E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiKüresel ticarette üç yılın en hızlı düşüşü---

Küresel ticarette üç yılın en hızlı düşüşü

Küresel ticarette üç yılın en hızlı düşüşü
27 Eylül 2023 - 13:49 borsagundem.com

Küresel ticaret temmuz ayında yıllık yüzde 3,2 gerileyerek neredeyse üç yılın en hızlı düşüşünü kaydetti.

Kovid-19 pandemisinin ardından Ukrayna’da savaş, enflasyon, parasal sıkılaşma ve iyice yaygınlaşan borç sıkıntılarıyla birlikte küresel ticaretin momentum kaybederek 2022 yılında yavaşladıktan sonra, 2023’ün ilk yarısında da zayıf kaldı. Küresel ticaret hacmi temmuz ayında da neredeyse üç yılın en hızlı düşüşünü kaydetti.

Ticaret hacimleri temmuzda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,2 düştü. Bu, Ağustos 2020’deki korona virüs pandemisinin ilk aylarından bu yana en sert düşüş oldu.

KÜRESEL BÜYÜMEDE YAVAŞLAMA

Hollanda Ekonomi Politikası Analiz Bürosu (CPB) tarafından yayınlanan World Trade Monitor verilerine göre, düşüş hazirandaki yüzde 2,4’lük daralmanın ardından geldi ve bu rakam küresel büyümenin yavaşladığına dair kanıtlara katkıda bulundu.

Pandemi sırasında patlama yaşayan küresel mal ihracatına yönelik talep, yüksek enflasyon, dünya merkez bankalarının 2022’de faizleri artırması gibi sebepler nedeniyle zayıfladı.

Dünyanın en büyük mal ihracatçısı olan Çin’de yıllık yüzde 1,5 düşüş olurken Euro bölgesinde yüzde 2,5, ABD yüzde 0,6 daralma gerçekleşti.

"KÜRESEL TİCARETİN DİP YAPMASI BİRKAÇ AY SÜREBİLİR"

Faizlerin önümüzdeki aylarda daha fazla artması beklenmese de, temel fiyat baskılarının kontrol altına alındığına dair daha fazla kanıt ortaya çıkana kadar merkez bankalarının borçlanma maliyetlerini düşürmesi pek mümkün görünmüyor.

Analistler ise kredi genişlemesinin gerçekleşmeyecek olmasının ihracat üzerinde baskı yaratmaya devam edeceğine inanıyor.

Capital Economics danışmanlık şirketinin ekonomisti Ariane Curtis, “Belirli mallara olan talep üzerinde muhtemelen daha fazla ağırlık oluşturacak yüksek faiz oranlarının gecikmeli etkisiyle, küresel ticaretin dip noktasına ulaşması birkaç ay sürebilir” dedi.

Finansal hizmetler firması Jefferies’de ekonomisti Mohit Kumar, ticaretin büyük olasılıkla küresel ekonomik büyümedeki eğilimi takip edeceğini söyledi. Kumar, “önümüzdeki çeyreklerde her büyük ekonomide bir yavaşlama” öngörüsünde bulundu.

Dış ticaret açığı temmuzda 12.2 milyar dolar oldu

 

Küresel ticarete otomotiv dopingi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)