E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel hisse piyasaları alıcılı seyrediyor---

Küresel hisse piyasaları alıcılı seyrediyor

Küresel hisse piyasaları alıcılı seyrediyor
09 Ocak 2020 - 10:00 borsagundem.com

Akbank tarafından hazırlanan günlük raporda başlıklar şu şekilde: "Küresel hisse senedi piyasaları günlük bazda alıcılı. Altın ve petrol fiyatları gerileme gösterdi. Küresel risk algısındaki iyileşmeyle, $/TL 5,92'lere geriledi"

Jeopolitik risk algısının kısmen iyileşmesiyle, piyasalar toparlanıyor ...

ABD Başkanı Trump, İran'ın saldırılarında herhangi bir Amerikan askerinin ölmediğini, sadece askeri üslerde küçük hasarlar olduğunu açıkladı. Trump ayrıca, İran'ın bu aşamada durulmuş göründüğünü, bunun da dünya için iyi bir gelişme olduğunu belirtti. Trump, ayrıca İran'a yönelik yeni yaptırımlar getireceklerini açıkladı.

Ekonomik veri tarafında ise Çin'de Kasım ayı tüketici enflasyonu, %4,5 ile %4,7 olan piyasa beklentisinin altında açıklandı. Ülkede üretici fiyatları ise Kasım'da yıllık %0,5 ile gerileme eğilimini sürdürdü. Euro Bölgesi'nde dün açıklanan Aralık ayı ekonomik güven endeksi, bir önceki aydaki 101,3 düzeyinden 101,5'e sınırlı yükseldi.

Almanya'da fabrika siparişlerinin Kasım ayında aylık bazda gerilemesi ise, bölgede ekonomik aktiviteye yönelik risklerin henüz devam ettiğini ortaya koydu.

Küresel riskli varlıklar ise ABD ile İran arasındaki jeopolitik gerilimin kısmen azalmasıyla, günlük bazda olumlu eğilim gösterdi. Dün ABD temel hisse senedi endekslerinin %0,4 ilâ %0,7 primli kapanış göstermesinin ardından bu sabah Asya hisse senedi endekslerinde de alıcılı bir seyir söz konusu.
Piyasalarda güvenli liman ihtiyacının bir miktar azalmasıyla, altın ve petrol fiyatlarında da günlük bazda gerilemeler görüldü.

Altın dün sabahki düzeylerine göre %2,2 geriledi bu sabah 1.557 $/ons düzeylerinde. Petrol fiyatları da hızlı gerilemeyle, bu sabah 69,4 $/varil düzeylerinde. Dolar endeksindeki güçlü seyir ise, risk algısındaki kısmi düzelmeye rağmen devam ediyor. Dolar endeksi, 97,2 düzeylerinde yılın başında 1,1270 düzeylerine kadar yükselen ¬/$ paritesi ise, 1,1117'de.

Yurt dışında bugün, Almanya Kasım ayı sanayi üretimi verileri ile Avrupa Merkez Bankası toplantı özeti takip edilecek. ¬/$'ın özellikle Avrupa kaynaklı ekonomik aktivite verilerine hassas eğilim gösterebileceğini değerlendiriyoruz.

Yurt içinde ise Rusya doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya iletecek TürkAkım doğal gaz boru hattı İstanbul'da açıldı. Yurt içi piyasalarda ise küresel jeopolitik belirsizlik algısının kısmen iyileşmesine de paralel olarak, $/TL dün hızlı düşüş gösterdi bu sabah 5,92 düzeylerinde.

Tahvil piyasasında gösterge faiz dün günü sınırlı düşüşle %11,75'den, 10 yıl vadeli tahvil getirileri de 16 baz puan azalışla %12,12'den tamamladı. 5 yıllık CDS'ler 280 baz puan seviyesinde.
BIST-100 endeksi son iki günde toplam %1,3 değer kazandı.

Avrupa'da Eurostoxx-600 endeksi dün gün içinde %0,6 düşüş göstermesinin ardından kademeli toparlanarak günü %0,2 yükselişle tamamladı. Bankacılık endeksi %0,7, teknoloji endeksi de %0,6 değer kazandı.

AKBANK

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)