E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaLondra borsası boğa piyasası bekliyor---

Londra borsası boğa piyasası bekliyor

Londra borsası boğa piyasası bekliyor
22 Ocak 2024 - 14:16 borsagundem.com

Son yıllarda İngiltere’nin halka açık şirketleri Wall Street ve Avrupa borsalarına göre çok daha zayıf performans gösterdi. Ancak uzmanlara göre Londra borsası bu yıl güçlü bir geri dönüşle rakiplerini geride bırakabilir.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

İngiltere son bir yıldır yatırımcıların tercih etmediği menkul kıymetler varlıklarıyla dolu hale geldi. Ancak The Telegraph’ın haberine göre bu yıl Londra borsası bu yıl ABD ve AB endekslerine göre daha iyi performans gösterebilir.

Haberde Goldman Sachs’ın İngiliz hisse senetlerinin %9 getiri sağlayacağı öngörüldüğü belirtildi. Bu oran S&P 500’ü, Avrupa borsalarını ve Japon hisse senetlerini geride bırakıyor. Wall Street bankası İngiltere Hisse senetleri için gelecek beş yılda ortalama %6 getiri bekliyor.

Söz konusu oranlar rakiplerine göre önemli bir fiyat indirimiyle işlem gören İngiltere borsası için önemli bir geri dönüşü temsil edecek.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Brexit krizi, siyasi istikrarsızlık, emeklilik fonlarının borsaya sırtını dönmesi ve İngiltere’nin pandemiden yavaş toparlanması İngiltere’deki hisse senetlerinin düşük performansının başlıca sebepleri arasında. Ancak yatırımcılar ucuzlayan hisse senetlerinde sunulan değerin, düşen enflasyonun ve dünyanın diğer bölgelerinde pahalı hale gelen Hisse fiyatlarının Londra borsasına geri dönüş için piyasaları hazırladığını düşünüyor.

Telegraph haberine göre varlık yöneticisi Premier Miton’ın Hisse Senetleri Başkanı Gervais Williams, “Şu anda son 30 yıldır olduğumdan daha fazla boğa piyasası düşüncelerini paylaşıyorum” dedi.

Haberde JPMorgan Varlık Yönetimi Avrupa CEO’su Patrick Thomson, “İngiltere’de daha fazla fırsat var” açıklamasında bulundu. Thomson ABD’de ve diğer bölgelerde hisse senetleri piyasalarının aşırı değerli hale geldiğini söyledi. Buna karşın İngiliz hisse senelerinin “tam değerine muhtemelen ulaşmadığı” dolayısıyla Hisse senetleri fiyatlarının yükselmesi için daha fazla alan olduğunu belirtti.

İngiltere’de hisse senetlerinin göreceli olarak popülerliğinin azalmasının da yatırımcılar tarafında cazibenin bir parçası olduğunu belirten Thomson, “Yatırımcılar olarak bu bizim için bir fırsattır, çünkü bu, potansiyel olarak insanların kaçırdığı bir şeyler olduğu anlamına gelir" dedi.

JP Morgan’ın varlık yönetimi birimi 2,4 trilyon dolardan fazla varlığı yönetiyor.

Bir diğer varlık yönetimi firması Jupiter’den Adrian Gosden, hisse geri alımlarındaki artışın ve hisse senedi satan emeklilik fonlarındaki düşüşün de İngiliz Hisse senetlerini destekleyeceğini söyledi.

Gosden, "Emeklilik ve sigorta şirketleri, emeklilik portföylerini bağışık hale getirmeleri söylendiği için uzun süredir İngiltere hisse senetlerini satıyor. Bu artık öyle bir noktaya geldi ki, ellerinde o kadar da fazla bir şey kalmadı. İngiltere'deki hisse senedi pozisyonları neredeyse sıfırlandı. Öte yandan, İngiliz şirketleri tarafından her yıl geri alımlarda yaklaşık 60 milyar sterlinlik hisse satın alınıyor. Bu tablo, bu yıl içinde düşündüğümüz bir dönüm noktasına neden olacak” açıklamasında bulundu.

İngiltere borsasına bankalar, madencilik ve konut inşaat şirketleri gibi faiz oranlarına karşı çok hassas olan şirketler de hakimdir. Bu dizilim, enflasyon veya faiz oranlarındaki küçük düşüşlerin bile hisse senetlerinde büyük bir artışı tetikleyebileceği anlamına gelir.

Gosden, "Enflasyonda bir düşüş yaşadığınızda, insanlar ekonomik görünümün iyileşeceğini ve borsadaki daha teknik unsurlara bakılmaya başlanacağını düşünüyor. Londra'nın diğer bazı pazarlara kıyasla bolca sahip olduğu şey de bu” ifadelerine yer verdi.

Ekonomistler bu yıl enflasyonda keskin düşüşler öngörüyor. Hollanda bankası ING, manşet enflasyonun mayıs veya haziran ayına kadar %4’ten %1,5’e düşebileceğini tahmin ediyor.

Gosden, İngiltere borsasının onlarca yılın en ucuz konumunda olduğunu da sözlerine ekledi.

Analistler ayrıca İngiltere'deki seçim riskinin diğer bölgelere göre daha küçük olduğuna inanıyor. Bu, dünya nüfusunun yarısının sandık başına gittiği bir yılda oldukça önemli.

Premier Miton'dan Williams İngiltere seçimleri için "Her iki kanat da nispeten merkezci. Bu yıl yapılan diğer seçimlerin aksine, aslında İngiltere borsasında, seçim riskleri oldukça düşük” öngörüsünde bulundu.

Aktarılan tüm iyimser yorumlara rağmen Londra Menkul Kıymetler Borsası yılın başından bu yana rakiplerine göre düşük performans göstermeye devam etti. FTSE 100 Endeksi ocak ayının başından bu yana %3,5 düşerken, Fransa'nın gösterge endeksi CAC 40’ta %2,2 ve Alman DAX Endeksi’nde %1,2 düşüş yaşandı. S&P 500 Endeksi aynı dönemde %1,5 yükseldi.

Avrupa borsaları yükselişle açıldı

 

Wall Street borsalarında işler kötüye gidiyor

 

ABD borsalarında ‘hesaplaşma’ zamanı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • MERHALET KUŞUÖTMEZ22 Ocak 2024 14:42

     (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)