E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel borsalarda gündem bilançolar---

Küresel borsalarda gündem bilançolar

Küresel borsalarda gündem bilançolar
18 Temmuz 2022 - 11:09 borsagundem.com

FED’in faiz artışlarına ilişkin beklentilerin hızla değişmesinin ardından yatırımcılar bilançolara odaklandı. ABD borsalarında hafta boyunca birçok dev şirket ikinci çeyrek bilanço verilerini paylaşacak

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası’nın faiz artışları konusundaki yükselen ve düşen beklentiler yatırımcıları arada bıraktı. CNBC’nini haberine göre hisse senedi yatırımcıları bu yüksek volatiliteli ortamda odaklarını bilanço sezonuna çevirecekler.

ABD borsaları çalkantılı bir haftanın ardından yeni haftaya hazırlanıyor. Wall Street’in üç büyük endeksi FED’in bu ay faiz oranlarını yüzde 1 artıracağı endişelerinin azalmasının ardından Cuma gününü keskin bir yükselişle bitirdi. Ancak endeksler yine de haftalık bazda düşüşle kapandı. S&P 500 Endeksi yüzde 1’e yakın düşüşle 3.863,16 puanda kapandı.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre geçtiğimiz hafta küresel piyasalara ilişkin en büyük haber ABD Haziran ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) rakamlarının yıllık bazda %9,1’lik sürpriz bir artışı göstermesiydi. Çarşamba günü açıklanan rakamlar 27 Temmuz’da gerçekleşecek FED toplantısında 100 baz puanlık faiz artışı beklentilerine sebep oldu. Ancak Cuma günü FED yetkililerinden gelen açıklamalar, Haziran ayı perakende satışlarındaki sürpriz %1’lik artış ve tüketici enflasyonu beklentilerini ilişkin bazı daha iyi veriler vadeli piyasalardaki beklentileri tersine çevirdi.

CNBC’nin haberine göre National Securities’in Baş Borsa Stratejisti Art Hogan piyasa beklentilerindeki değişkenliğe ilişkin açıklamasında, “Kitle psikolojisine ilişkin harika bir çalışmaydı. Haftaya %92 olasılıkla 75 baz puanlık bir artışla girdik ve Çarşamba günü ise 100 baz puan olma ihtimaline ilişkin %82 olasılık gördük” dedi. Cuma gününde ise stratejistler 100 baz puanlık bir artış için yaklaşık %20'lik bir ihtimal verdiler.

Uzmanlara göre içerisinde bulunduğumuz haftanın tonunu ise farklı sektörlerden şirketlerin açıklayacağı bilanço rakamları belirleyecek. Gün içerisinde Wall Street’in büyük bankaları Bank of America ve Goldman Sachs bilançolarını açıklayacak. Salı günü ise Johnson & Johnson, Netflix ve Lockheed Martin’in bilanço bildirimi yapması bekleniyor. Tesla ve United Airlines ise Çarşamba günü çeyrek sonuçlarını açıklayacak. AT&T, Union Pasific ve Travelers Perşembe günü, American Express ve Verizon ise Cuma günü bilanço bildiriminde bulunacak.

Bilançoların yanı sıra konut piyasasına ilişkin birkaç kritik veri de açıklanacak. ABD Ulusal Ev İnşaatçıları Birliği (NAHB) / Wells Fargo Konut Piyasası Endeksi Pazartesi günü yayınlanacak. Konut başlangıçları rakamlarının Salı günü ve mevcut konut satış rakamlarınınsa Çarşamba günü açıklanması bekleniyor. Perşembe günü, Philadelphia FED imalat anketi var. Son olarak, hem imalat hem de hizmet sektörü PMI (satın alma yöneticileri endeksi) verileri Cuma günü açıklandı.

LPL Financial’ın Baş Borsa Stratejisti Quincy Krosby Cuma günü piyasa kapanışı sonrasındaki açıklamasında, “Her bir veri noktası ve şirketlerin her söylediği önem taşıyor. Eğer bilançolarda negatif revizyonlar gelirse ve beklentiler endişeleri artırırsa sanırım FED'in bu ihtimali nasıl yorumlayacağına dair sorular göreceksiniz. Diğer bir nokta ise piyasanın bugünkü rallinin üzerine inşa edip edemeyeceği" ifadelerine yer verdi.

Bilanço beklentileri

Stratejistler, ikinci çeyrek bilanço sezonunun hayal kırıklıkları ile dolu olmasını ve aşağı yönlü revizyonlar içermesini bekliyorlar. Zira şirketler yükselen enflasyon, tedarik zinciri sorunları, personel kıtlığı ve daha yavaş bir ekonomi gibi birçok sorunla aynı anda mücadele etmeye çalışıyor.

Hogan konuyla ilgili, “Büyük bankalardan başka kimseden haber alamadık. Beklentilerin çok düşük olma ihtimali var ve bilançolara ilişkin genel anlatı beklentilerin aşağı inmesi gerektiği yönünde. Eğer bu olmasa piyasalarda olumlu bir tepki görme şansımız var” açıklamasında bulundu.

Refinitiv’in gerçek raporlara ve tahminlere dayanan verilerine göre bilançoların %5,6 oranında artması bekleniyor. Cuma günü itibariyle 35 S&P şirketi bilançolarını açıkları ve bu şirketlerin %80'i tahminlerin üzerinde bilanço bildirdi.

Hogan, bilanço sezonunun sonunda şirketlerin genellikle %65'lik bir oranla beklentileri geride bıraktığını belirtti. Baş stratejist, “Bu sadece bilanço rehberliğinizi korumanın bir işlevidir. Aynı rehberlik yeterince iyi olacaktır. Bu durumu PepsiCo’nun paylaştığı çeyreğin ilk bilançosuyla birlikte gördük. Şirket ileriye dönük bilanço rehberliğini aynı bıraktı ve hisse senedi de bu sebeple rağbet gördü. Bu istisnadan ziyade bir norm haline gelebilir” ifadelerine yer verdi.

Krosby, yatırımcıların mortgage oranlarındaki hızlı yükselişin ardından konut verilerini de izleyeceğini söyledi. Baş stratejist, “Gayrimenkule odaklanmak yeniden önemli hale gelebilir. Zira konut piyasasının nasıl durumda olduğunu görmek istiyoruz. Konut piyasasını yavaşlatmak FED’in odak noktasıdır. Bunun nasıl gelişeceğini göreceğiz” açıklamasında bulundu.

Piyasalarda belirsizlik son derece yüksek

 

Avrupa borsaları yükselişle açıldı

 

ABD dolarında zayıflık petrol fiyatlarını yükseltti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)