E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaLeon Cooperman: Borsalar uzun süre yeni zirve yapmayacak---

Leon Cooperman: Borsalar uzun süre yeni zirve yapmayacak

Leon Cooperman: Borsalar uzun süre yeni zirve yapmayacak
21 Mart 2023 - 16:12 borsagundem.com

ABD’de bankacılık sektörüne duyulan güveni sarsan Silicon Valley Bank’in iflası, hisse senedi piyasalarında uzun süre yeni zirve görülmeyeceğine yönelik öngörüleri kuvvetlendiriyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de uzmanlar, yaşanan bankacılık krizi sonrası piyasaların gidişatının iç açıcı olmadığı öngörüsünden bulunuyor. Buna göre, borsalarda yeni zirvelerin görülmesinin uzun süre ertelendiği ifade ediliyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, milyarder yatırımcı Leon Cooperman, ABD'nin tipik bir finans krizinden geçtiğini ve S&P 500'ün uzun süre yeni bir zirveye ulaşmayacağını söylüyor. Cooperman'a göre bu durum, yatırımcıların S&P 500'de uzun süre durgun getiriler beklemesi gerektiği anlamına geliyor.

Güven sarsıldı

Insider’dan Jennifer Sor’un haberine göre, Omega Advisors CEO’su Leon Cooperman, ABD bankacılık sektörüne güveni sarsan Silicon Valley Bank’in iflasından kaynaklanan son piyasa oynaklığına işaret ediyor.

Bu hafta, First Republic Bank, S&P Global tarafından ikinci kez ‘çürük bölgesi’ne indirildi. Credit Suisse hisseleri ise UBS tarafından hafta sonu duyurulan devralmanın ardından haftanın ilk günü yüzde 52 oranında daha düştü. Wall Street Journal, on bir bankanın 30 milyar dolarlık mevduat aktarmasından sadece bir hafta sonra, büyük bankaların bir başka yardım turu için hazırlandıklarını bildirdi. Hisseler pazartesi günkü seansta yüzde 50'ye varan oranlarda düşüşler yaşadı.

Bankacılık krizi hakkında konuşan Cooperman görüşlerini, “Bu çok tipik bir kriz. Son on yılda sergilenen sorumsuz maliye ve para politikasının neden olduğu bir kriz. SVB meselesini önceden tahmin edemedim ancak bir tür krize doğru gittiğimize dair güçlü bir görüşüm vardı ve şu an onu yaşıyoruz” sözleriyle ifade etti.

Suçlu agresif para politikası mı?

Diğer piyasa yorumcuları, Fed yetkililerinin enflasyonu bastırmak için geçen yıl faiz oranlarını yüzde 1.700 oranında artırarak sergiledikleri agresif para politikasındaki son kargaşayı suçluyor. Bu, ABD Merkez Bankası'nın şimdiye kadar başlattığı en agresif sıkılaştırma döngülerinden biri olma özelliği taşıyor ve SVB'nin kurban olduğu önceki on yıllık aşırı düşük faiz dönemine ve bol likiditeye aniden son veriyor.

Cooperman, son yıllarda ekonomik büyüme oranından daha hızlı artan borç seviyeleri sayesinde maliye politikasının da sorunlara yol açtığını söylüyor. Cooperman, artan borcun 2008 tarzı bir borç krizine yol açabileceği ve ekonomiyi vurabileceği konusunda uyarıda bulunuyor.

Mütevazı getiri dönemi

Cooperman, bu koşulların hisse senetleri için 'mütevazı getiri' anlamına geldiğini de söylüyor.

Ocak 2022'de ulaşılan yüksek seviyeye atıfta bulunan Cooperman, “S&P Endeksi’nde 4.800 puanın oldukça uzun süre ayakta kalacak bir zirve olacağını düşünüyorum. S&P’deki getirilerin çok mütevazı olmasını bekliyorum” şeklinde konuşuyor.

Daha önce Cooperman, ABD ekonomisi için bu yılın sonlarında bir durgunluğun geleceğini gördüğünü söylemiş ve S&P 500'ün yakın vadede 3.100 puana düşebileceği konusunda uyarmıştı. Bu, mevcut seviyelerden yüzde 22'lik bir düşüş anlamına geliyor. Başta Morgan Stanley Baş Hisse Senedi Stratejisti Mike Wilson olmak üzere diğer Wall Street analistleri de hisse senetleri için yüzde 26'lık bir düşüş uyarısıyla benzer bir serbest düşüşü öngörüyor.

BlackRock: Borsada dip aramak için henüz çok erken

 

Bankacılık krizi yatırımcının yüzünü güldürebilir

 

Jeremy Siegel: SVB’nin iflası piyasalar için olumlu olabilir

 

SVB, 'madendeki kanarya' mı?

 

Michael Burry: SVB’nin iflasında gerçek bir tehlike görmüyorum

 

SVB’nin kazananları ve kaybedenleri

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)