E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMENA borsaları negatif havaya uydu---

MENA borsaları negatif havaya uydu

MENA borsaları negatif havaya uydu
15 Ekim 2014 - 15:30 borsagundem.com

''MENA borsaları gelişen piyasalardaki negatif havaya uydu…''

''Gelişmekte olan ülke hisseleri dünyanın en büyük 2. ekonomisi olan Çin’den gelen ve beklentileri karşılamayan enflasyon verilerinin ardından gerilerken son 6 ayın en düşük seviyelerine yakın seyrediyor. Çin’de Eylül ayı TÜFE verisi yüzde 1,6 ile hem piyasa beklentilerinin hem de bir önceki verinin altında gerçekleşti. Aynı zamanda Eylül ayı ÜFE’si de yüzde 1,8 geriledi. Gelen bu olumsuz verilerin global bazdaki ekonomik durgunluğa dair endişeleri artırması mümkün gözükmektedir. Çin’de bir önceki ayın enflasyon rakamı yüzde 2 olarak açıklanmıştı. Petrol fiyatlarının gerilemesi de enerji şirketlerinin hisselerinde aşağı yönlü baskı yapmaya devam ediyor.
 
Bugün yurtiçinde Ağustos ayı cari açık ve Temmuz ayı işsizlik oranı verisi takip edildi. Cari açık beklentilerin altında 2 milyar 770 milyon dolar olarak açıklanırken, işsizlik oranı ise yüzde 9,1’den yüzde 9,8’e yükseldi. Özellikle cari açık verisinin beklentilerin altında gelmesi hem  endekse hem de kura olumlu yansıdı. Borsa İstanbul yüzde 1,20 primli işlem görürken, USDTRY paritesi ise 2,2680 seviyesine kadar geriledi.
 
Uluslararası Enerji Ajansı’nın 2014 petrol talebi öngörüsünü 2009’dan sonraki en düşük seviyelerine çekmesiyle beraber petrol fiyatları bir darbe daha yemişti. Bugün de OPEC’in arz fazlası oluşturmaktan kaçınacağı spekülasyonları talebin düşük kalacağını teyit eder bir haber oldu ve petrol fiyatları kayıpları genişletti. WTI petrol 80 dolara yaklaşırken Brent petrol de 84 dolar dolaylarında işlem görüyor. Bugün de Amerikan Petrol Enstitüsü’nün açıklayacağı haftalık stok verileri takip edilecek. ABD’de ham petrol stoklarının 2,5 milyon varil artması bekleniyor.
 
Birleşik Arap Emirlikleri’nde Etihad Airways 3. Çeyrek finansal tablolarını açıkladı. Buna göre şirketin 2014 9 aylık döneminde 1,8 milyar dolar gelir elde etti. Şirketin gelirleri, yaz aylarında yolcu ve kargo trafiğinin artmasından destek buldu ve geçen yılın eş dönemine göre yüzde 29 artış gösterdi. Temmuz ve Eylül aylarında Etihad Airways ile seyahat eden yolcu sayısı 3,9 milyon olarak gerçekleşti, bu rakam geçen yılın eş dönemine göre yüzde 30 daha fazla gerçekleşti. Bugün Birleşik Arap Emirlikleri borsaları ise genel anlamda negatif havaya uyum sağladı. Abu Dhabi ADX General endeksi yüzde 0,24, Dubai DFM General endeksi ise yüzde 1,73 değer kaybetti.
 
Suudi Arabistan’ın en büyük su sağlayıcısı olan National Water Co., başket Riyad’da 1,8 milyar riyal (480 milyon dolar) tutar ile depolama tesisi kuracak. Suudi Arabistan’ın başkenti olan Riyad, coğrafi olarak çölün ortasında yer alıyor. Suudi Arabistan Tadawul All Share endeksi ise bugün yüzde 2,30 geriledi.
 
Umman’da sigortacılık sektörü üzerindeki yeni yasal düzenlemeler, ülkede sigortacılık sektörünün kredibilitesini artıracak. Umman’da MSM 30 endeksi ise bugün yüzde 0,88 geriledi.
 
İsrail’de Eylül ayı TÜFE verileri açıklandı. Aylık ve yıllık bazda yüzde 0,2 gerileme beklentisine karşılık yüzde 0,3 geriledi. Bugün İsrail borsası ise Simchat Tora nedeniyle kapalıydı.
 
Ürdün’de Ağustos ayında M1 para arzı yüzde 10,80 artarken, M2 para arzı ise yüzde 7,27 arttı. Para arzındaki artış hızının bir önceki yıla gerilemesi nedeniyle Ürdün Amman SE General endeksinde de yüzde 0,13 gerileme görüyoruz.
 
Kuveyt’te M2 para arzı Ağustos ayında yüzde 6,43 artarken, M1 para arzı yüzde 16,28, M3 para arzı da yüzde 6,21 arttı. Kuveyt’te de para arzının geçtiğimiz yıla göre gerilediğini görüyoruz. Kuwait SE endeksi de bugün yüzde 0,52 değer kaybetti.
 
Katar’da Eylül ayı TÜFE verisi açıklandı. Buna göre Eylül ayında TÜFE yıllık bazda yüzde 3,6 olarak gerçekleşti ve bir önceki aya göre geriledi. Katar QE endeksi de yüzde 1,35 geriledi.
 
Diğer bölge borsalarından Bahreyn yüzde 0,13, Mısır yüzde 0,41, Fas yüzde 0,18 yükselirken; Lübnan ise günü yatay geçti.''

ALB MENKUL ARAŞTIRMA
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)