E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel yatırımcı Wall Street’e güveniyor---

Küresel yatırımcı Wall Street’e güveniyor

Küresel yatırımcı Wall Street’e güveniyor
22 Mart 2021 - 18:16 borsagundem.com

Pandemi sonrasında güçlü bir geri dönüş bekleyen ABD borsaları uygulanan güçlü teşvik paketleri ve başarılı aşı politikaları sonrasında küresel yatırımcıların ilgisini çekmeye devam ediyor


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel ekonomik toparlanma sürecinde yatırımcı destekleri ve teşvik paketleriyle en güçlü performansı gösteren ülke ABD oldu. Financial Times yazarı Michael Mackenzie küresel yatırımcıların ABD borsalarına güvenmeye devam ettiğini belirtiyor. İşte Mackenzie’nin o yazısı:

On yıldan uzun bir süredir belirgin bir finansal eğilim son günlerde açıkça öne çıktı: ABD hisse senedi piyasaları paranın değerlenmesi için en iyi yer oldu.

Göz kamaştırıcı teknoloji şirketlerinin ve ABD'li çok uluslu şirketlerin hakimiyeti, Wall Street'in dünyanın geri kalanından kapsamlı bir şekilde daha iyi performans gösteren bir yer olduğunu bir süredir göstermekteydi. Ancak bu cazibe, yatırımcıların daha geniş bir şirket yelpazesine ve pay piyasalarına fayda sağlayan sağlam bir küresel ekonomik toparlanmaya odaklanmasıyla son aylarda azaldı.

S&P 500 hariç tüm dünya endekslerini toplayan FTSE All World Endeksi Kasım ayından bu yana bir çeyrektir yükselirken ABD endekslerine kıyasla beşte bir oranında değer kazandı.

Yatırım araştırmaları firması Absolute Strategy Research Genel Müdürü David Bowers, firmanın küresel varlık tahsis edenlerle ilgili son üç aylık anketinin yayınlanmasının ardından yaptığı açıklamada, "Yatırımcılar, iş güveni ve kurumsal kazançlarda daha fazla iyileşme de dahil olmak üzere önümüzdeki 12 ay boyunca küresel reflasyon konusunda çok eminler" dedi.

Ortaya çıkan ekonomik toparlanmanın ölçeği hakkında yükseliş beklentileri gelmeye devam ediyor. Washington'un son mali yardım paketi, OECD'yi geçen yılın sonlarında yüzde 4,2 olan küresel ekonomi büyüme tahminini 2021 için yüzde 5,6'ya yükseltmeye zorladı.

ABD'de ise daha da güçlü bir büyüme bekleniyor. Bu hafta, ABD Merkez Bankası yetkilileri ABD'nin 2021 medyan büyüme tahminini önceki yüzde 4,2'lik tahminden yüzde 6,5'e yükseldiler. ABD Merkez Bankası Başkanı Jay Powell, merkez bankasının ekonominin hızlanmasına izin vereceğini ve yetkililer enflasyonun yüzde 2'nin üzerinde seyrettiğine ve iş piyasasının çok sıkı olduğuna ikna olana kadar sıkılaştırma politikasına yönelmeyeceklerini savundu.

Kararların yorumlanmasından kaynaklanan pay piyasası düşüşü, yatırımcı konumlandırmasının son dönemdeki eğilimini takip etti. ABD endeksi S&P 500 başlangıçta yeni bir rekor kırdı ve rekor küresel hisseler, enerji, bankacılık, ham madde ve sanayiyi içeren ekonomik açıdan hassas sektörlere geçişle desteklendi.

Küresel ekonomik toparlanma hız toplarken teknoloji sektörü hisseleri, yüksek değerlemeleriyle daha az cazip bir görünüm sağlayarak daha zayıf kaldı. Yükselen 10 ABD tahvilleri yıllık faiz oranı, gelecekteki nakit akışlarının beklenen değerini, özellikle de vaatlerle dolu olan ancak gerçek kârları bir şekilde azaltan daha spekülatif beklentileri azalttı.

Wall Street'in dünyanın geri kalanına kıyasla teknolojiye verdiği yoğun ağırlık göz önüne alındığında, güçlü büyüme ve tahvil piyasası oranlarındaki düzenli yükselişin bir kombinasyonunun mevcut pay piyasası rotasyonunun uzatılması beklenebilir.

Bununla birlikte, küresel yatırımcılar kendi pazarlarına olan inancı koruyor gibi görünüyor. Bowers, anketlerinden elde edilen sürpriz bir bulgu "yatırımcılar arasında küresel bir portföy içinde ABD hisse senetlerine yönelik isteksizlik" olduğunu gösterdi. Yatırım araştırmaları uzmanı Wall Street'in önümüzdeki 12 ay boyunca dünyanın geri kalanını geride bırakacağı yönündeki beklentileri paylaştı. Yüzde 46 seviyesindeki bu öngörüler “yazı tura” seviyesinden çok uzakta değil. Bowers, yatırımcıların ABD'nin teşvik paketleri ve aşıların kullanıma sunulması konusunda şu anda Avrupa'nın çok önünde ilerlemekte olduğuna da dikkat çekti.

Bir diğer faktör de ABD Doları’nın son bir ay içinde daha yüksek uzun vadeli faiz oranlarıyla birlikte güçlenen dayanıklılığı. Söz konusu durum da elbette dolar varlıklarını elinde tutmayı daha cazip hale getiriyor. Buna karşılık, Wall Street genellikle rezerv para birimi geniş ölçüde zayıfladığında dünyanın geri kalanının gerisinde kalma eğilimi gösterir. Daha zayıf bir ABD para birimi, finansman maliyetlerini azaltarak küresel büyümeyi ve kurumsal kazançları artırır. Yükselen yerel para birimleri, özellikle gelişmekte olan piyasalarda ABD dışı hisse senetlerine sahip küresel yatırımcıların getirilerini artırıyor.

Bu hafta, Citi'nin küresel varlık tahsis ekibi, ABD ve Japonya'ya, Avrupa'dan ve gelişmekte olan pazarlara kadar tavsiye edilen portföy ağırlıklarını artırdıklarını yazdı. Banka, teşvik paketleriyle birlikte "maddi olarak daha yüksek bir ABD büyüme görünümüne" işaret etti ve doların gücünün "tüm varlık sınıflarında gelişmekte olan piyasalar için genellikle oldukça olumsuz" olduğunu da ekledi. Daha sıkı bir dolar, yene geri çevrildiğinde ihracat satışlarının değerini artırarak Japon kurumsal kazançlarını artırma eğilimindedir.

Longview Economics'in Kurucusu Chris Watling, küresel hisse senetlerine geçişi riske sokan daha güçlü bir dolar endişelerinin yanlış değerlendirildiğini savunuyor. Watling’e göre, "ABD hisse senedi piyasasındaki düşük performans iyice anlaşılmış görünüyor" ve bu da dolardaki zayıflığın ötesine geçecek uzun bir döneme doğru bir kaymayı yansıtıyor. "ABD'li tüketici hazır olduğunda, ithalata olan talepleri Asya'daki, Avrupa'nın bazı bölgelerindeki ve emtia üreticileri arasındaki küresel ihracatçılara fayda sağlıyor."

Ancak yatırımcıları Wall Street'e yöneltebilecek şey, bu yıl büyük teknoloji isimlerininki de dahil olmak üzere, yüksek değerlemeleri haklı kılan güçlü bir bilanço artışı döngüsüdür.

BlackRock ABD Temel Hisse Senetlerinin Baş Yatırım Yöneticisi Tony Despirito, "Değerlemeler daha yüksektir ve ortalama olarak büyük ABD şirketlerinin temelleri başka bir yerde gördüğünüzden daha iyidir," diyor. Despirito’nun özkaynak temettü fonlarının dörtte biri küresel büyük şirketlere yapılan yatırımlardan oluşuyor. Despirito, "ABD küresel teşvik çabalarına öncülük etti ve ekonomi için çok daha güçlü bir toparlanma öneriyor" diye ekliyor.

 

ABD borsaları yükselişle açıldı

 

ABD'de ikinci el konut satışları azaldı

 

ABD tahvil faizleri geriledi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)