E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiMB ödemeler dengesi raporunu yayınladı---

MB ödemeler dengesi raporunu yayınladı

MB ödemeler dengesi raporunu yayınladı
02 Temmuz 2014 - 15:14 borsagundem.com

Merkez Bankası, yılın ilk çeyrek dönemine ilişkin 'Ödemeler Dengesi' raporunu yayınladı

Merkez Bankası, Avrupa ülkeleri kaynaklı doğrudan yatırımların, özellikle birinci çeyrekte sıçrama göstermesinin, bölgenin ülkemize yönelik doğrudan yatırımlarda en büyük paya sahip olması nedeniyle önem arz ettiğini bildirdi.
    
Merkez Bankası'nın, yılın ilk çeyrek dönemine ilişkin 'Ödemeler Dengesi' raporunda şu bilgiler verildi:
    
"Cari işlemler açığı, 2014 yılı ilk çeyreğinde azalmıştır. Dış ticaret dengesindeki iyileşme, cari açıktaki azalışın temel nedenini oluşturmuştur. Altın dış ticareti de uzun bir aradan sonra fazla vererek cari işlemler dengesine olumlu katkı sağlamıştır. Net turizm gelirlerinde görülen yatay seyre rağmen, ulaştırma gelirlerinde devam eden yükseliş ile hizmetler dengesi artış eğilimini sürdürmüştür. 
    
Altın hariç tutulduğunda, ihracat yılın ilk çeyreğinde artış eğiliminde olmuştur. Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde krizin etkilerinin hafiflemesi ile birlikte iç talebin toparlanma eğilimi göstermesi, rekabetçi seyreden kur düzeyi bu dönemde ihracat artışına katkı yapan temel faktörler olmaya devam etmiştir. Altın ihracatı da uzun bir aradan sonra birinci çeyrekte yükselerek, ihracat artışına olumlu katkı yapmıştır. Öte yandan, bavul ticareti gelirleri de bu çeyrekte toparlanarak ödemeler dengesi tanımlı ihracat kalemindeki artışa katkıda bulunmuştur. 
    
Altın hariç tutulduğunda, ithalat harcamalarında son bir yıldır görülen sınırlı artış eğiliminin yılın ilk çeyreğinde de devam ettiği gözlenmektedir. Bu dönemde, iç talep unsurlarının ılımlı bir toparlanma göstermiş olması ve hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle enerji ithalatının yavaşlaması ithalat artış hızını sınırlayan temel faktörler olmuşlardır. Öte yandan, altın ithalatı bu çeyrekte tarihsel ortalamalarının altında seyretmiştir. 
    
Cari işlemler dengesinin dış ticaretten sonra en önemli belirleyicisi olan hizmetler kalemi, yılın ilk çeyreğinde cari dengeye yaptığı olumlu katkıyı sürdürmüştür. Gelen turist sayısındaki artışa bağlı olarak turizm gelirlerindeki yükselişe rağmen turizm giderlerinin artması net turizm gelirlerinin birinci çeyrekte yatay seyretmesine neden olmuştur. Öte yandan, diğer taşımacılık gelirlerindeki artış toplam hizmet gelirlerinin birinci çeyrekte de büyümesine neden olmuştur."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)