E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiKurul bu kez daha temkinli---

Kurul bu kez daha temkinli

Kurul bu kez daha temkinli
19 Kasım 2013 - 15:40 borsagundem.com

TCMB fiyat istikrarına ilişkin vurgusunu ve temkinli duruşunu daha da güçlendirdi

Akbank Ekonomik Araştırmalar Bölümü tarafından hazırlanan analiz raporu:
"TCMB’nin bugünkü toplantısında tüm faizler sabit bırakıldı: Politika faizi : % 4.5 borç verme faizi: % 7.75 piyasa yapıcısı bankalara yönelik borçlanma imkanı : % 6.75.
Açıklanan kurul kararının geçen ayki metne göre çok daha temkinli olduğunu görüyoruz.
TCMB fiyat istikrarına ilişkin vurgusunu ve temkinli duruşunu daha da güçlendirdi.
Bu bağlamda parasal koşullar daha da sıkılaştırılacak. 1 ay vadeli repo ihalelerine son veriliyor. Bu da kısa vadeli fonlama faizinin % 7.75’ yakınsaması ve fonlama ortalama vadesinin de kısalmasına yol açacak.
Genel ekonomik görünüme ilişkin geçen metne göre bir değişiklik yok: TCMB yurt içi talep ve ihracatın ılımlı büyüme eğilimini korumasını bekliyor. Bu çerçevede de cari işlemler dengesinin olumlu yönde gelişmesini bekliyor.
Asıl konu enflasyonun yüksek seyrini koruması: bu noktada TCMB  önceki metinde “enflasyonun önümüzdeki dönemde düşmeye devam etmesi beklenmektedir” ibaresini metinden çıkardı. Ayrıca, döviz kuru oynaklığının enflasyon göstergelerini hedefin üzerinde seyretmesine yol açacağı vurgulanıyor.
Kurun yüksek seyri ve buna bağlı olarak fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın devam etmesi merkez bankasını daha da temkinli bir duruşa iten temel sebep. 12 ay sonrası ve 24 ay sonrası için enflasyon beklentileri yükselmeye devam ediyor ve % 5 enflasyon hedefinin oldukça üzerinde ( sırasıyla % 6,74 ve % 6,28).
Beklentilerin önce istikrar kazanması sonrasında ise yönünü aşağı çevirmesi gerekli, bu da tüm bu süre boyunca temkinli duruşun devam etmesi anlamına geliyor.
Küresel anlamda para politikalarına ilişkin veri bağımlılığı ve belirsizlikler sürüyor. Yüksek frekanslı veriler oynaklığını sürdürüyor. Bu da fon akımlarının yönü ile ilgili önemli bir belirsizlik unsuru. Her ne kadar geriliyor olsa da yüksek cari işlemler açığı, eskisinden daha seçici olduğu görülen fon akımlarının dikkate aldığı temel bir gösterge. Dolayısıyla kurda fon akımları kaynaklı belirgin bir değerlenme kısa vadede zor görünüyor. Bu noktada, enflasyon beklentilerinin seyri politika duruşu açısından da kritik öneme sahip."
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)