselişe işaret etmektedir. Bu gelişmede yurtiçi talepteki güçlü seyir, maliyet yönlü baskılar ve hizmet enflasyonundaki katılık belirleyici olmuştur. Kurul, bu unsurlara ek olarak fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın enflasyon üzerinde ilave olumsuz etki yapacağını öngörmektedir.

Kurul politika faizini enflasyonun ana eğiliminin gerilemesini ve orta vadede yüzde 5 hedefine ulaşmasını sağlayacak parasal ve finansal koşulları oluşturacak şekilde belirleyecektir. Enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırma gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirilecektir. Enflasyon ve enflasyon eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve TCMB, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir.

Parasal sıkılaştırma sürecinin başlaması ile para politikasının etkinliği artacaktır. Bununla birlikte, fiyat istikrarının sürekliliğini sağlamak hedefiyle, TCMB cari dengeyi iyileştirecek stratejik yatırımları desteklemeye devam edecektir.

Kurul, mevcut mikro- ve makroihtiyati çerçeveyi, piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde sadeleştirecektir. Sadeleşme süreci, etki analizleri yapılarak kademeli olacaktır.

Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede almaya devam edecektir.

Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır.

Faiz kararı sonrası piyasalarda son durum

 

Borsada yükseliş yüzde 2'yi aştı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (61)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • borsacı23 Haziran 2023 10:44

    ekenomist diyorki kaosa hazır olun kendinizi korumak için dövize geçin TL kalırsanız sizi soyarım diyor.

  • xyz23 Haziran 2023 10:21

    Ulan soysuz baran ti. Ayağına taş deyse benden bileceksin. Demekki sende iyi tıravma yaratmışım. Senin ilacın bende.

  • Ssk Emekli 23 Haziran 2023 10:13

    Prim günü az olanla çok olan aynı maaş olurmu kademeli olması gerek ozaman adalet olur acil intibak bekliyoruz biz arada ezilecegizmi hep

  • Yakup23 Haziran 2023 10:54

    9800 gun prim odedim.esim 5000 gun ile.sonuc ikimizde ayni maad.musluman adaleti

  • baran23 Haziran 2023 06:11

    Yerli, milli, mukaddesatçı ve dinci iktidar Allah'ın nas'ına savaş açtı. iktidardan beslenen sòzde tarikat ve besleme şeyh ve hocalardan gık çıkmıyor. Sevsinler sizin Allah ve peygamber sevginizi. Herşeyiniz sahte. Sizin herşeyiniz para ve ticaret olmuş.

  • Mucise Reis : )23 Haziran 2023 11:54

    Bende Baran akıllandı, galiba taikattan ayrıldı diye düşündüm. Allah kurtardı sanmıştım. :D Sözde bozkurtçu geçiniyor Baran ama harbi bozkurt abileri gibi et yerine, makarna yiyior ha bire :D arkadaş kurt makarna yer mi? :D  Et yer... Türk Yemek kültürü bile değişti  25yılda, böyle giderse Yemek kültürümüzde anca ekmek ve çeşitleri olacak :D yeni hanım kızlarımız et yemeği yapmayı bilmiyor, evlere alamadıkları için aileleri... Aşağıda kudurmuş gene akrep misali kendi kendini sokuyor Baran havhavı :D...

  • baran23 Haziran 2023 08:23

    Karaktersiz xyz  çapsız soytarı bunlar daha iyi günlerin.  Allahsız köpek seni burada aklı sıra Müslüman görünmeye çalışıyo.  Fetoşçu it.

  • Kazım22 Haziran 2023 23:55

    Faiz hiç düşmeseydi dolar 7 liradan 25 lira olmazdı. Şimdi en fazla 10 lira olurdu. Ekonomist istifa etmeli.

  • Okuyucu 22 Haziran 2023 20:29

    Faizin yüklenmesine üzüldüm. Boyun eğilmeyecekti. İthalat ve ihracat yasaklansın yeterdi.

  • xyz22 Haziran 2023 18:54

    baran, KODUŞ, AHMET ÖZBIR, AHMET ÖZBILEN vb. hani nas vardı ne oldu. Allah'ın kanunlarına ve ilahi emrine ne oldu.

  • ...23 Haziran 2023 08:43

    Makarnalarini yesinler baslarlar.almanya bizi kiskaniyor aya gidiyoruz.imf ye borc verdik.napacan pudra sekerinin yan etkisi hayal dunyasinda gezinme.

  • borsacı22 Haziran 2023 18:31

    doları alan sade vatandaş degil hökümet ve adamları çünkü onlara daha önce bilgi sızıyor ülke soyulup sogana çevirene kadar soy babam soy ye babam ye dünya sultan süleymana kamadı kamaz amülede kamayacak.

  • Baran22 Haziran 2023 18:25

    Faizler sıfır olsun! Enflasyon sıfır olacak! Faiz artışları ekonomiyi çökertir! Faiz neden, enflasyon sonuç!

  • yatırımcı23 Haziran 2023 08:08

    Tamam

  • Ali 22 Haziran 2023 17:16

    Bu ülkede en zor şey borsada banka hissesi almak. Kalp krizi geçirmek, ve iflas etmek istemeyen varsa sağlığı için temkinli olmalı.

  • Mithat Topcu22 Haziran 2023 17:06

    dis mihraklarin oyunu bu. reisciyiz sonuna kadar arkasindayiz yeni ekonomi ekibi cok basarili Allah yar ve yardimcilari olsun

  • ...23 Haziran 2023 10:56

    Misafir okudugun kitapta enflasyon hakkinda ne yaziyor

  • Veron22 Haziran 2023 20:17

    Senin gibi adamlar oldukça bu ülke düzelmez beyin olsa sende böyle konusmszdın

  • misafir22 Haziran 2023 18:58

    ﴾278﴿ Ey iman edenler! Allah’tan korkun ve gerçekten iman etmiş iseniz faizden kalanı bırakın.﴾279﴿ Bunu yapmazsanız Allah ve resulü tarafından size bir savaş açıldığını bilin. Eğer tövbe ederseniz, haksızlık etmemek ve haksızlığa uğramamak üzere anaparanız sizindir. bakara suresine ne diyeceksiniz acep.

  • baran22 Haziran 2023 16:50

    Demek ki faiz yükselince dolar düşmüyormuş!  Bankaların ve marketlerin tehdidi altındayız angut sürüsü hala anlamıyor.  Banka sahipleri getirdikleri sendikasyon kredilerinden katlamalı karlar eide edip adeta devlete ortak olmaya çalışıyorlar. Bütün mesele bu niye anlamıyorsunuz angut sürüsü?

  • He?22 Haziran 2023 19:18

    Ne arttırdın o zaman birader

  • veri22 Haziran 2023 18:22

    seviyesiz...

  • Bir dost22 Haziran 2023 16:40

    Her sey para için, gerekirse tüm inanç biter. İngiliz ve abd vatandaşları faiz lobisinin merkez üssü nde talim etmişler, Daron acemoğlu yerden yere vurulmuştu.

  • zozo22 Haziran 2023 16:33

    beter olun beter...

  • kılıç22 Haziran 2023 16:21

    piyasa faizleri yükselişe geçti odeabank aylık mevduatı 43 çekti.

  • Hoca22 Haziran 2023 16:17

    Ahir zaman alametleri. Dinden döndü halife denilen zat

  • Mucise Reis : )22 Haziran 2023 16:06

    din ile devlet yönetimi ve sonuç. Faiz haram..Nas var diyerek global ekonomistleri devre dışı bıraktık. 80 milyar dolar eksi kasa. 125 milyar usd kurkorumalıda döviz karşılık yedek akşe sıfır, ekonomi ortada... devletler faiz arttırdı biz düşürdük ne oldu ? tl düşerken usd euro arttı makas  25 kar oldu. TL eridi birikimler çöp oldu... bu neye benzer ? Cuma mübaret gün islam adına ben cuma tatil yaparım ülkecei pazar günü açık çalışır borsam, bankalarım ekonomik pıyasam gibi  globale ters adımlar :D yani iktisad globdir. ekonomi globaldir, dinle, imanla, kutsal kitaplarla  her millet , her inançlı farklı din mensubu bunlardan bağımsı zolmalı. kurumlarıda bağımsız olmadı. reçete ağır oldu. ama bişe çözülmedi daha. sorunlar buzdolabında dondurucuda, umarız elektrıkler kesilmez buzlar çözülmezde, tek tek sorunları masaya alır biz kontrollu buzları çöer çözümleriz sorunlarıda...

  • Ali23 Haziran 2023 09:28

    Baran ve sen baya garip bir ikili oldunuz. İki zıt kutup.Seçimden sonra dolar %27 artmış. Hisselerde bu oranda erimiş. Gerçek bu! Borsayı artık düzeltmeleri lazım. Mevduat gelsin diye bekleyenlerin hisse değerleri çok düştü. Anlamıyorum borsada ki para nakit değil mi?

  • xyz22 Haziran 2023 18:48

    Mucise Reis : ) gardaş benim adımı kullanan bu çakma ve kendini bilmez adi insanlara aldırış etme. Yel kayadan ne alabilir. Bunların alayı ezik insanlar.

  • xyz22 Haziran 2023 16:47

    Geri zekalı sersem ve aptalsın şimdiye kadar yüksek faiz verseydi  dolar 35 tl olacaktı. Demek ki piyasaların istediği faiz  cümlesi senin gibi aptlların cebini boşaltıp kukla gibi öttürmek için kullanılan slogandır.  Aptal oğlan bundan sonra alırsın ucuz krediyi!  Ben hayatımda böyle sersem birini daha görmedim. Salağın ciğerini sökecekler bu sırıtoyor  Gerçi bu eksantriğin ne olduğu da meçhul.

  • KUR/FAİZ/BORSA=ENFLASYON22 Haziran 2023 16:03

    Faiz, kurları düşürmek için arttırılmadı mı? Tüm tuşlara bastılar hepsi artıyor.

  • Yorumum22 Haziran 2023 14:43

    Bir kerede alınan kararları eleştirmeden tüm argümanlar ile destek olun yahu bu xbankı anlamıyorum. Daha ne olması gerekiyor. 20 yıldır neyi bekliyorlar neyi elde edemiyorlar yeter ya yeter gerçekten.

  • Ali22 Haziran 2023 18:43

    An itibariyle iş 53 cent, Akbank 77 cent??? Banka yöneticileri ne düşünüyorlar.Bu ülke ve borsada rızkını değerlendiren insanlar bunu mu hakediyor?

  • Yorumum22 Haziran 2023 16:48

    Milletin gösterdiği azim kararlılık ve feraset bu sistemi yönetenlerde olsaydı herkes hissesine sahip çıkardı. Bankalar yürümeden yürümüyor. Borsa fiyatları fk ların hepsinin yalan olduğunu düşünüyorum. Centlerle fiyatlanan bankalara aferin mi diyeyim? Daha mı düşürün bu fiyatlar pahalı mı diyeyim? Tabiki itiraz edeceğim.KKM ye mevduata yatırım yapanlar garanti para ile paralarını katlarken biz perişan oluyoruz. Hedge ve robotlarla kazançlarına kazanç katanlara laf söylemiyorsunuz. Şimdiki kararları eleştiriyorsunuz. Bende düzelmesini istiyorum. Ne yapalım. Hapsolduk kımıldayamıyoruz. Doları olanlar, gurbetçiler karlı çıkıyor. Biz ise hem alınan kararların yükünü çekiyoruz hemde mağdur oluyoruz. Borsada paramız pul oldu. Artık bu sistemsizlik düzelmeli. Topyekûn seferber olmaktan başka çaremiz yok.

  • Borkolok22 Haziran 2023 16:21

    Faiz dinen haram, nas ortada. Kuran'a mi karşı gelelim akpyi savunmak için

  • ...22 Haziran 2023 15:41

    Ben giren kaziktan memnun degilimhosuna gidiyorsa senin tercihin.

  • Turkogluturk22 Haziran 2023 15:36

    Dunya duzdur diyenlere destekmi olalim.ne soylediysek tersini yapanlar yuzde 5 lik enflasyonu yuzde 200 yaptilar.destekleriniz sayesinde.

  • Cubbeli Ahmet22 Haziran 2023 14:38

    Oglum kapatin la merkez bankasını bosuna masraf yapmayın onla imam hatip lisesi yapın memlekete imam lazım,  ne gerek var merkez bankasına. Ingliz Memed le falan yurumez atomcu nebati geri gelsin

  • E.g.22 Haziran 2023 14:32

    %15 ARTIŞ YAPILIP %23,5 SEVİYESİNE YÜKSELTILSE DÖVİZDEKİ YÜKSELİŞ DURURDU

  • borsacı22 Haziran 2023 14:24

    sagnak şekilde zam bekliyorum döviz alıp yan gel yat devri 

  • Ekonomist22 Haziran 2023 14:24

    Ben demiştim

  • halim22 Haziran 2023 14:22

    Öyle bir akıl tutulması ve bağnazlık ki 27 ay boyunca MB'nin faiz artırarak para kaybına karşı müdahale edilebilrliği engellenmiş. Akıl alır gibi değil,

  • Ahmet 22 Haziran 2023 19:28

    Ekonomist geçinip aniranlar vardı piyasada ne oldu şimdi sormak lazım

  • xyz22 Haziran 2023 16:59

    Faiz artırarak değer kaybı engellenmiyor!  Yok öyle bir şey.  Bak faizle açıklanır açıklanmaz dolar kıpırdanmaya başlandı. Akıl tutulması falan bırak bu işleri.  Ortama göre ellerinden geleni yapıp bu faiz  dolar ikilemini kontrol edilmeye çalışılıyor.  Dediğin gibi faiz artırsaydılar 35 tl. dolar görürdün  Sırf muhalefet olmak için kuru gürültü yapmayalım. 

  • ...22 Haziran 2023 15:37

    Niyeki halk secimde ona oy verdi.

  • haramzadeler22 Haziran 2023 14:19

    faiz düşecek diye anıranlar nerede ???

  • baran22 Haziran 2023 17:00

    png kına yakacak neredeyse haramzade köpek. Beleş yaşamaya alışmış koloni köpeği

  • astor22 Haziran 2023 15:39

    DOLAR DÜŞSÜN DUASINA CIKTILAR. 50 KURUŞ DÜŞER HALAYA CIKARLAR.

  • Mustafa Bıyıklı22 Haziran 2023 14:14

    Fan fini fin fon... :-*  :-*  :-* 

  • Devran22 Haziran 2023 14:11

    çok iyi karar... borsa uçar bence...

  • astor22 Haziran 2023 15:42

    DOLAR UCARSA BORSADA UCAR.

  • Emekci22 Haziran 2023 14:11

    Demekki neymis? Faiz enflasyon arasindaki ilişkiyi bilmeyen cahilleri merkez bankasi başkanı yapmamak lazımmış. Bir Nas mas, hep aynı tasmış

  • yatırımcı22 Haziran 2023 14:36

    farketmiyorki adamı yine ödüllendirdiler. bu sefer BDDK başkanı oldu. ne iş olsa yaparım modunda güzel bir atama ve bürokrasi sistemi var.

  • YUSUF KALEKAPISI22 Haziran 2023 14:10

    MB faizi % 15 yaptı bir çok borsa uzmanı eğer faizler % 25-30 olmaz ise borsayı yükseltip çakacaklar demiş idi.bakalım olacak mı ...bence de olacak borsa sert düşecek ve döviz yükselecektir.

  • kılıç22 Haziran 2023 14:10

    kovulmaktan korkmuşdur .

  • Turkogluturk22 Haziran 2023 14:09

    Bu saatten sonra istedigini ye dedi doktor.Birisinin cikip yanlis biliyorm7sum deyip ozur dilemesi laxim

  • Mucise Reis : )22 Haziran 2023 14:08

    Bu nasıl iş ? bakan görevden alınmalı... faizler arttırılıyor, enflasyon düşmez... faiz nedendir.. enflasyon sonuç.. faiz arttışı bu mantıkla, enflasyonu azdıracak :D  nereden.. nerere.. ben ekonomistim diyenler yalancı mı ? haşaaa taş yağacak taşşş başımıza....

  • Turkogluturk22 Haziran 2023 15:38

    Dūn dündür bugün bugūndūr.merak etme bak suriye misir politikalarina .

  • borsacı22 Haziran 2023 14:08

    nas suresi ve ekenomist emirleri geçilmedi.çünkü kovar diye korkmuşdur dövizi uçurdu  TL ertiyor dövizciler dövize koşun dedi.

  • Mucise Reis : )22 Haziran 2023 14:04

    Sana bana ne oluyor ? NAS var kardeşim nedir bu zırvalık :D

  • Vtdş24 Haziran 2023 09:47

    CHP nin papağanları iyiki bir NAS kelimesi öğrendiniz CHP kulağınıza ne söylese hep bir agızdan onu söylüyorsunuz