E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKurt yatırımcı otomobil devinin hisselerini çökertti---

Kurt yatırımcı otomobil devinin hisselerini çökertti

Kurt yatırımcı otomobil devinin hisselerini çökertti
31 Ağustos 2023 - 15:35 borsagundem.com

Vietnam merkezli otomobil girişimi VinFast ünlü açığa satışçı Jim Chanos’un gazabına uğradı. Bir süre dünyanın en değerli otomotiv şirketi dahi olan VinFast hisseleri spekülatörün uyarısı sonrasında %40 değer kaybetti

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Açığa satış efsanesi Jim Chanos kurduğu birkaç cümleyle Vietnam’ın otomobil şirketi VinFast Auto’nun hisselerini çökertti. Chanos’un açıklamalarından kısa bir süre sonra şirketin hisseleri %40’tan fazla değer kaybetti.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Reddit gibi sosyal medya platformlarındaki perakende yatırımcıların tercih ettiği spekülatif hisseleri ifade eden “meme” hisse tabirine atıfta bulunan spekülatör elektrikli otomobil üreticisi VinFast’in hisseleri için “200 milyar dolarlık meme hissesi” dedi.

Fortune’un haberine göre, spekülatör X platformunda (eski adıyla Twitter) paylaştığı bir mesajda şirketin 15 Eylül’de sona eren satış opsiyonlarına dayanan zımni fiyata atıfta bulunarak, “Perakende yatırımcılar opsiyon yatırımcılarının önümüzdeki üç hafta içerisinde %50 düşeceğini düşündüğü bir hisse senedini satın alıyor” dedi.

Chanos’un VinFast hisseleri üzerinde açığa satış pozisyonunda olup olmadığına dair herhangi bir bilgi bulunmuyor. Ancak yatırımcıların Wall Street’in kurt isminin yatırım tavsiyesini ciddiye aldığı görülüyor. Zira Chanos açığa satış pozisyonuna geçse de geçmese de VinFast hisseleri paylaşımın ardından sert bir şekilde düştü.

Chanos ve VinFast temsilcileri konuyla ilgili açıklama yapmadı.

Vietnamlı otomobil üreticisinin halka arzı yatırımcılar için adeta bir peri masalı gibiydi. Geleneksel halka arz yönteminden kaçınan VinFast bir özel amaçlı halka arz şirketi (SPAC) aracılığıyla borsalara adım attı. Şirket sadece birkaç gün içerisinde piyasa değeriyle tüm otomobil sektörünü solladı.

VinFast sadece altı yaşında bir otomobil şirketi olmasına ve sadece 18.700 elektrikli araç satmasına rağmen bu yüksek değere ulaşmıştı. Şirket Fas’ın ürettiği otomobilin yarısı kadar üretim kapasitesine sahip bir ülkeden yükseliyordu.

Şirket bu yıl ABD piyasasına giren en zayıf elektrikli aracı üretmesiyle ünlendi. VinFast müşterilerinin öfkesini dindirmeye çalışan şirket yöneticileri haziran ayında araç sahiplerinin sıkıntılarını telafi etmek için bir politika hazırladı.

VinFast hisseleri salı günü tek bir işlem gününde 80 milyar doların üzerinde piyasa değeri kaybetti. Ancak şirket hâlâ Tesla ve Toyota’nın ardından dünyanın en değerli üçüncü otomobil üreticisi konumunda bulunuyor. Hafta başındaki sert düşüş şirketin ne derece aşırı değerlendiğini gösterir nitelikte.

Serbest düşüşün sebebi yüksek hisse fiyatı

VinFast’in şaşırtıcı derecede yüksek piyasa değerini kavramak için rakibi otomotiv şirketleriyle karşılaştırmak gerekiyor. Morningstar verilerine göre Toyota’nın piyasa değeri şirketin 12 aylık gelirinden daha az. Şirketin olgunlaşan bir sektör lideri olduğu düşünüldüğünde bu oldukça makul bir durum. Buna karşın GM ve Ford hisseleri ise yatırımcılar tarafından çok daha büyük indirimler üzerinden değerleniyor.

Buna karşın büyüme odaklı hisse senetleri alanında bulunan Rivian, Nio ve Xpeng gibi elektrikli araç üreticilerinin hisseleri şirketlerin kendi gelir rakamlarının altı katı gibi yüksek bir seviyeden değerleniyor. Elon Musk’ın sahibi olduğu Tesla hisseleri ise şirketin otonom sürüş yazılımından sağlanan yüksek marjlı kazançlar sayesinde daha da yüksek bir hisse senedi primine sahip.

Ancak VinFast hisseleri yıllık satışlarına göre 350 kat daha yüksek seviyede işlem görüyor. Bu olağanüstü hisse değeri beraberinde ciddi soru işaretlerini de getiriyor.

Şirket açığa satışçılar için cazip bir konuma gelse de şişirilmiş değerlemelerden kurtulmak yatırımcılar için kolay bir durum değil. Chanos veya açığa satış bahsi koymaya istekli herhangi bir yatırımcı için bu işlemi gerçekleştirmeye istekli bir prime broker (ana komisyoncu) şirket bulmak son derece zor olabilir.

Bu durumun en büyük sebebi şirket hisselerinin %99’unun tek bir adam tarafından tutulması: VinFast Yönetim Kurulu Başkanı ve Kurucusu Nhat Voung. Ünlü girişimci VinFast sayesinde geçen hafta kısa bir süre olsa da kağıt üzerinde Asya’nın en zengin ikinci insanı oldu.

Ciddi risklere gebe olan hisse senedi için parasını riske atmak isteyenler Chanos’un üstü kapalı önerisine göre ancak opsiyon piyasaları üzerinden fırsat kovalayabilir.

Buffett 93 yaşında formunun zirvesinde

 

David Rosenberg: Amerikalılar evlerinde mahkum oldu

 

Benzine indirim geliyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)