E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel ekonomide bir miktar iyileşme gözlendi---

Küresel ekonomide bir miktar iyileşme gözlendi

Küresel ekonomide bir miktar iyileşme gözlendi
07 Ocak 2020 - 09:35 borsagundem.com

Çin heyeti, ticaret anlaşmasının imzalanması için ABD'ye gidecek. Küresel jeopolitik gelişmeler takip edilmeye devam ediyor. Yurt içinde reel efektif döviz kuru Aralık ayında hafif geriledi

Bloomberg'in haberine göre Çin ticaret heyeti, daha önce açıklanan 15 Ocak tarihinde ABD ile birinci aşama ticaret anlaşmasını imzalamak üzere, 13 Ocak'ta ABD'ye gidecek. Diğer taraftan Orta Doğu kaynaklı küresel jeopolitik riskler ise, yüksek seyretmeye devam ediyor. Son olarak Irak'ın, yabancı güçlerin ülkeden çıkarılması için gerekli yasal prosedürleri gerçekleştirme aşamasında olduğu belirtiliyor. ABD Savunma Bakanlığı ise Irak'tan çekilmek konusunda herhangi bir karar alınmadığını açıkladı.

Dün açıklanan Aralık ayı küresel hizmet sektörü beklenti endekslerinde aylık bazda bir miktar iyileşme gözlendi. ABD'de 52,2'den 52,8'e yükselirken, Euro Bölgesi'nde endeks 52,4'ten 52,8'e artış gösterdi. Yurt dışında bugün, Euro Bölgesi Aralık ayı enflasyonu ile ABD ISM hizmetler sektörü beklenti endeksi yayımlanacak.

Küresel piyasalarda da dünkü seviyelere göre bir toparlanma gözleniyor. ABD'de hisse senedi piyasası endeksleri dünü özellikle teknoloji hisselerindeki göreli daha güçlü seyirle %0,2 ilâ %0,6 aralığında alıcılı kapatırken, bu sabah Asya hisse senedi piyasalarının çoğunluğunda da alıcılı bir seyir söz konusu. Riskli varlıkların değerlemelerindeki iyileşme, güvenli liman ihtiyacının da azalmasına neden oldu. Altın, dün ulaştığı 1.582 $/ons düzeyinden bir miktar geri çekildi, bu sabah 1.562 $/ons seviyelerinde. Brent petrol fiyatı da yeniden 70$/varil düzeyinin altına geriledi bu sabah 68,6 $/varil düzeylerinde. ABD 10 yıllık devlet tahvil getirileri %1,81'li düzeylere yükselirken, dolar endeksi de 96,7'ye hafif geriledi.

Yurt içinde ise reel efektif döviz kuru 76,2 oldu. Reel efektif döviz kuru yaz ortasından beri TL'deki istikrarlı seyir ile birlikte yatay seyrini koruyor. Endeks bir önceki yılın Aralık ayında ise, 76,4 ile şu anki seviyelerine benzer düzeylerdeydi. Yurt içi piyasalarda $/TL, göreli olumlu küresel piyasa gelişmelerine paralel olarak güne 5,95 düzeylerinden başlıyor.

Hazine bugün 3 adet değişim ihalesi düzenleyecek. İç borçlanma stratejisine göre bu uygulama ile göreli yoğun borçlanma takviminin olduğu gelecek birkaç ayda itfa tarihi olan bazı sabit kuponlu, değişken faizli ve TÜFE'ye endeksli tahviller 2027 yılı vadesine taşınacak. Tahvil piyasasında gösterge faiz günü %11,77 ile yatay, 10 yıl vadeli tahvil getirileri 8 baz puan yükselişle %12,44'den tamamladı.

Yen, jeopolitik endişelerin hafif azalmasıyla değer kaybediyor. 

Dün 107,8'in altını gören USD/JPY, bu sabah 108,5'lerde. Euro Bölgesi ve İngiltere'de hizmetler sektörü PMI endeksleri beklentileri aşarken, euro ve sterline de ek destek verdi ¬/$ 1,1190, GBP/USD 1,3170 seviyelerindeler. Gelişmekte olan ülke para birimleri de bu sabah toparlanma eğiliminde.

AKBANK

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)