E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiMerkez Bankası, enflasyonun nedenlerini açıkladı---

Merkez Bankası, enflasyonun nedenlerini açıkladı

Merkez Bankası, enflasyonun nedenlerini açıkladı
04 Ekim 2023 - 10:06 borsagundem.com

TCMB, Aylık Fiyat Gelişmeleri Raporu'nda eylül ayında düşen enflasyonun nedenini açıkladı. Rapora göre, TL'de yaşanan değer kaybı, ücret artışı ve vergi düzenlemeleri kaynaklı gecikmeli etkiler TÜFE'nin gerilemesinde belirgin sebepler arasında gösterildi.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) eylül ayına ilişkin Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) aylık bazda yüzde 4,75, yıllık yüzde 61,53 arttığını açıklamasının ardından TCMB'nin Fiyat Gelişmeleri Raporu da yayımlandı.

Rapora göre, Türk lirasındaki değer kaybı, ücret artışı ve vergi düzenlemeleri kaynaklı gecikmeli etkiler zayıflarken aylık fiyat artışları hizmetler ile alkol-tütün dışında kalan gruplarda yavaşladı.

Mevsimsellikten arındırılmış verilerle incelendiğinde, B ve C endekslerinde aylık artışlar önceki aya göre gerilerken, fiyat artışları, B endeksini oluşturan gruplardan işlenmiş gıda ve temel mallarda bir önceki aya kıyasla belirgin şekilde yavaşlarken hizmette yüksek seyretmeye devam etti.

Yıllık tüketici enflasyonuna katkılar incelendiğinde, bu dönemde hizmet, alkol-tütün-altın, gıda ve temel mal gruplarının katkıları sırasıyla 2,09, 0,51; 0,32 ve 0,21 puan artarken ,enerji grubunun katkısı 0,54 puan düştü.

Hizmet fiyatları eylül ayında yüzde 7,88 yükselirken, grup yıllık enflasyonu 6,89 puan artışla yüzde 86,46 seviyesine ulaştı. En belirgin aylık artış bir önceki aya benzer şekilde yüzde 15,23 ile ulaştırma hizmetlerinde gerçekleşti.

Bu gelişmede, akaryakıt fiyatlarındaki yükselişin yansımaları ulaştırma hizmetlerinde etkili olmaya devam ederken, okulların açılmasına bağlı olarak servis ücretlerinde yüzde 65,44, demir yolu ile şehirler arası yolcu taşımacılığı fiyatlarındaki yüzde 17,73 artış kaydedildi.

Kira alt grubunda, son dört aydır gözlenen artış eğilimi güçlenerek aylık artış yüzde 9,52 olurken, yıllık enflasyon yüzde 95,03’e yükseldi.

Diğer hizmetler alt grubunda fiyatlar yüzde 8,46 yükselirken, okul ve üniversitelerin açılmasına bağlı dönemsel etkiler neticesinde eğitim hizmetleri yüzde 30,27 artışla öne çıktı ve üniversite eğitim ücretlerinde bu dönemde yüzde 127,72 ile yüksek artışlar izlendi.

Lokanta-otel fiyatlarında yüzde 4,15 olan aylık yükseliş, temelde gıda fiyatlarındaki yavaşlamanın etkisiyle yemek hizmetlerine bağlı olarak bir önceki aya kıyasla güç kaybetse de yüksek seyrini korudu.

Temel mal grubu yıllık enflasyonu 1,26 puan yükselerek yüzde 53,23 olarak gerçekleşirken, fiyat artışları alt gruplar genelinde yavaşladı. Yıllık enflasyon dayanıklı mal (altın hariç) ile giyim ve ayakkabı alt gruplarında yükselirken, diğer temel mallarda bir miktar geriledi.

Dayanıklı mallarda fiyatlar yüzde 2,58 artarken, otomobil fiyatları yüzde 0,23 ile yataya yakın seyretti. Beyaz eşya yüzde 7,48 ve mobilya yüzde 6,42 ile fiyat artışlarındaki gücünü korudu.

Diğer temel mallar alt grubunda fiyatlar yüzde 2,66 ile daha ılımlı yükselirken, kişisel bakım ürünleri, konutun bakım ve onarımı için malzemeler ve ev ile ilgili temizlik malzemeleri öne çıkan kalemler oldu. Giyim ve ayakkabı alt grubunda fiyatların yüzde 2,51 artış kaydetmesiyle yıllık enflasyon yüzde 31,36 oldu.

Enerji fiyatları yüzde 3,83 arttı

Enerji fiyatları eylül ayında yüzde 3,83 artarken, grup yıllık enflasyonu 3,78 puan azalarak 10,25 seviyesinde gerçekleşti. Grup aylık fiyat artışında, ham petrol başta olmak üzere uluslararası enerji fiyatlarındaki yükseliş belirleyici oldu. Bu görünüm altında, katı yakıtlar, tüp gaz ve akaryakıt kalemleri sırasıyla aylık bazda yüzde 6,11, 5,93 ve 4,62 artış kaydetti. Şebeke suyu fiyatları eylül ayında yüzde 4,42 olan yüksek artışını sürdürdü.

Gıda ve alkolsüz içecekler grubu fiyatları eylül ayında yüzde 3,32 artarken, yıllık enflasyon 2,28 puan yükselerek yüzde 75,14 oldu.

Yıllık enflasyon işlenmemiş gıdada 2,53 puan artışla 96,17’ye, işlenmiş gıdada 2,15 puan artarak yüzde 59,95’e yükseldi. Mevsimsellikten arındırılmış veriler, taze meyve sebze fiyatlarının sebze fiyatları öncülüğünde yavaşladığına işaret etti.

Bu dönemde, taze meyve ve sebze dışı gıda grubunda genele yayılan fiyat artışları görüldü.

Yumurta, şeker, kuruyemiş, çiğ süt fiyat artışının sarkan etkilerine istinaden süt ile süt ürünleri, katı-sıvı yağlar ve kırmızı et fiyat artışları ile dikkati çekti. Diğer taraftan ekmek ve tahıllar kalemindeki fiyat artışları son iki aya kıyasla yavaşladı.

Alkollü içecekler ve tütün ürünleri grubunda fiyatlar yüzde 10,03 yükselirken, yıllık enflasyon 15,18 puan artışla yüzde 67,16 olarak gerçekleşti. Bu gelişmede, yüzde 11,08 olan tütün ürünlerindeki üretici firma kaynaklı fiyat artışları belirleyici oldu.

Yurt içi üretici fiyatları eylül ayında yüzde 3,40 artarken, yıllık enflasyon 1,97 puan azalışla yüzde 47,44 oldu.

Ana sanayi gruplarına göre incelendiğinde, aylık bazda en belirgin artış küresel enerji emtia fiyatlarındaki yükseliş kaynaklı olarak yüzde 6,12 ile yurt içi enerji fiyatlarında kaydedildi.

Diğer taraftan, ara mallarında aylık fiyat artışı yüzde 1,92 ile önemli ölçüde yavaşladı. Aylık fiyat gelişmeleri sektörler bazında incelendiğinde ise tütün ürünleri, suyun arıtılması ve dağıtılması, ham petrol ve doğal gaz, diğer madencilik-taş ocakçılığı, diğer mamul eşyalar, rafine edilmiş petrol ürünleri, elektrik-gaz imalatı, kömür ve ağaç ürünleri sektörleri fiyat artışlarıyla öne çıktı.

Yıllık enflasyon yüzde 61.53 oldu

 

İTO açıkladı: İstanbul'da aylık enflasyon yüzde 5.46

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • borsacı05 Ekim 2023 08:30

    sürekli para basmak en büyük nedendir.ayrıca ücret adaletsizligi akp li vekillerin  3.4 yerden maaş alması 600 vekilin mecliste ne işi varda bu tosuncukları sürekli tatilde yaparak besliyoruz.adamar maaşla da doymuyor iş takiplerinden okkalı paralar tırtıklıyor bu ülkeye hizmet için degil vekillik ranta dönüşmüş.

  • büyük düzeltici 05 Ekim 2023 07:33

    merkez enteresan eflasonun sebebi bizce halkın 3 öğün yemek yemesi .akapa rejimi üyeleri diyor ya yemek az yiyin .tek  suçlu halkın yemek yeme sidir.günde 1 öğün oda az öğün yemeli bakın şakkanadak şak şak necati açıklar yakında zaten bi günde efason fazlan kalmaz hauhauhauhahahau 

  • azmi04 Ekim 2023 19:49

    Bir ülkede aylık enflasyon % 10 ise ( 2023 Temmuz ve Ağustos ayları ) yıllık değil , aylık...ne diyeyim :(  :( 

  • Ekonomist04 Ekim 2023 15:48

    Türkiye'de Enflasyon ile mücadelede Öncelikli ve Önemli REÇETE: 1-  Tam rekabet piyasası için düzenlemeler. Örgütlülerin desteklenmemesi. 2-İhracat ve iç tüketime yönelik Üretimin artırılması, Temel gıdada olası kriz ve riskte planlı stok. 3-Şeffaflaşma, Vergi reformu ve adaleti.  Kayıt dışı ekonomi önleme 

  • Hayri04 Ekim 2023 12:02

    Bir kere enflasyon %120, o yuzden bu rapor çöp

  • Bagkur Prim borclarının silinmesi04 Ekim 2023 11:43

    Kardesim odenmemis bagkur prim borclarını silinmesine izin verin kardesim hastaneye gidemiyoruz. Suriyeli bedavadan gidiyor biz Turk vatandasıyız hastanaye gidiyoruz Bagkur borcunuz var diyorlar. Zaten odeyebilsek oderiz odenmeyen borcları devlet silsin lutfen

  • Mucise Reis ;)04 Ekim 2023 18:20

    6620 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 2002/3654 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının eki Kararın geçici 77. maddesinde yer alan tarih 31.12.2023 olarak değiştirildi. Böylece Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borcu olanlar 2023 yılı sonuna kadar devlet hastaneleri ve devlet üniversitesi hastanelerindeki sağlık hizmetlerinden faydalanmaya devam edebilecekler.

  • Ahmet bey04 Ekim 2023 11:41

    Yurtdısındaki Turklere verdiginiz sozler nolucak? Hani emekli maası alabilecektik. Kandırıldık resmen

  • Mucise Reis ;)04 Ekim 2023 11:04

    "Faiz neden, enflasyon sonuç" bununla ilgili bir çıkarım koskoca merkez bankası raporunda göremedim. Merkez bankası uzmanları cahil mi _? neden asli nedenlri raporlarına yazmıyorlar ? Merkez bankası yöneticilerini diplomalarından şüpheliyim. Pehlivan olsa yönetimde daha iyi yönetirdi :D gerçekten bu ülkede garip şeyler görüyoruz.  :D 

  • Mucise Reis ;)04 Ekim 2023 10:19

    Hala raporlar saçma ve eksik. siyasi baskıyı üzerinde hiç bir kurum atamıyor. Doğru/Yanlış diyemiyor. çünkü ya göreve son, ya farklı alana atama oluyor. Yanlış engellenmiyor... ör: Eğitim öğretim harcamaları arttı.. Yahu SEKA yok... neden yok ? 85 milyon insan, 20 milyon öğrenci olan bir ülke, kendi kağıdını, üretemez mi ??? :D Allah akıl fikir versin. Sadece kağıt üretsen otomatikman eğitim öğretim masrafı düşecek.... ambalaj ve paktleme , nakiyetede koliler vb düşecek... Yerlileşen bu alanda ithalat azalacak.. ithalat düşmesi, milliyeşmeye yol açacak. TC de yeni iş sahaları ortaya çıkacak işsizlik düşecek, içsel büyüme oluşacak... bu kadar basit denklemleri göremeyen, kurumlar yüzüne, görevide görevden alan siyasiler yüzüne bu ekonomik kriz asla ve asla bitmez. Doğru konuşan gören işini helalinden yapanlar gelmeden çözül gelmez.