E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMENA borsaları ve piyasalarda gelişmeler---

MENA borsaları ve piyasalarda gelişmeler

MENA borsaları ve piyasalarda gelişmeler
10 Aralık 2014 - 16:52 borsagundem.com

Çin’de ÜFE ve TÜFE verileri sonrasında teşvik düşünceleri artmaya başladı

''Çin’de ÜFE ve TÜFE verileri sonrasında teşvik düşünceleri artmaya başladı…
 
Bugün Çin’de Kasım ayı ÜFE ve TÜFE rakamları açıklandı. ÜFE yıllık bazda beklentilerin üzerinde yüzde 2,7 gerilerken, enflasyon ise beklentilerin altında yüzde 1,4 artış gösterdi. ÜFE Kasım ayında en bu yılın en büyük gerilemesini gösterirken, TÜFE ise gerilemeye devam etti. Dünkü büyük düşüşün ardından Çin Shanghai Composite endeksi gelen ekonomik veriler sonrası hükümetin teşvikleri artıracağı beklentisiyle birlikte bugün yüzde 2,93 primli işlem gördü.
 
Yurtiçinde ise 3.çeyrek büyüme rakamları açıklandı. Türkiye ekonomisi bu yılın 3.çeyreğinde geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 1,7’lık bir büyüme gerçekleştirdi. Piyasa beklentisi ise yüzde 2,8 büyüme olacağı yönündeydi. Aynı zamanda Merkez Bankası başkanı Erdem Başçı konuşması da piyasalar tarafından yakından takip edildi. Başçı yaptığı konuşmada enflasyonun önümüzdeki yıl yüzde 5’e oldukça yakın bir seviyede gerçekleşmesinin mümkün olduğunu ve parasal politikada sıkı duruşun devam edeceğini söyledi. Büyüme verisi sonrasında değer kaybeden Türk lirası Başçı konuşması sonrası değerlendi.
 
Rusya’da haftalık enflasyon yüzde 0,3 düzeyinde sabit kalırken, yıl başından bu yana haftalık bazda enflasyon yüzde 8,5’ten yüzde 8,9’ayükseldi. Yarın Rusya’da faiz oranları açıklanacağı için oldukça kritik bir gün olabilir. Piyasa beklentisi Rusya Merkez Bankası’nın faiz oranını yüzde 9,50’den yüzde 10’a çıkaracağı yönünde.
 
İki gündür dolarda yaşanan değer kaybıyla birlikte dolar karşısında değerlenen gelişmekte olan ülke para birimleri bugün ise dolar karşısında karışık bir seyir izlemektedir. Güney Kore wonu yüzde 0,48, Türk lirası yüzde 0,30 ve Brezilya reali yüzde 0,17 değer kazanırken, Güney Afrika randı yüzde 0,77 ve Hindistan rupisi yüzde 0,23 değer kaybı yaşamıştır.
 
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ABD'de arzın artması ve küresel tüketim beklentilerinin azalması ile 2015 yılı için ne talep tahminini 12 yılın en düşüğüne indirdi. Brent petrol ise bu kapsamda 65,25 dolar seviyesine kadar geriledi.
 
Günün diğer önemli gelişmeleri…
 
Japonya’da Kasım ayında ÜFE aylık bazda yüzde 0,2 gerilerken, yıllık bazda ise yüzde 2,7 artış gösterdi. Global bazda ekonomik veri akışının sakin olduğu günde Avrupa borsaları dünkü sert düşüşlerin ardından Asya seansında yükselen Çin hisselerinin de etkisiyle toparlanma çabasında gözükmektedir.
 
Dubai’de konut fiyatları Rusya, Avrupa ve Asya’dan gelen yatırımcıların piyasadan çekilmesi ve ikinci el satışlarının da çok düşük seviyelerde gerçekleşmesi sonucu geriledi. Konut fiyatları bu yılın 3.çeyreğinde geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 4 geriledi.
 
Önemli bir veri akışının olmadığı günde MENA ülke borsalarına baktığımızda Bahreyn yüzde 0,16, Mısır yüzde 0,83, Umman yüzde 0,71, Katar yüzde 0,11, Suudi Arabistan yüzde 2,48, Tunus yüzde 0,34 ve Dubai yüzde 0,15 değer kaybederken, İsrail yüzde 0,13, Kuveyt yüzde 0,43, Fas yüzde 0,21 ve Abu Dhabi yüzde 0,36 değer kazanmıştır.''
ALB MENKUL ARAŞTIRMA

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)