E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalar Yellen'a odaklandı---

Küresel piyasalar Yellen'a odaklandı

Küresel piyasalar Yellen'a odaklandı
17 Kasım 2016 - 08:15 borsagundem.com

Küresel piyasaların odağında Fed Başkanı Janet Yellen'ın Kongre'de yapacağı konuşma olacak

Piyasalar, Yellen'ın 8 Kasım'daki seçimlerde Donald Trump'ın ABD başkanlığına süpriz bir şekilde seçilmesinin ardından ilk kez Kongre'de yapacağı konuşmaya odaklandı.

Trump'ın mali teşvikleri artırmaya ilişkin vaatlerinden dolayı, Fed'in faiz artırımlarını hızlandırabileceği spekülasyonunu güçlendirdi. Fed'in faiz artırımı olasılığı, enflasyon beklentilerindeki güçlenme ile birlikte, bu ayın başındaki seviyesi olan yüzde 68'den tırmanmaya başladı. CME Group sonuçlarına göre, FED’in Aralık faiz artırım olasılığı yüzde 90 seviyelerinde bulunuyor.

Yellen konuşması öncesinde, Euro son dokuz günde ilk kez güç kazanırken, Dolar Endeksi dokuz ayın en yüksek seviyesinden geri çekildi. Avustralya ve Yeni Zelanda ülke tahvilleri, gösterge ABD Hazine tahvilindeki yükselişin ardından, ABD seçimlerini takiben görülen küresel tahvillerdeki satış dalgası sonrası önceki seanstaki toparlanmasını sürdürdü. Japonya'da Topix Endeksi boğa piyasasına girmeye oldukça yaklaşırken, Çin hisse senetleri düşüşünü üçüncü güne taşıdı. Ham petrol, ABD petrol stoklarındaki yükseliş ve OPEC'in üretim kısıntısı anlaşmasına ilişkin kuşkulardan dolayı geriledi.

Fed'in enflasyon hedefi için kullandığı gösterge olan kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endeksi, Eylül ayında yıllık bazda yüzde 1.2 yükseldi. FED PCE enflasyon beklentisi 2016 %1.3 (önc 1.4).

FOMC üyelerinden Bullard'ın Trump sonrası enflasyon beklentilerinin yükselmesine vurgu yapması ve uygulanacak politikaların büyümeye pozitif katkı sağlayabileceğine ilişkin mesajları faizlerin beklenenden hızlı artırılabileceği beklentisini destekledi.

Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker, yaptığı konuşmanın ardından basın mensuplarının sorularına verdiği yanıtta, "25 Baz puanlık bir faiz artırımını destekliyorum. Eylül toplantısında böyleydim, Kasım toplantısında böyleydim ve Aralık'ta da böyle olacağım" dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)